Categorieën
Food & health Gezond eten Gezond leven

Makkelijker etiketten lezen

Weten wanneer een voedingsmiddel nou gezond is of niet is nog steeds moeilijk te bepalen voor mensen. Er staan hele mooie kleurige etiketten op verpakkingen maar het is toch een ware uitdaging om deze te ontcijferen. 

foodlabel

Vanaf 13 december 2014 komt hier verandering in.  Er bestaan al jaren speciale wetten die bepalen wat er nou precies op zo’n etiket van een product mag komen te staan. Maar toch maakt dit het niet makkelijker voor de consument om te bepalen waar zij nou goed aan doen. Het doel van de nieuwe wet die is opgesteld is om de leesbaarheid van het etiket te verbeteren zodat het voor ons als consument makkelijker word gemaakt om een gezonde keuze te maken. Wij kunnen je niet helpen deze keuze te maken maar wel de tools geven zodat je weet wat je kiest.

Maar wat gaat er nou daadwerkelijk veranderen?

Grotere letters

De veel te kleine letters nodigen nou niet bepaald uit om het etiket zorgvuldig te lezen. We hebben bijna onze leesbrillen nodig om te lezen wat er staat. Daarom krijgen de letters nu een minimale grote zodat iedereen, zelfs grootmoeder deze kan lezen.

Voedingswaarde verplicht vermelden

Met de nieuwe wet wordt het verplicht om energie, vet, verzadigd vet, koolhydraten, suikers, eiwitten en natuurlijk zout op het product te vermelden. Dit moet ook altijd per 100 gram of 100 ml vermeld worden zodat je makkelijk producten met elkaar kunt vergelijken zonder je rekenmachine hiervoor in de aanslag te nemen.

Ook moet er met vaste termen gewerkt gaan worden, er mag bijvoorbeeld geen “natrium” of “toegevoegd zout” meer op komen te staan, dit moet de naam “zout” zoals wij het allemaal kennen heten.

crazy food

Allergenen duidelijker herkenbaar

Iedereen die een voedselallergie heeft weet wel hoe moeilijk het is om boodschappen te doen. Elk product moet je nauwkeurig lezen, alle kleine lettertjes neem je onder de loep om er zeker van te zijn dat het product geen allergische reactie kan veroorzaken. Daarom moeten de allergenen op een product duidelijk worden beschreven in een vet gedrukt lettertype in de ingrediëntenlijst. Helaas geldt dit niet voor sporen van allergenen die een product kan bevatten. Deze hoeven niet zo specifiek vermeld te worden.

Nog een pluspunt is dat niet- voorverpakte producten die je kunt vinden op de versafdelingen van supermarkten en bijvoorbeeld ambachtelijke slagerijen en bakkerijen ook de vermelding van allergenen moeten gaan bevatten. Hierdoor wordt de productkeuze voor iedereen met een voedselallergie groter, nu weet je tenminste wat je allemaal wel en niet mag eten.

allergy

Land van herkomst

Op de meeste producten staat tegenwoordig wel het land of de regio van herkomst vermeld. Voor onbewerkt vlees (vers, gekoeld of diepgevroren) moet dit straks ook gaan gebeuren.

De nieuwe wetgeving moet misleiding gaan voorkomen.  Goh zou dit misschien te maken hebben met het paardenvlees dat je in je rundergehakt kon vinden te maken hebben? Dit zou nu dus niet meer mogen voorkomen, de fabrikant zou dan netjes moeten vermelden dat je “Mister Ed” in je rundergehaktbal zitten.

 Q; Lezen jullie ook de etiketten op verpakkingen? En gebruiken jullie dit om een gezondere keuze te maken? 

Bron Beeld: weheartit, Tumblr

2 reacties op “Makkelijker etiketten lezen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.