Categorieën
Food & health Gezond eten

Groen voor je poen

Wat is het eerste waar je aan denkt als je gezond wilt eten? Groente. En het tweede? Fruit. Dat zal vrijwel iedereen beamen. Máár, zeggen we  dan vaak: verse groenten & fruit zijn duur. Dát is dan weer niet waar. Wil je slim inkopen doen? Eet dan mee met het seizoen!

Groen voor je poen

Iedere groente- of fruitsoort is anders en gedijt beter onder andere omstandigheden. Sommige soorten zijn op hun best in de lente, anderen aan het eind van de zomer en weer anderen zelfs aan het begin van de winter. Daardoor is iedere groente- of fruitsoort in bepaalde seizoenen in overvloed verkrijgbaar, terwijl deze in andere seizoenen nauwelijks te vinden is. Heel bekend is bijvoorbeeld het aspergeseizoen, vanaf ongeveer april tot juni.

Wist je echter dat ook deze maand bepaalde soorten groenten & fruit op hun top zijn? Sla de supermarktfolders maar open en je weet wat in het seizoen is: kaki’s, pompoenen en mandarijntjes zijn nu overal in de aanbieding. Waarom? Omdat de boeren ze nu in overvloed aanleveren en de supermarkten ze daarom in de aanbieding kunnen aanprijzen.

Dat boeren ze in overvloed aanleveren, is voor hen een economische overweging: groenten verbouwen in het daarvoor geschikte seizoen is een stuk minder intensief. De boer hoeft minder technische of biologische hulpmiddelen te gebruiken om zijn gewassen te laten groeien, wanneer het milieu zelf al geschikt is. Dat kost hem minder geld, en levert voor het milieu minder schade op. Een extra reden dus om groenten & fruit uit het seizoen te eten: deze zijn minder belastend voor het milieu!

De prijs van verse groenten & fruit hoeft dus zeker geen belemmering te zijn om gezond te eten: eet je mee met het seizoen, dan eet je gevarieerd, milieuvriendelijk én budgetvriendelijk. Slim inkopen doen is groen voor je poen!

Wat is jouw favoriete herfstgroente  of -fruit?

Één reactie op “Groen voor je poen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.