Categorieën
Film, tv en muziek Showbizz

Ambassadeurs van de Vrijheid 2014

Het lijkt nog zover weg, maar voor je het door hebt is het alweer 5 mei. De tijd gaat razendsnel. Bij heel Nederland is deze dag geblokt in de agenda. Zoals elk jaar gaan op deze Nationale feestdag de voetjes van de vloer op de muziek van de beste muzikanten van Nederland. De muzikanten die sowieso bij de grote bevrijdingsfestivals te zien zijn, zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid. Dit jaar vieren we de vrijheid met Gers Pardoel, Douwe Bob Posthuma en Kensington. Zei zijn in 2014 de Ambassadeurs van de Vrijheid.

kensington

Gers Pardoel, Douwe Bob Postuma en Kensington hebben een drukke planning in de agenda voor 5 mei. Deze Ambassadeurs van de Vrijheid van 2014 treden op Bevrijdingsdag maar liefs op op 14 verschillende bevrijdingsfestivals door heel Nederland, waar ze per helikopter naartoe gevlogen worden. De ambassadeurs werden gisteren op Noorderslag in Groningen bekendgemaakt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Hoewel de ambassadeurs te jong zijn om de oorlog te hebben meegemaakt, doen de dagen veel met ze. Zo zei Douwe Bob: “Op 4 mei, om 20.00 uur, tijdens de dodenherdenking waren we thuis altijd stil. Mijn vader was een jaar of zes toen hij op 5 mei 1945 in zijn woonplaats Alkmaar schoten hoorde op een naburig plein. Hij rende er naar toe en trof daar zijn oom en zijn neef aan, bloedend op de grond. Beiden door Duitsers door hun hoofd geschoten.” Een heftig verhaal dat helaas niet uniek is. Dit zijn de verhalen die we herdenken op 4 mei. We herdenken hoe hard er gevochten is voor het land dat nu ons land is. Hoeveel levens die gevechten hebben gekost. Alle wezen, weduwen en weduwnaars er ontstonden door de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. We denken eraan hoe hard de nabestaanden van de oorlog hebben gewerkt om de maatschappij op te bouwen naar het punt waarin wij nu leven. Een gevoel van rouw en dankbaarheid waar één keer per jaar twee minuten bij stilgestaan wordt. Omdat het nooit vergeten mag worden. Op 5 mei prijzen we onszelf gelukkig dat we na zoveel jaar nog steeds vrij zijn van oorlog. Een speciale dag. Het is niet zomaar een feest, dit feest heeft een extra lading die extra motiveert om uit je dak te gaan en te genieten.

De Ambassadeurs van de Vrijheid zijn op 5 mei in de volgende steden te zien:
Douwe Bob: Assen, Groningen, Leeuwarden, Wageningen, Zwolle
Gers Pardoel: Almere, Den Haag, Rotterdam, Vlissingen
Kensington: Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Den Bosch en Roermond

Q: Weet jij nu al wat je plannen zijn voor Bevrijdingsdag?

Beeld: YouTube

Één reactie op “Ambassadeurs van de Vrijheid 2014”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.