Categorieën
Food & health Gezond leven

Drink je gezond & mooi!

We weten allemaal wel dat water drinken goed voor ons is, alleen hebben veel mensen er grote moeite mee dagelijks zo’n 1,5 à 2 liter water te drinken. Er zijn echter een aantal hele goede redenen om dagelijks genoeg water tot je te nemen en hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn hier een dagelijkse gewoonte van te maken.

Drink je gezond!

Het menselijk lichaam bestaat voor zo’n driekwart uit water en het zal je daarom niet verbazen dat deze vloeistof erg belangrijk voor ons is. Water helpt onder andere de zuurstoftoevoer te regelen, verwijdert afvalstoffen, beschermt de organen en weefsels en houdt ons lichaam op temperatuur. Gemiddeld verliezen we dagelijks zo’n 2,5 liter vocht (bij sporten nog meer) en om ons lichaam optimaal te laten functioneren is het heel belangrijk de watervoorraad voldoende aan te vullen.

Wanneer je het vochtverlies van je lichaam niet aanvult zul je al snel uitgedroogd raken en valt je stofwisseling stil. Als je wat gewicht wil verliezen is het stilvallen van je stofwisseling het laatste wat je wil. Verlies je ondanks minder en gezonder eten en regelmatig sporten toch weinig gewicht zou dit kunnen komen door een tekort aan water. Als je lichaam uitgedroogd is zendt het namelijk dezelfde signalen uit als wanneer het honger heeft en ga jij dit gevoel (vaak) beantwoorden door te gaan eten. Het tot je nemen van voldoende water zorgt niet alleen voor een verminderd hongergevoel, het vult je lichaam ook. Vaak wordt dan ook aangeraden om ongeveer een halfuurtje voor je gaat eten een groot glas water te drinken zodat je voorkomt dat je teveel gaat eten.

Ook kan de spijsvertering eronder gaan lijden wanneer je te weinig drinkt, want water is essentieel voor de spijsvertering en de afbraak van voedingsstoffen. Bij te weinig drinken kunnen vezels zich gaan ophopen in je darmen waardoor deze verstopt kunnen raken. Daarnaast zorgt voldoende drinken ervoor dat afvalstoffen beter worden afgevoerd. Ook voor het functioneren van je nieren is het heel belangrijk voldoende water te drinken zodat ze de juiste afvalstoffen kunnen afvoeren.

Aangeraden wordt zo’n 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken, deze hoeveelheid is voldoende om de dagelijkse vochthuishouding op peil te houden. Één van de functies van water is het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam, door middel van plassen. Je drinkt genoeg water wanneer je urine wit en geurloos is.

Soms kan een oorzaak van hoofdpijn ook te weinig drinken zijn, hoofdpijn is namelijk een vaak voorkomend symptoom van uitdroging. Ook als je vaak last hebt van hoofdpijn na een avondje flink stappen met veel drankjes is het aan te raden voor je naar bed gaat 2 glazen water te nemen, grote kans dat je de volgende morgen een stuk minder last van bonkende pijn in je hoofd hebt.
Een ander signaal dat je te weinig drinkt is dorst, want wanneer je dorst hebt is je lichaam al aan het uitdrogen. Het is dus belangrijk om regelmatig te drinken, ook al heb je nog geen dorst.

Drink je mooi!

Water is dus eigenlijk goed voor het hele lichaam en zeker ook voor de huid. Regelmatig water drinken kan naast een betere gezondheid ook bijdragen aan een mooiere huid. Je kunt je huid van buitenaf met allerlei smeerseltjes mooi houden, maar je huid herstelt zich toch echt van binnenuit. Door veel water te drinken houd je je huid soepel en vooral wanneer je last van puistjes en een onzuivere huid hebt is het aan te raden genoeg water te drinken om te boel te zuiveren. Als de huid te droog is kunnen dode huidcellen niet worden afgevoerd en ontstaan sneller verstopte poriën en dus puistjes.

Maak er een gewoonte van!
Het klinkt allemaal heel simpel, maar toch hebben veel mensen er enorm veel moeite mee dagelijks genoeg water te drinken. Ze vinden het niet lekker, saai of irritant dat ze ineens heel vaak een bezoekje aan het toilet moeten brengen.
Toch hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn het drinken van voldoende water tot een vaste gewoonte in je dagelijkse ritme te laten behoren. Het makkelijkste is het wanneer je er een routine van maakt en bijvoorbeeld iedere dag een groot glas water te nemen bij het ontbijt, tussendoor op je werk of op school, bij de lunch, bij het avondeten, ’s avonds en dan bijvoorbeeld nog een glas voordat je naar bed gaat. Wat ook veel mensen doen en wat prima werkt is altijd een flesje water bij je te hebben en die de hele dag door te vullen. Als je een Spa blauw flesje van 0,50 cl vier keer per dag vult (bijvoorbeeld twee keer ’s morgens en twee keer ’s middags) zit je al aan de twee liter. Probeer het gewoon een tijdje vol te houden en geloof me, binnen een paar weken ben je eraan gewend. Ook ik heb het mezelf aan moeten leren, maar inmiddels drink ik alweer zo’n vijf jaar elke dag minstens twee liter water en kost het me nu helemaal geen moeite meer. Vooral als je écht dorst hebt is water het allerlekkerste wat je kunt nemen en bovendien heeft mijn huid er ook echt baat bij. Als ik aan het einde van de dag die 2 liter water op heb voelt mijn huid lekker soepel, gehydrateerd en heel zacht en merk ik dat het een echt een zuiverende werking heeft.

Vind je het drinken van water saai en eentonig kun je een beetje afwisselen met bruisende varianten als Spa Rood of Spa Marie-Henriette of andere drankjes op basis van water, zoals thee. Ook kun je je water net een ander smaakje geven door er een stukje citroen of limoen aan toe te voegen. Tegenwoordig is er ook een groot aanbod van water met een fruitsmaakje (denk aan Crystal Clear en Spa & Fruit), maar let er daarbij wel op dat deze geen suikers bevatten.

Drink jij dagelijks 1,5 à 2 liter water of red je dat niet?

6 reacties op “Drink je gezond & mooi!”

Ik krijg 1,5 tot 2 liter ook niet op. Als ik 0,75 op krijg ben ik al blij.
Vanaf zaterdag nacht tot zondag middag had ik wel 1,5 liter op maar toen bleef ik echt naar de wc lopen soms een na een half uur alweer.

Leuk en goed artikel, alleen moet 1.5-2 L water eigenlijk zijn 1,5 – 2 Liter vocht. Melk, sap, frisdrank, vruchtendranken,alcohol, thee en koffie tellen even hard mee en bestaan uit – wat zou het zijn 98%? – water. Plus het vocht (water) in groente,fruit enz. en je streefdoel is dichterbij 🙂

Dan kom je er al een stuk makkelijker, alleen is dat niet altijd evenhandig bij afvallen enzo – haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.