Categorieën
Food & health Gezond eten

How te handle carbs

Het laatste woord is vast nog niet gesproken over koolhydraten. De meningen blijven zich erover verdelen, hoewel steeds meer neuzen dezelfde kant op staan. Zouden we nu dan eindelijk goed omgaan met koolhydraten?kool

Het is ook nooit goed
Dan moet je juist koolhydraten eten omdat ze energie leveren. Iedereen die een fanatieke sportguru in zichzelf zag, zat drie keer per dag aan de pasta. Dan mag je ineens helemaal geen koolhydraten meer (denk atkins) als je ook maar een gram wil afvallen en schijnen ze juist weer knetter ongezond te zijn. En dan moet je weer een beetje, dan mag je alleen maar een bepaald soort… Worden we daar niet knettergek van? Van al die koolhydraatschommelingen? Euh, jaha! We hopen je een beetje een richtlijn te kunnen geven waarvan wij denken wat wel en wat niet goed is.

In het kort
Het is niet zo goed om koolhydraten helemaal uit je dieet te skippen, het is beter om niet je hele dieet van koolhydraten aan elkaar te laten hangen en erop te letten welke koolhydraten je tot je neemt. Koolhydraten heb je namelijk nodig voor je stofwisseling en voor je energiepijl.

Verschillende soorten
Witte pasta voegt niet zo heel veel toe aan je voedingspatroon. Het is lekker, dat wel. En goedkoop, en het vult (hoewel je er ook wel weer snacktrek van krijgt). Er zitten maar weinig voedingsstoffen in. Beter is het om in het geval van pastagerechten te kiezen voor volkorenpasta, speltpasta of meergranenpasta. Deze pasta’s bevatten meer voedingsstoffen, zijn beter voor de spijsvertering en kunnen zelfs de kans op ziektes als diabetes en hartziektes verlagen (door de voedingsstoffen en doordat het de hartslag verlaagt). Dat geldt ook voor witte rijst en bruine rijst. In bruine rijst zitten veel meer voedingswaarden die, eenmaal opgenomen in je dagelijkse leven, heel wat ellendige ziektes kunnen voorkomen.

Fabeltjesland
Het fabeltje dat we afvallen van diëten zonder koolhydraten kunnen we aan de wilgen hangen. Wanneer je geen koolhydraten eet zal je in de eerste periode wel gewicht verliezen, maar dat schijnt vooral vocht te zijn dat door koolhydraten wordt vastgehouden. Vet is wat we willen verliezen. Daarnaast kan het binnenkrijgen van te weinig koolhydraten ook ziektes opleveren. Je krijgt ten slotte te weinig voedingsstoffen en te weinig energie binnen.

Richtlijn
Aangeraden wordt om per dag tussen de 40% en 70% van je energie uit koolhydraten te halen. Maar denk dan wel aan goede koolhydraten en ook de variatie in koolhydraten is belangrijk.

Beeld

2 reacties op “How te handle carbs”

Goed geschreven artikel.Ik ben toevallig gisteren begonnen met afvallen en eet ik gaan vet maar heel gezond!
Crackers met magere broodbeleg en een plakjes komkommer erop of zalm.
Veel verse groente en zonder al die zoete lekkernij tussendoor.
Ik ga voor de gezonde snacks.

Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.