Categorieën
Film, tv en muziek Showbizz

Dit wist je nog niet over de Disney films uit onze jeugd

Disney, wie is er niet mee opgegroeid. We wilden een zeemeermin zijn zoals Ariël, hebben elke driehonderd keer meegeleefd (en gehuild) bij het zien van Bambi en zongen mee met al onze favoriete prinsessen. Daarnaast keken we naar Mickey’s Club en liepen we rond met de oren van Minnie Mouse. Echte Disneyliefhebbers dus. De leukste Disney films uit onze jeugd op een rijtje.

Disney_films_6

Belle en het beest. 1991
Hoewel ‘Belle en het beest’ de favoriete Disneyfilm van menig mensen is, is het niet de eerste poging van Disney om een film te maken over een schoonheid en het beest. In 1930 en 1950 zijn er al pogingen gedaan tot het maken van de film, maar uiteindelijk vonden de schrijvers het een te moeilijke opgave. In 1988 was het de taak van Richard Purdum om de film te maken. Onderstaande video laat het storyboard zien van zijn versie van het verhaal, dat totáál anders is dan de uitgebrachte versie in 1991.

Disney_films_5

Peter Pan. 1953
Het verhaal van Peter Pan begon als een toneelstuk in 1904. Door de populariteit van het stuk is het het langer dan tien jaar doorgegaan. Elk jaar werd het stuk iets aangepast. Omdat kinderen geloofden dat zij ook konden vliegen en ongelukken maakten door van hun bed te springen, werd er pas na een aantal jaar elfenstof aan het stuk toegevoegd. De Disneyfilm van Peter Pan introduceerde het feit dat Peter Pan altijd groen draagt, daarvoor was het vooral bruin en leder.

Disney_films_7

De kleine zeemeermin. 1989
De onder water scenes uit de film waren het meest complex om te maken voor het special effecten team. Het was niet zo moeilijk geweest sinds Fantasia (die vijftig jaar eerder uitkwam). De animatoren hadden een saai klusje voor de boeg, ze moesten namelijk meer dan een miljoen bubbels tekenen.

Disney_films_8

Pocahontas. 1995
Pocahontas is de enige Disney prinses die gebaseerd is op een echt persoon. Hoewel het verhaal door Disney verteld niet heel nauwkeurig is aan de echte historische feiten, zijn er veel verhalen te vinden over de echte Pocahontas.

Q: Kijk jij nog wel eens naar Disney films?

3 reacties op “Dit wist je nog niet over de Disney films uit onze jeugd”

Ik ken vrijwel alle verhalen of tekenfilms die over Peter Pan gaan vanaf de tijd dat ik het in de jaren ’70 in de Donald Duck zag staan. De bekendste tekenfilm van Peter Pan uit 1953 van Walt Disney was geweldig en voorheen wist ik niet dat James Barrie diens geestelijke vader was. Aanvankelijk begon Peter Pan zijn carrière als een klein kind in adamskleding in in het Kensington Gardens in Londen met elfjes en daar was geen doen aan. In de tekenfilm uit 1953 speelden voornamelijk Peter Pan, Wendy Darling, Tinkerbell, kapitein James Haak, Mr. Smee en de krokodil de grootste hoofdrollen terwijl de meeste bijfiguren, de Lost Boys, nogal primitief waren gekleed, de broers van Wendy hadden geen echte persoonlijkheid, de indianen zagen er erg woest uit, de piraten waren zelf gewoon geestelijk kinderen, de zeemeerminnen gedroegen zich als domme ganzen en de ouders van de Darlings waren iets te overheersend. Er werden zelfs fragmenten uit het boek van James Barrie uit deze tekenfilm gelaten en veroudering eveneens.
In de latere tekenfilms zoals ‘Peter Pan en de Piraten’ uit 1991 bleven de Darlings gewoon in Neverland, het begin en het einde van het boek werden daaruit gelaten en Nana, de hond en de ouders van Wendy, John en Michal eveneens. Iedereen, zowel de Darlings, de Lost Boys, de indianen en de piraten kreeg een wat modernere uitstraling, er was meer ruimte voor fantasie en toverij, al had Peter Pan ook enkele negatieve eigenschappen terwijl Wendy Darling veel keuriger en vergevingsgezinder werd, James Haak was een schurk maar kon ook charmant zijn en de krokodil joeg gewoon op iedereen. Dat de latere dochter van Wendy, Jane, opdook in Neverland terwijl haar moeder en ooms daar nog kinderen waren, in tegenstelling tot het vervolg van Disney uit 2002, dat een grote mislukking werd, ging nog net al werd Jane uit het boek van Barrie verwijderd omdat veroudering in het verhaal juist tegendraads werkt.
Peter Pan – No Bouken uit 1989 leek iets primitiever te wezen maar ook hier bleven de Darlings lang in Neverland, drie van de Lost Boys ontbraken en elk persoon werd, net als het bovengenoemde verhaal, meer van een persoonlijkheid voorzien.
In ‘The New Adventures of Peter Pan’ uit 2013, die 3D animation is, gaat Peter Pan echter in de 21ste eeuw terug naar Londen waar hij een soort “gereïncarneerde” afstammelingen van de Darlings aantreft en eveneens Wendy, John en Michael spelen al dragen zij jeans, spelen ze met laptops, computers en iPad’s en zijn veel speelser dan hun voorouders en minder romantisch. In Neverland blijken alleen nog James Haak, Smee, Tiger Lily, de indianen en de zeemeerminnen van de oude garde over te zijn, de Lost Boys zijn vervangen door de Lost Kids, drie jongens en drie meisjes (Chubs, Stringbean, Baby, Cynthia, Maia en Meera). Enkelen van hen lijken nogal op de Darlings of dragen net als zij jeans en moderne kleren en de nieuwe piraten blijken meestal ook meer spier dan hersenen te wezen. De krokodil lijkt te ontbreken en Nana was alleen kort te zien in de intro al komt de vader van de Darlings evenmin in beeld en hun moeder maar af en toe.
Er bestaan twee seizoenen van deze serie en het was dan ook een grote opluchting dat de Darlings en de Lost Kids ook wel eens pech hadden, gelijk naar de eerdere vernoemde tekenfilms, in het tweede seizoen. Daarin werden ze een aantal keren ontvoerd door de piraten die hen vastbonden en tijdelijk gevangen hielden maar dat maakt het verhaal dan ook veel mooier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.