Categorie├źn
Columns

De voor- en nadelen van huisdieren

De een vindt het ideale gezelschap en warmte in een huisdier, waar de ander al gruwelt bij de gedachte aan het verschonen van een kattenbak of haren op de vloer. Maar wat zijn nou de bewezen voor- en nadelen van huisdieren?

huisdier_4

Vroeger, toen alles nog anders was..
Niet voor niets heeft de mens al eeuwen huisdieren. Ze geven warmte, kleding, mest, voedsel, sociale status, ze helpen bij de jacht, bieden bescherming, vangen muizen, waarschuwen voor gevaar. Dieren werden niet per se gehouden voor de gezelligheid maar vooral omdat ze heel erg nuttig waren. In de tijd van de middeleeuwen gebruikten rijke mensen hun hond bijvoorbeeld als servet, ze smeerden hun handen gewoon af aan zijn vacht. Gelukkig zien we dat soort taferelen niet meer, en houden we huisdieren nu veel liever omdat ze gezelschap bieden.

De voordelen
Verschillende onderzoeken concludeerden dat kinderen die opgroeien met een huisdier socialer zijn en zich beter kunnen inleven in anderen dan kinderen die niet met een huisdier opgroeien. Verder zouden mensen met een huisdier ook minder stress ervaren dan hun medemens zonder beestje thuis. Waarom? Omdat het aaien van een hond of kat als meditatie werkt.

Baasjes van huisdieren voelen zich nodig en voelen zich minder snel eenzaam. Het zou ouderen helpen alerter te blijven en zich gelukkiger te voelen door hun gezelschap. Volgens Brits onderzoek helpen honden daar het meeste bij. Hun baasjes doen sociale contacten op tijdens het uitlaten.

huisdier_3

De nadelen
Laten we beginnen bij de knip. Huisdieren kosten nou eenmaal heel veel geld. Een bezoekje dierenarts valt te verzekeren, maar eten en speeltjes zijn ook zeker niet gratis. Daarnaast gaat er ook een boel tijd zitten in het verzorgen van een dier. Helaas beseffen een boel mensen zich dat pas vlak voor het moment dat ze hun hond of kat dumpen langs de snelweg.

Wanneer je je huisdier niet onder controle hebt door een slechte opvoeding of een bepaalde gebeurtenis kan het dier een boel frustraties en onmacht opwekken. (Wie dit niet begrijpt wordt aangeraden naar Cesar to the Rescue te kijken op National Geographic).

Q: Wegen de voordelen voor jou zwaarder dan de nadelen?

Bron afbeelding, bron afbeelding

4 reacties op “De voor- en nadelen van huisdieren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.