Categorieën
Sport & work-outs

Fabeltjes over sporten en afvallen

De één zegt zus, de ander zegt zo, er zijn nogal wat onduidelijkheden omtrent sporten. Super verwarrend als je verschillende sportleraren hebt, een sport leraar en een sportfysio of je wisselt van sportschool en iedereen zegt iets anders dat juist zou moeten zijn en iedereen zegt gelijk te hebben. Wie moet je dan geloven? Zucht.

fabel3

We gingen op onderzoek uit en vonden op BuzzFeed informatie dat alles in één klap samenvat en een hele hoop mythes rondom sporten ontkracht. De vijf die wij het belangrijkste vonden pikten we eruit.

Geen crunches voor een six-pack
1. Je krijgt een six-pack door het uitoefenen van crunches (die meest standaard buikspieroefening: liggend op je rug, knieën gebogen, handen bij je oren en schouders van de vloer, en weer naar de vloer, van de vloer, naar de vloer). Niet waar. Volgens BuzzFeed kun je het beste cario met een dieet combineren en daarnaast je hele lichaam bewegen. Denk er bij elke oefening, al train je je armen, aan dat je je buikspieren aanspant. Het schijnt zelfs dat crunches niet goed zijn voor je wervelkolom.

Je kunt vetverbranding niet focussen
2. Je zou vet kunnen verbranden op een specifiek gedeelte van je lichaam wanneer je je op dat gedeelte concentreert. Fout! Als je vet op één plek wil verbranden, dan moet je overal vet verbranden, anders werkt het niet. Wanneer je het vet op je billen in mindering wil brengen, kun je je daar wel op focussen, maar je moet de rest van je lichaam ook meenemen om het algehele verbrandingsproces op gang te krijgen en te stimuleren.

Pak die gewichten
3. Apparaten om op te trainen zouden beter voor je zijn dan losse gewichten. Dat is niet waar omdat de meeste apparaten je niet op een natuurlijke manier laten bewegen.

Mars en avocado even calorierijk?
4. Dat het gaat om het tellen van calorieën daar zit wat in. Dat vrouwen gemiddeld 2000 calorieën (afhankelijk van verschillende factoren zoals je lengte) per dag mogen is een goede leidraad om het niet de spuigaten uit te laten lopen. maar daar moet je je niet aan vastklampen. Bijvoorbeeld zitten er in een avocado ongeveer net zoveel calorieën als in een mars. Toch kun je veel beter een avocado eten dan een mars, omdat het om een ander soort calorieën gaat. Niet alle calorieën zijn namelijk hetzelfde. Het lichaam verwerkt puur eten beter dan bewerkt eten.

Zweten betekent niet dat je vet verbrandt
5. Wanneer je heel veel zweet, betekent dat niet meteen dat je ook heel veel calorieën verbrandt. Wanneer het 40 graden is zweet je ongetwijfeld (ja, jij ook), maar dan verbrand je niet meteen ook heel veel calorieën. En wanneer je in de kou sport, is er een kans dat je nauwelijks zweet, terwijl je wel intensief beweegt, maar dan verbrand je wel degelijk calorieën.

Beeld: Tumblr

Q: Welk fabeltje verbaast jou het meeste?

2 reacties op “Fabeltjes over sporten en afvallen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.