Categorieën
Food & health

Kerstbrood maar dan anders

Sinterklaas is het land uit dus is het tijd voor Kerst! Half Nederland zet vandaag wellicht de kerstboom op, koopt morgen kerstkransjes en begint langzaamaan met de kerstinkopen. Één van de niet te missen kerstaankopen is natuurlijk het traditionele kerstbrood: een stevig rozijnenkrentenbrood, vaak met amandelspijs en bestrooid met een dikke laag poedersuiker. Besmeerd met een dikke laag roomboter is het ons favoriete kerstgebak, al decennia lang. Waarom dus niet een keer iets anders?Kerstgebak (1)

Sinds een aantal jaren is er bij diverse supermarkten ook traditioneel kerstgebak uit andere landen verkrijgbaar. Zo vind je steeds meer varianten van il panettone: de luchtige, smaakvolle Italiaanse kerstcake. Zo luchtig als brood, zo zoet als cake. Traditioneel gevuld met rozijnen en gekonfijte sinaasappel, maar tegenwoordig zijn er oneindig veel varianten op de markt, zoals een panettone met chocoladevulling én -topping, een panettone gevuld met amarenakersencrème of citroenlikeur en ga zo maar door. Redelijk vergelijkbaar met ons kerstbrood dus, maar vele malen luchtiger en zoeter. Reden genoeg om het eens te proberen!

Kerstgebak (3)

Het allerbekendst, hoewel geen kerstgebak maar wél een heerlijke kerstlekkernij, is waarschijnlijk het Engelse gingerbread, zeer vergelijkbaar met de Duitse Lebkuchen. Het zijn een soort peperkoekjes, met ingrediënten als kaneel & gember. We kennen ze uiteraard als poppetjes of in de vorm van rijkelijk versierde huisjes.

Pumpkin Pie with Whipped Cream

Inmiddels snel in opkomst  is ook de Amerikaanse sweet potato pie. Een zoete oranje taart gemaakt van zoete aardappelen, boter en suiker en op smaak gebracht met kaneel & nootmuskaat.

Kerstgebak (4)

Tenslotte ook af & toe gespot en een leuke vervanger voor onze kerstkransjes, zijn de Britse minced meats. Anders dan de naam zou verraden zul je geen spoortje gehakt in deze koekjes tegenkomen: het zijn koekjes die je zullen laten denken aan onze standaard zandtaartkoekjes. Toen in de 13e eeuw kruisvaarders uit het Midden-Oosten specerijen meebrachten, werden deze koekjes gevuld met een mysterieus mengsel van cranberry’s & rozijnen, met kruidnagel, kaneel, gember & nootmuskaat.

Vrijwel ieder land heeft eigen tradities wat kerstlekkernijen betreft, dus waarom niet eens iets anders op tafel dan de traditionele kerststol!

Wat is jouw favoriete kerstgebak?

3 reacties op “Kerstbrood maar dan anders”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.