Categorieën
Food & health Recepten

Wees op tijd met je kerstmenu

Verzin het menu ruim op tijd, of te wel nu! Ja, we know we hebben de pepernoten geeneens op maar je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. En aangezien de maand december nou niet bepaald rustig is kun je de gerechten beter maar bedacht hebben. Om je te helpen hebben wij een paar tips op een rij gezet waardoor jou kerstmenu stressvrij op tafel komt te staan.

kerst 2Het menu

Houdt rekening wie er allemaal aan tafel zitten: is er iemand die niks lust of zitten er ook kids aan tafel? Want dan hoef je niet met een gebakken oestertjes of kalfszwezerik aan te komen. Zorg voor een gevarieerd menu waarin vlees, vis en groente mooi in balans is. Houdt er daarbij rekening mee dat de hoofdgerecht op elkaar zijn afgestemd. Dus zorg voor een licht voorgerecht en zwaar hoofdgerecht of andersom, we eten al zo veel op met de kerst en anders kunnen we na het diner niks anders meer dan op de bank ploffen.

De boodschappen

Doe ruim op tijd je boodschappen, alle niet verse ingrediënten kun je al ver van te voren al inslaan. Want om alle boodschappen op die verschrikkelijke drukke dag voor kerstmis te halen, zien we niet zitten. En daarbij wil je niet weten hoe snel alles uitverkocht raakt, want opeen lijkt het of heel Nederland geglaceerde bospeentje gaat eten met kerst.

Haal alleen nog de verse ingrediënten één of twee dagen van te voren in huis. Je kunt bijvoorbeeld ook bepaalde producten reserveren, dat kun je nu al doen, zoals je vis bij de visboer,de biefstukjes bij de slager en het stokbrood bij de bakker. De dag voor kerst haal je dan je bestellingen op en weet je zeker dat al je ingrediënten vers zijn.  Handige tip (!) je kunt je boodschappen ook laten bezorgen, zo hoef je zelf de drukt niet in.

kerst0

Het menu plannen

Ben jij degene die het menu gaat bereiden op de grote dag, maak dan een planning in volgorde van bereiding. Zo kun je zelf je tijd indelen wanneer je wat kunt maken.

Een week van te voren

Heb je een soep als voorgerecht dan kun je deze al een week van te voren bereiden, vries deze in en laat deze op de dag zelf ontdooien. Nu hoef je deze alleen nog maar te verwarmen, wat verse garnering erbij en klaar is de eerste gang.

Een dag van te voren

Ook sausjes, dressings en kruidenboter kun je makkelijk een dag van te voren maken, dit kun je zelfs twee dagen van te voren maken.

Heb je vlees op het menu staan dan kun je deze alvast in de marinade zetten. Mocht het iets van beenham zijn dan kun je dit al rustig aanbraden. Zo hoef je er op de dag zelf alleen nog maar mooie plakken van te snijden en op een schaal te serveren

Hetzelfde geld voor het nagerecht. Het maakt niet uit of het een pudding, taart, cake, ijs of tiramisu is, deze kun je prima van te voren klaarmaken. Deze gerechten hebben alleen maar koeling nodig, dus zorg dat je een plekje in je koelkast of vriezer hebt. Gaat dit niet lukken omdat deze al bommetje vol zit met allemaal ander lekkers neem dan een plastic opbergbox en zet deze in de schuur. Zet er wel een deksel op of dek goed af want je weet maar nooit wat er buiten rondkruipt.

kerst 3

Op de dag zelf            

Maak een planning voor jezelf en zorg dat je zoveel mogelijk klaar hebt staan. De groentes, vis en producten zoals aardappeltjes zijn het lekkerst als deze wel ter plekke worden bereidt. Maar als al je andere gerechten al klaar staan en alleen nog maar opgewarmd moeten worden dan moet dit geen probleem zijn. Zorg wel dat al het snijwerk al gedaan is, dit is een mooie taak om te doen voordat de gasten komen.

Ga een half uur tot driekwartier voordat je aan tafel wilt gaan de keuken in om de laatste gerechten te koken en op te dienen. Wanneer je de eerste gang kunt afhalen heb je de tijd om de volgende gang op te dienen. Zo hebben je gasten de tijd om even op adem te komen en na te genieten van het eten.

Zorg er vooral voor dat je een leuke en gezellige dag hebt en dat je kan meegenieten.

 

Bron Beeld: Tumblr

Één reactie op “Wees op tijd met je kerstmenu”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.