Categorieën
Food & health Gezond eten Gezond leven

Portiegrootte, mede boosdoener van groeiende omvang

Afgelopen jaren zijn de porties vele malen groter geworden. En hoe graag we zouden willen dat dit aan vernieuwing van het hipste servies ligt, moeten we je teleurstellen. De borden worden steeds voller geschept, alsof we een wolkenkrabber aan het bouwen zijn.

rock

De tieners onder ons weten waarschijnlijk niet beter, maar wie ouder is heeft de frisdrankflessen en hamburgers groter zien worden en de zakken chips voller zien worden. We zijn groter borden en glazen gaan kopen omdat we zo minder vaak naar de koelkast hoeven lopen om bij te vullen. Maar langzaam maar zeker neemt de consument steeds meer calorieën binnen, wat overgewicht als gevolg heeft.

Maar wat gebeurt er nu precies wanneer er meer koekjes in een verpakking zit of meer pinda’s in een zak?? Nou heel simpel.. dan ga je meer van eten. “Value for money” kun je het wel noemen, want de producten worden goedkoper wanneer je er meer van koopt. En de meesten mensen willen waar voor hun geld en zo wordt je richting grotere porties en hoeveelheden gestuurd.

burger

Want weten jullie nog hoe een ‘normale’ portie eruit ziet?? Oftewel wat is nu 200 gram groenten en 200 gram aardappelen? Wat betreft die groenten is het alom bekend dat dit vrijwel niet wordt gehaald, maar die aardappelen en dan wel gebakken of gefrituurd gaat er altijd wel in.

We zijn gewend geraakt aan de grotere porties. Wanneer je uit eten gaat zijn de ‘standaard’ porties ook meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden. Of je moet in een sterrenrestaurant eten, dan moet je zoeken naar je eten op het bord, maar dit is meestal niet het geval.

m&m

Tjah, maar wat kunnen wij er nu aan doen? De supermarkten willen zoveel mogelijk omzet draaien. We verwachten niet dat het aanbod in de supermarkt zal gaan veranderen. En voor verandering is hulp uit alle hoeken nodig. Om te beginnen met de bewustwording, nou bij deze!! Helaas zal het niet zo makkelijk zijn, wanneer verleidingen om de hoek komen kijken is het moeilijk om hier niet aan toe te geven. Zeker wanneer de zak M&M’s 30% meer inhoud bevat. Maar “Be Strong”! Want het probleem van overgewicht en obesitas is complex, en portiegroottes zijn daar maar een klein onderdeel van.

eat with care

Q: Laat jij jezelf wel eens verleiden tot meer kopen voor minder?

 

Bron Beeld: Tumblr

2 reacties op “Portiegrootte, mede boosdoener van groeiende omvang”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.