Categorieën
Food & health Gezond eten

Go nuts!

“Noten zijn gezond”, je hebt het vast al vaker gehoord. Toch denk je dan waarschijnlijk bij jezelf: maar noten bevatten toch héél veel calorieën & vetten? Daar word je toch juist dik van? Klopt deels ook. Tóch is het eten van noten ontzettend gezond, mits je ze op de juiste manier gebruikt.

noten 1

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat mensen die veel noten eten gemiddeld 2 kilo lichter zijn en een 2 centimeter slankere taille hebben dan mensen die weinig noten eten. Bovendien verlaagt het eten van noten de kans op hart- en vaatziekten en chronische aandoeningen. Hè, hoe kan dat nou?

Dat komt doordat noten vol zitten met gezonde ingrediënten: proteïne, vezels, vitamines, mineralen en vetten. Noten bevatten inderdaad ontzettend veel vet, maar gelukkig voor ons zijn dat de goede vetten: meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren reguleren je bloedsuikerspiegel & zorgen er (samen met de vele vezels) voor dat je hongergevoel gestild wordt, waardoor je dus niet zo snel naar ongezonde tussendoortjes grijpt.

Vanzelfsprekend gaat het dan wel om natuurlijke noten: ongebrande & ongezouten amandelen, hazelnoten, pistachenoten, walnoten, paranoten, macadamia’s, pinda’s, cashewnoten, etc.

Bovendien kun je natuurlijk niet de hele dag door noten eten, want inderdaad zijn ze nou eenmaal calorie- en vetrijk. “Geniet met mate” geldt ook hier. Voor een optimaal gezondheidseffect wordt vaak gezegd maximaal 2 handjes per dag: daar kun je toch behoorlijk nuts voor gaan!

Walnoot_paranoot_en_andere_noten

Als heerlijk tussendoortje, crunchy aanvulling op je bakje yoghurt, vleesvervanging in je stoofpotje of in de vorm van olie als dressing over je salade..
Ook leuk: koop noten die je nog moet pellen! Bekend zijn natuurlijk walnoten, pistachenoten en doppinda’s. Maar ook amandelen & hazelnoten zijn ongepeld verkrijgbaar. Zo moet je tenminste ook wat werk verrichten om jezelf te kunnen trakteren!
Houd je van de combinatie van noten met zoet? Meng dan wat noten met zuidvruchten (gedroogde cranberries, rozijnen, stukjes gedroogde pruim of abrikoos, dadels) & creëer zo je eigen snackmix! Ideaal voor op je werk, mee naar school of in de auto voor de snelle trek!

Ben jij al nuts gegaan?

2 reacties op “Go nuts!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.