Categorieën
Food & health Gezond eten Gezond leven

If It Fits My Macro’s!

Eten wat je wilt en toch je doelen behalen – klinkt als een droom voor iedereen die wat kilootjes wil verliezen, strakker wil worden, spieren wil vormen of juist moet aankomen. Zowel afvallen als aankomen, zowel spieren kweken als vet verliezen – het blijven oneindige veldslagen. Spoiler: je gezondheid ís een oneindig project. Het hoeft echter geen strijd en zeker geen veldslag te zijn..

IIFYM

Flexibel diëten wordt het ook wel genoemd, de methode If It Fits Your Macro’s (IIFYM). Macro’s zijn de macronutriënten waaruit voeding bestaat: koolhydraten, vetten & eiwitten. Ondanks dat vele diëten vaak één van deze macronutriënten als vriend dan wel vijand beschouwen, kun je geen enkele nutriënt missen. Afhankelijk van de doelen die je wilt bereiken, heeft je lichaam deze voedingsstoffen in bepaalde verhoudingen nodig. Om af te vallen wil je misschien wat minder vet binnenkrijgen en wat meer eiwitten zodat je langer vol zit, als marathonloper houd je koolhydraten goed in de gaten voor de nodige brandstof en als krachttrainer zorg je voor een flinke dosis eiwitten voor spierherstel na je training.

Het idee van IIFYM is dan ook dat je een persoonlijk plan opstelt gebaseerd op de voor jou gepaste verhouding macronutriënten. Je bepaalt, aan de hand van jouw lichaamsmaten, geslacht, leeftijd en activiteitenniveau je caloriebehoefte en aan de hand van jouw lichaamsbouw en doelen je verhouding macronutriënten. Vervolgens noteer je alles wat je eet & drinkt in een app, zoals My Fitness Pal, die jou direct laat zien hoe jouw eetpatroon eruitziet in relatie tot je doelen. Zo kun je stapje voor stapje proberen je caloriedoel te behalen en daarbinnen de goede macroverhoudingen aan te houden: dat is het enige! Of jij nu een zak friet naar binnen werkt om aan je vetten te komen of netjes een avocado uitholt – zolang je op de lange termijn je caloriedoel blijft halen en je macroverhoudingen kloppen, kun je doen wat je wilt. Nu is dit geen vrijbrief om te puzzelen zoveel mogelijk fastfood in te plannen: het idee is namelijk ook dat je al je micronutriënten (vitaminen, mineralen en spoorelementen) binnenkrijgt. Belangrijk is het daarom om ervoor te zorgen zo’n 80% van je voeding uit gezonde voedingsmiddelen te laten bestaan, zodat je de overige calorieën en macro’s kunt opvullen met wát je dan ook maar wilt!

Zo wordt een gezonde levensstijl een leuk “spelletje”: telkens weer puzzelen en je verheugen op de extraatjes die je niet hoeft af te slaan, maar gewoon binnen je doelen plant. ’s Middags een gebakje gegeten? Dan eet je ’s avonds gewoon geen suikerrijk toetje. Een dagje te weinig vetten binnengekregen? Dan kun je je verheugen op iets extra’s morgen!

Heb jij er al eens bij stilgestaan je voeding zo te monitoren dat je jezelf niets hoeft te verbieden?

Één reactie op “If It Fits My Macro’s!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.