Categorieën
Food & health Gezond leven

Zout de smaakmaker?

De zoutinname van de gemiddelde Nederlander ligt op ongeveer 9 tot 10 gram per dag, echter de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van zout ligt op 6 gram per persoon. Eigenlijk heeft ons lichaam genoeg aan 1 tot 3 gram zout per dag. Conclusie.. We eten dus teveel zout!

20131119_091624

Ook in de supermarkt ontkom je er niet aan, dagelijks veel voorkomende producten welke stiekem volgepropt zitten met zout. Denk aan sausjes uit een pakje, vleeswaren, kaas, jus die wordt aangemaakt met poeder en de welbekende kant en klare maaltijden.

Men vergeet vaak dat zij zelf ook nog het nodige zout toevoegen, vaak zonder enig benul en omdat van thuis uit altijd met zout is gekookt en je daarom niet beter weet. Ook wordt het niet afgewogen maar wordt er vaak een klein handje uit een grote pot zout gepakt, zo heb je zelf ook geen idee hoeveel zout je nou daadwerkelijk binnen krijgt.

Een voorbeeld is soep uit blik of pak, deze bevatten per kom 2 tot 2,5 gram zout. Of een diepvriespizza, deze bevat gemiddeld 4 tot 4,5 gram zout. Zo kun je zien hoe snel je al aan die 6 gram komt en dan heb je zelf nog geeneens iets toegevoegd.

De voedselindustrie voegt het steeds vaker toe om een goede smaak te creëren maar denkt hierbij niet na over de gezondheidsproblemen die het met zich meebrengt. Teveel zout is niet goed voor je lichaam, het kan je bloeddruk verhogen waardoor je meer risico loopt op hart- en vaatziekten en bijvoorbeeld ook nier- schade. Mineraalzout zoals zeezout is minder slecht voor de bloeddruk dus daarmee ook een betere optie.

Bijvoorbeeld nierpatiënten mogen in verband met hun slecht werkende nieren weinig zout eten. De nieren verliezen hun filterfunctie die ons lichaam reinigen doormiddel van uitscheiden van urine. Door de functie van zout om vocht vast te houden stijgt het vochtpeil in het bloed waardoor hoge bloeddruk ontstaat.

Bewuster omgaan met zout is daarom verstandig, probeer het zelf zo min mogelijk toe te voegen aan je maaltijd. Kijk ook eens op de verpakking van verschillende producten en vergelijk hoeveel zout er per product in zit.

 

6 reacties op “Zout de smaakmaker?”

Wow, wist niet dat er zóveel zout in een diepvriespizza zit! Gelukkig maken we meestal zelf pizzadeeg als we al pizza eten 🙂 Ook koken we niet standaard alles in zout water en gebruiken we zelden saus etc uit pakjes 🙂 Ben m’n ouders daar nu nog dankbaarder voor!

Goed dat jullie hier aandacht aan besteden! Ongemerkt krijg je veel te veel zout binnen. Ik voeg zelf ook nooit meer zout toe aan mijn eten en dat went snel. Als ik af en toe eens een diepvriespizza eet, heb ik de rest van de avond veel dorst, toch maar eens zelf gaan maken dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.