Categorieën
Food & health Gezond eten

De kracht van pure chocolade

Chocolade ongezond? Nee hoor. Het is juist hartstikke goed voor je. Tenminste, als je het in de meest pure vorm eet die er is: cacao.

1. pure_cacao_3

Cacao: boordevol antioxidanten
Laten we beginnen met een lesje chocolade. In tropische landen zoals Afrika en Zuid-Amerika groeien boeren cacaobomen. Aan die bomen groeien weer cacaobonen. Dat verklaart meteen waarom er zoveel antioxidanten in cacao zitten: het is een gemalen boon.

De bonen worden geplukt en gedroogd. In de fabriek worden de bonen gekraakt, zodat de schil loskomt van de kern. De kernen, ook wel nibs genoemd, worden gebrand en gemalen. Door het branden van de nibs ontstaat de heerlijke geur en smaak van cacao. Door vervolgens de nibs te malen wordt cacaomassa gemaakt.

1. pure_cacao_2

Waarom geen melkchocolade?
Een reep melkchocolade bevat cacaoboter, melkpoeder, melk, cacaomassa, suiker en smaakstoffen zoals vanille. Naast de cacao worden er dus heel veel ingrediënten verwerkt in de reep die zorgen dat de reep helemaal niet zo gezond meer is.

Gelukkig bestaan er chocoladerepen met een hele hoge cacaomassa die van 75 tot aan 99 procent cacao bevatten. Deze repen zijn wel bitterder dan ‘gewone’ melkchocolade. Het fijne aan repen met veel cacao is dat je na één of twee stukjes voor je gevoel genoeg gehad hebt.

De voordelen 
De belangrijkste antioxidanten in cacao heten flavanoiden. Die zorgen voor het voorkomen van hart en vaatziekten door het verweiden van bloedvaten en het verlagen van je bloeddruk, een betere cholesterolhuishouding en voor een beetje meer geluk. Nog een voordeel is dat het zelfs nog beter werkt dan witte thee om huidveroudering te voorkomen.

Eet vooral niet te veel chocolade om de positieve gevolgen te ervaren. Eén of twee stukjes per dag is meer dan voldoende. Je kan ook een theelepel pure cacao poeder door een beker warme amandelmelk roeren voor heerlijke en gezonde chocolademelk!

Q: Eet jij de ‘goede’ soort chocolade, of hou je het bij melkchocolade?

Bron afbeelding

 

 

4 reacties op “De kracht van pure chocolade”

Het is even wennen die pure chocolade maar dan vindt je melkchocolade daarna ook niet zo lekker meer ( te zoet) en van pure chocola blijf je niet eten zoals met melkchocolade wel het geval is. Dubbel voordeel dus 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.