Categorieën
Food & health Gezond eten Gezond leven

Forget about diets

Ben jij al summerproof? Of ben je net iets te laat begonnen met gezondere keuzes maken en hardloopschoenen aantrekken? Wat nu te doen, grijp jij naar een crashdieet om toch de body te krijgen die je wilt? Hier een aantal facts wat je zou moeten weten over deze dergelijke diëten. 

keep-calm-and-forget-the-diet-2

Er zijn teveel afvaldiëten op dit moment op de markt, deze verschillen in samenstelling van voeding. Bij het ene dieet mag je geen koolhydraten en bij de andere wordt je op een sapkuur gezet.

Bijna al deze diëten leiden tot gewichtsverlies, de energie inname is hierbij veel lager dan het energieverbruik en dit heeft invloed op het gewicht. Aan veel afvaldiëten kleven ook nadelen, het langdurig volgen ervan kan leiden tot tekorten van bepaalde voedingsstoffen. Ook is het moeilijk om een afvaldieet lange tijd vol te houden, bovendien is het gewichtsverlies meestal niet blijvend. Ook kan het ervoor zorgen dat je naast vetmassa ook spiermassa verliest, terwijl spieren meer energie vragen waardoor je in rust meer energie verbrandt.

Wij hebben hier enkele diëten op een rij gezet waar vele naar grijpen om snel gewicht te verliezen. Hierbij worden een aantal feiten op een rijtje gezet.

Eiwitrijk

Dit zijn diëten zoals Dukan, Paleo, Dr. Frank en Atkins. Hierbij haal je relatief veel energie uit eiwit en vet en weinig energie uit koolhydraten. De theorie achter deze diëten is dat het mijden van koolhydraten een gunstig effect heeft op het bloedsuikergehalten en dat dit tot gewichtsverlies zou leiden.

Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten en vetten en op kort termijn leidt voeding met een hoog eiwit gehalte tot een lagere energie inname. Tijdens het afvallen zorgt een eiwitrijk dieet dat er relatief meer spiermassa behouden word.

meat

Minpunten

Sommige van deze diëten zijn relatief heel rijk aan eiwitten. Bij een aantal van deze diëten bevat de voorgeschreven voeding te weinig vezels, dit komt door het gebrek aan volkorenproducten. Hierdoor kun je last krijgen van obstipatie. Op lange termijn bestaat het risico op tekorten door te weinig fruit, vezels en calcium.

Maaltijdvervangers

Hier vallen onder andere Herbalife, Cambridge en Modifast onder. Hierbij volg je een dieet van maaltijdvervangers zoals shakes, soepen en maaltijdrepen. Door de zeer lage hoeveelheid energie in deze voeding is het gewichtsverlies in de eerste weken groot. Meestal is dit verlies groter dan bij diëten waarbij voedingsmiddelen gegeten worden. deze vervangers bevatten wel de voorgeschreven hoeveelheden vitamines en mineralen.

bar

Minpunten

Hoeveel je afvalt doormiddel van deze producten is afhankelijk van wat je naast deze vervangers nog eet. Wanneer de shake niet genoeg vult en je eet daarnaast nog iets eet dan verdubbeld je  inname. Maar dit is een hele sociaal- drastische beslissing, opeens kun je niet meer gezellig met vriendinnen op een terrasje zitten en een broodje bestellen maar zit jij op je maaltijdreep te knagen. Ook al bevatten de vervangers wel de aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen, ook dit dieet is niet lang vol te houden, de omschakeling naar gezonde voeding is vrij groot. Omdat je met dit dieet geen gezonde keuzes leert maken is het moeilijk om het gewichtsverlies op lange termijn te behouden.  Het financiële aspect is hier niet eens aan bod gekomen.

Bepaalde producten verplicht eten of juist vermijden

Voorbeelden hiervan zijn: Moermandieet, Carr, Sapvasten, Detox, De Hormoonfactoor, Bloedgroepdieet. Deze diëten kenmerken zich doordat je producten moet mijden of juist verplicht moet eten en drinken. De theorieën achter deze diëten variëren. Sommige gaan ervan uit dat ons lichaam bepaalde voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld gluten niet kan verteren, met als gevolg gewichtsstijging. Een andere theorie is dat giftige stoffen in het lichaam worden opgeslagen, die met (sap)vasten worden verwijderd. Het wetenschappelijk bewijs voor deze theorieën ontbreekt in alle gevallen.

juice

minpunten

Het zorgt voor een eenzijdig voedingspatroon waarbij je een groot risico op tekorten aan voedingsstoffen kunt oplopen. Bij (sap) vasten gaat het gewicht door gebrek aan voedsel snel omlaag. Daarbij gaat het in het begin vooral om vochtverlies. Al vrij snel zal het lichaam spierweefsel gaan afbreken. Door sterke beperking in producten is de energie inname laag en zal het gewichtsverlies snel verlopen. Maar ook hierbij is dit niet voor op de langer termijn.

 

 

 

 

2 reacties op “Forget about diets”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.