Categorieën
Food & health Lifestyle

Vrouwen en chocola….

Vrouwen en chocola. Een combinatie die onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Sommige vrouwen kunnen geen dag zonder en tijdens dé periode zijn er die bijna in staat zijn er een moord voor te doen. Ik denk dat ik één van de weinige vrouwelijke wezens ben wie chocola niet veel doet en het al jaren niet meer eet omdat mijn huid er niet heel blij van wordt. Maar wat is dat nu toch met vrouwen en chocola?

Chocolade komt oorspronkelijk uit het noorden van Zuid-Amerika en van daaruit werd het naar allerlei naastgelegen continenten zoals onder andere Midden-Amerika verspreid. De Maya’s en de Azteken waren de eerste die cacao als genotsmiddel gebruikten en maakten van cacaozaden en diverse smaakmakers als vanille, chilipeper en piment een drankje genaamd Xocoatl. Chocolade was in die tijd een enorm kostbaar product en was dan ook alleen weggelegd voor de rijken, zo werd Xocoatl onder andere geschonken aan het hof van de keizer Montezumamet. Naast de lekkere smaak stond het drankje ook bekend om het feit dat het vermoeidheid zou tegengaan, waar de aanwezige cafeïne in de cacao voor zorgde. In 1728 werd in Engeland de eerste chocoladefabriek geopend en enkele jaren later volgden ook Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Nederland kon vanaf 1828 haar eigen chocolade produceren dankzij Coenraad van Houten. Pas rond 1900 was de prijs van cacao zover gedaald dat chocolade voor iedereen te koop was.

Al vanaf oudsher wordt chocolade niet alleen als genotsmiddel, maar ook als geneesmiddel gebruikt. Zo diende het voor de indianen als medicijn tegen allerlei ziektes en aandoeningen en aan het begin van de 17e eeuw kwamen Europese onderzoekers erachter dat chocolade ook de stemming kon beïnvloeden. Ze ontdekten dat het eten van chocola mensen aardiger maakten en aanzette tot het bedrijven van de liefde. Ook werd chocola door vrouwen tijdens de zwangerschap regelmatig gegeten en gedronken omdat het voor een makkelijke bevalling zou zorgen.

Tot op de dag van vandaag hoor je nog dat chocola een goed middel tegen een slecht humeur zou zijn en dat het een ontspannende, oppeppende, blijmakende en lustopwekkende werking zou hebben. Dit is te verklaren doordat het eten van chocolade de productie van het stofje endorfine in je lichaam aanwakkert wat je een blij en ontspannen gevoel geeft. Ook het feit dat chocola zo lekker op je tong smelt is iets dat zo prettig voelt dat het de hersenen een seintje geeft om endorfine aan te maken. Endorfine komt sowieso vrij bij het eten van suiker en vetten, maar het effect is vooral bij chocola heel duidelijk omdat dit voor bijna de helft uit vet en voor een groot deel uit suiker bestaat. Het is dus niet zo heel gek dat je tijdens je maandelijkse periode weer een beetje wordt opgevrolijkt door het naar binnen schranzen van die heerlijke reep hazelnootchocola! Verder bevat cacao de stoffen feniletilamine, theobromine en anandamide die er verantwoordelijk voor zijn dat je een happy gevoel krijgt. Fenylethylamine is een lichaamseigen stof die ook aangemaakt wordt als je verliefd bent en zit naast chocola ook in kaas en rode wijn.

Chocolade, romantiek en de liefde worden vaak in één adem genoemd, maar waarom eigenlijk? Chocolade staat bekend als een afrodisiac wat betekent dat het lustopwekkende werking heeft waar vooral dames gevoelig voor zouden zijn. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen door onderzoekers van een ziekenhuis in Milaan die hebben ontdekt dat vrouwen die zich regelmatig te buiten gaan aan chocola een beter seksleven hebben dan vrouwen die de verleiding weten te weerstaan. De verklaring hiervoor luidt dat vrouwen die lekker van de chocola snoepen meer behoefte aan bevrediging hebben. Juist, ja…

Dit verklaart dus al voor een groot gedeelte waarom chocola zo’n vrouwending is, maar zijn mannen dan helemaal geen chocoholics? Nou, dat lijkt misschien zo omdat vrouwen niet onder stoelen of banken steken dat ze verzot zijn op chocola en echt niet zonder kunnen en voor mannen is dat natuurlijk not done, maar reken maar dat ze het net zo lekker vinden! Toen de eetbare chocola net zijn intrede maakte was het een tijdlang zelfs alleen een mannending en verboden voor vrouwen omdat ze het lekker voor zichzelf wilden houden! Nog een verschil is dat de hersenen van mannen en vrouwen verschillend reageren op de inname van chocola. Na het eten van chocola worden bij mannen andere hersengebieden actief dan bij vrouwen, wat betekent dat mannen en vrouwen verschillend omgaan met verzadiging.

Naast de voordelen dat chocola je een blij en gelukkig gevoel bezorgt en lustopwekkend is blijkt uit onderzoek aan een universiteit van Californië dat cacao ook nog eens goed is voor hart en bloedvaten. Dat komt omdat chocolade flavonoïden bevat en dit zijn stoffen die de vorming van bloedstolsels verminderen en je beschermen tegen vrije-radicalen, oftewel stoffen die je lichaam aantasten.

Dus dames, geniet lekker van je stukje chocola!

Ben jij een echte chocolate addict?
En dan vooral tijdens de maandelijkse periode of kun je jou er altijd voor wakker maken?

9 reacties op “Vrouwen en chocola….”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.