Categorieën
Film, tv en muziek Geen categorie Showbizz

5 rete interessante documentaires

Wanneer we ons vervelen grijpen we toch al snel naar een fijn middagje Netflix, Youtube filmpjes over de meest onzinnige onderwerpen of een paar uurtjes vol Instagram, Facebook en Pinterest. Toch kan het ook eens heel leuk zijn om een documentaire te kijken. Verrijkt je wijsheid enzo, maar is vooral gewoon heel interessant.  

docu_vpro_2

In onze zoektocht naar leuke docu’s kwamen we elke keer weer uit bij 2Doc. De verzamelplaats voor documentaires uitgezonden op de VPRO. Wanneer je eenmaal begint met kijken wil je eigenlijk ook niet meer stoppen, daarom hebben we er vijf op een rij gezet voor wat intellectueel vermaak op de woensdagmiddag.

Gabbers
De enige echte subcultuur die in Nederland is ontstaan en tot ver in het buitenland doordrong. Van Amerika tot Japan werden Gabbers en Gabbermuziek een begrip. Wie waren die gabbers van het eerste uur, met hun lijfspreuk ‘Gabber4Life’?

De erg sterke documentaire ‘Gabbers’ laat de opkomst en ondergang van de oorspronkelijke gabbercultuur van de jaren negentig zien, maar vertelt ook wat gabber nu nog altijd betekent.

Project Nim
Nim is een chimpansee die centraal staat in deze documentaire. ‘Zou het niet spannend zijn als je een aap gebarentaal kunt leren?’, vraagt de Amerikaanse bioloog Herb Terrace zich af in 1973. Zijn vraag vormt de basis voor het ultieme onderzoek: project Nim. Nim groeit op in een gezin met zeven mensen kinderen, maar al gauw blijkt dat hij daar niet genoeg gebarentaal leert. Hij wordt opgevangen in een groot landhuis met verschillende leraren om hem te leren spreken. Dat lukt, maar Nim wordt teruggeplaatst in een kooi omdat hij zijn verzorgers begint aan te vallen. Vanaf dan gaat het bergafwaarts met de chimp die ooit zo in de spotlights stond.

Kings of Pastry
Een echt culinair hoogstandje. Deze docu gaat over de Franse prijs voor de beste patisserie chef-kok. Prachtige eetbare kunstwerken komen voorbij, maar ook een heleboel huilende mannen. Want het gaat nog wel eens fout.

Metropolis – Hoe voelt het om te doden?
Het is een vraag die bij iedereen wel eens door het hoofd speelt: ,,Hoe zou het zijn om te doden?” Het antwoord, dat hoeft het merendeel van ons nooit te krijgen. Stef Biemans van de documentaireserie Metropolis durft zelf ook niet de trekker over te halen, maar is wel razend nieuwsgierig naar hoe het voelt. Zijn correspondenten gingen voor de aflevering ‘Hoe is het om iemand te doden?’ op zoek naar moordenaars, beulen en soldaten.

The Real True Detective
Het eerste seizoen van True Detective waarin detectives Matthew McConaughey en Woody Harrelson in Louisiana verwikkeld raken in een 17 jaar durende klopjacht naar een levensgevaarlijke moordenaar is bekend en geprezen bij velen. Toen de schrijver van True Detective, Nic Pizzolatto, eerder dit jaar werd gevraagd waar hij zijn inspiratie vandaan haalde voor de serie raadde hij aan om eens te googelen op satanism, preschool en louisiana.

Vice kwam er achter hoe tien jaar geleden het dorpje Ponchatoula in Louisiana ruw wakker geschud werd toen bleek dat een lokale kerk rituelen uitvoerde waarbij Satan werd aanbeden en kinderen werden misbruikt. Klinkt bekend niet waar?

Q: Kijk jij graag documentaires? 

2 reacties op “5 rete interessante documentaires”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.