Categorieën
Food & health Recepten

Eindeloos variëren met börek

Weer zo’n heerlijke snack waar weer ruimte genoeg is om met ingrediënten te spelen, je kunt hiermee eindeloos variëren. Eigenlijk alle deeggerechten vallen bij ons Nederlanders in de smaak. Daarom gaan we vandaag over de grens en halen we een typische Turkse snack naar ons koude kikkerlandje toe.

borek 3De börek of burek is een deeggerecht gemaakt van filodeeg of yufka ( dit is een iets dikkere variant dan filodeeg ). Deze kan gevuld worden met heel veel verschillende ingrediënten zoals kaas, noten, groenten, gedroogd fruit, vlees, lam en ga zo maar door.  Je kunt het helemaal eigen maken door je eigen ingrediënten te kiezen.

Het is een vaak gegeten snack in Turkije.  Andere landen zoals Griekenland, Bosnië en Servië hebben vaak ook hun eigen variant, deze kan hartig of zoet zijn of zelfs hartig met zoete poedersuiker eroverheen. Ook de vorm van de börek kan verschillen, ze kunnen smal opgerold worden, als een loempia gevouwen worden of in een grote schaal gemaakt worden en van daaruit een stuk snijden. Je kunt er dus echt een eigen draai aan geven.

Ingrediënten
300 gram spinazie
200 gram witte kaas
1 pak filodeeg
200 gram gemengde noten
2 sjalotjes
2 knoflooktenen
1 el sesamzaadjes
20 ml olijfolie

Benodigdheden
Hapjes/wokpan, vijzel, koksmes, siliconenkwastje, bakje

borek 1

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 C

Snijd de sjalotjes en knoflooktenen fijn. Stamp de gemengde noten fijn doormiddel van een vijzel of snijd de noten in hele fijne stukjes.

Fruit de ui en sjalot in de wok aan en voeg de fijn gesneden noten toe, bak de noten voor 3 minuten aan. Voeg de gewassen spinazie toe en laat deze slinken. Wanneer het meeste vocht is verdampt van de spinazie zet dan het vuur laag en verkruimel de witte kaas boven de pan. Roer dit goed doorelkaar. Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen.

Rol het filodeeg uit en bestrijk één velletje met olijfolie, leg hierop nog één vel en bestrijk deze ook met olijfolie, leg een derde vel er bovenop en bestrijk ook deze met olijfolie. Vul ongeveer 1/3 van het vel met het noten/spinaziemengsel. Rol nu de rol op zoals een loempia, dus sla de zijkanten naar binnen zodat de vulling er niet uit kan vallen.

Herhaal dit proces totdat je filodeeg en vulling op zijn. Met dit recept kun je ongeveer 5 böreks maken. Bestrooi de böreks met sesamzaadjes en bak deze mooi bruin in 20 minuten.

 

 

Één reactie op “Eindeloos variëren met börek”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.