Categorieën
Geen categorie News

De Legende Nelson Mandela

95 jaar is hij geworden en gisteren blies Nelson Mandela zijn laatste adem uit. De kranten overstromen met informatie over de dood van de man die voor velen als een held wordt gezien. Mandela: de meest geliefde leider met misschien wel de meeste positieve invloed ooit. Over de hele wereld heeft hij zoveel invloed gehad, dat we even stilstaan bij deze bijzondere persoonlijkheid.mandela1

In Nederland was het een feestdag en in Zuid-Afrika een dag van rouw. Gisteren, op 5 december is Nelson Mandela overleden. Een man met charisma, een goede ziel die altijd het beste met de mensheid voorhad. Maar waarom is hij ook al weer precies zo legendarisch?

Zuid-Afrika, een land van donkere mensen is jaren lang geleid door blanke mensen die de macht overnamen. Er werd veel onderscheid gemaakt tussen donkere en blanke mensen en blanken hadden veel meer rechten in dit donkere land. Mandela kwam met deze apartheid in het land al in aanraking toen hij nog een jonge advocaat was en kwam er tegen in opstand in het African National Congres, waar hij al snel de leider van werd. De strijd voor gelijke rechten verandert voor Mandela in een gevangenisstraf van aanvankelijk levenslang, wat uiteindelijk een gevangenisstraf van 27 jaar in de beruchte gevangenis Robbeneiland werd. Hiermee wordt hij het symbool van de strijd tegen apartheid.

Bij de eerste vrije verkiezingen van Zuid-Afrika wordt Nelson Mandela tot president gekozen. Gek genoeg is hij hiermee de eerste president met een donkere huidskleur van een land met een donkere bevolking. Het lukt hem om de basis te leggen voor een vreedzaam en democratisch Zuid-Afrika, waarmee hij de Nobelprijs voor de vrede verdient.

Niet alleen in Zuid-Afrika heeft Mandela veranderingen aangebracht in de apartheid (rassenonderscheid). Hij heeft over de hele wereld leiders, bevolkingsgroepen, blanke en donkere mensen weten te inspireren met zijn manier van denken.

Het moge duidelijk zijn dat het overlijden van zo’n bijzonder mens, de wereld een stukje armer maakt. Wat weten jullie van Nelson Mandela?

Bron: RTLnieuws
Beeld: Instagram

2 reacties op “De Legende Nelson Mandela”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.