Categorieën
Food & health Gezond leven

9 redenen waarom je niet afvalt

De goede voornemens handhaaf je al ruim drie weken. Je doet werkelijk alles wat binnen je bereik ligt om een vastgestelde hoeveelheid kilo’s van je lichaam af te werken, maar zelfs de kerstkilo’s zitten nog muurvast. Dikke kans dat veelgemaakte fouten ook jouw valkuil zijn. Misschien ben jij slachtoffer geworden van één van de 9 redenen waarom je niet afvalt.

afval1

Te weinig koolhydraten
Je eet te weinig koolhydraten. Veelal wordt gedacht dat koolhydraten de boosdoener zijn van overgewicht. Verkeerde koolhydraten, ook wel snelle suikers, zijn inderdaad een boosdoener. Toch wordt aangeraden om 40% tot 70% van je dagelijkse energieverbruik uit koolhydraten te halen. Maar dan wel uit de gezonde, de langzame. Zolang jij koolhydraten skipt uit je dieet val je misschien de eerste periode heel veel af, maar daarna kom je nog veel sneller weer aan. Jouw verbranding stopt er namelijk gewoon mee, simpelweg omdat het geen brandstof heeft.

Diëten is slecht
En eigenlijk geldt dat voor elk dieet. Diëten is slecht voor je. Je loopt een hoop voedsel mis en hiermee ook een hoop voedingsstoffen. In het begin raak je ontzettend gemotiveerd omdat je zoveel kilo’s kwijtraakt. Maar je mist voedingsstoffen die je wel degelijk nodig hebt. Daardoor functioneert het lichaam niet meer naar behoren, met name de spijsvertering. Denk gewoon logisch na. Een goed voorbeeld is het Atkins Dieet. Je mag zoveel vette worst en vette kaas eten wat je wilt, en toch val je af. Gek, dat je van iets dat hartstikke ongezond is zoveel afvalt. En vooral heel onlogisch. Eigenlijk weet je wel dat dat niet kan kloppen toch? Want ook hier geldt: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.

afval2

Je eet te weinig
De goede voornemens zijn gestart. Dieten is geen optie. Gezond leven it is. En dan wordt er wel eens gedacht dat drie maaltijden per dag en niks er omheen super gezond is. Nee mensen, tussendoortjes zijn echt zo slecht nog niet. Als je maar weet wat je moet eten. Met maar drie maaltijden per dag maak je het jezelf alleen maar moeilijk en je spijtvertering werkt niet optimaal. Wanneer je ongeveer anderhalf uur na elke maaltijd een tussendoortje neemt in de vorm van bijvoorbeeld groente of fruit, dan ben je eigenlijk de hele dag aan het eten. Je lichaam heeft geen tijd om je met een hongergevoel op te zadelen. En de verbranding draait continu op volle toeren.

Je kunt ook teveel fruit eten
En dan komen we meteen aan bij de volgende valkuil. De hele dag maar fruit, gedroogd fruit en noten eten als tussendoortje, want dat is gezond. Vergeet niet dat ze hartstikke veel suikers en calorieën bevatten. Probeer het fruit zoveel mogelijk voor 12 uur te eten, wissel gedroogd fruit in voor vers fruit (veel gezonder) en beperk noten tot ongeveer 12 stuks per dag. En eet ze vooral wel, want gezond zijn ze zeker.

Skip die zoetjes
Heel netjes, je laat geraffineerde suikers achterwege. Maar waarom doe je daar een zoetje voor terug? Zoetjes zijn misschien nog wel slechter dan witte suikers. Als je dan per se de koffie of thee wilt zoeten, ga dan op zoek naar natuurlijke mogelijkheden zoals honing. Ook niet teveel, maar een paar druppels honing is in ieder geval minder slecht voor je dan suiker of zoetjes.

Sport
Vergeet niet te sporten. Een mooi figuur is de perfecte balans tussen gezond eten en genoeg bewegen.

Zorg dat je vals speelt
Minimaal één keer per week cheaten zal je goed doen. Je hebt dan iets om naar uit te kijken. Wees niet TE streng voor jezelf. En kies dan om gezond vals te spelen.

afval3

Geef nooit op
Zet je tanden op elkaar, eet die zure appel -helemaal, en vecht.

Ook dat nog
De dressing die je over je gezonde salade kiepert heeft dan wel weinig vet in zich, maar het stikt van de calorieën en suikers. De cola light die je drinkt in plaats van gewone cola bubbelt van het aspartaan. Google maar eens hoe slecht dat voor je is. En die hoofdpijn? Die kan daar ook wel eens vandaan komen. Magere yoghurt bevat bijna geen voedingsstoffen meer, naar wel veel (chemische) smaakmakertjes om het nog ergens op te laten lijkt. En ga zo maar door. Dus nogmaals: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.

Q: Wat is jouw grootste valkuil als je gewicht wilt verliezen?

Beeld, beeld, beeld

4 reacties op “9 redenen waarom je niet afvalt”

Je kunt gerust pasta’s blijven eten als je dat zo lekker vindt Chucky. Maak dan wel zelf de saus met pure producten en gebruik spelt- of meergranenpasta. Daar zitten namelijk een stuk minder snelle suikers in, en meer langzame koolhydraten en meer goede voedingsstoffen. Wat je daarnaast nog kunt doen is de hoeveelheid pasta die je eet halveren en de hoeveelheid groente (in de saus bijvoorbeeld) verdubbelen. In plaats van pasta te gebruiken, kun je dit ook vervangen door courgette. Dat wordt tegenwoordig veel gedaan. Hopelijk ben je met deze tips geholpen.

Groetjes,

Mariëlle

Dank je wel voor de tips!
Nu val ik door de mand want heb het avondeten al gekookt en dat is….. pasta.
De saus zal ik volgende keer zelf maken.
Ik ga ermee aan de slag.
Even op het internet een lekker receptje zoeken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.