Categorieën
Food & health Gezond eten

Viva la vegan?

Ziektes die via dieren op mensen worden overgebracht, documentaires over de tragische omstandigheden waaronder kippen in 42 dagen worden vetgemest, beelden van krijsende varkens die massaal worden geslacht, onderzoeken die uitwijzen dat plantaardige voeding gezonder is dan dierlijke voeding: er lijken steeds meer redenen te zijn om te pleiten voor een veganistische levensstijl. Zou jij het willen & kunnen?

11666069_1090176730997035_6036996807127847684_n

Veganisten eten net als vegetariërs geen vlees: het verschil is echter dat veganisten geen enkel dierlijk product gebruiken. Dat betekent dat ze geen vlees of vis eten, maar ook geen zuivel gebruiken, geen honing of producten waarin dierlijke (bij)producten in verwerkt zitten, zoals snoepjes met gelatine. Daarnaast gebruiken ze ook geen verzorgingsproducten, kleding of andere materialen waarin dierlijke producten zijn verwerkt of die op dieren zijn getest.

Binnen het veganisme valt echter ook weer onderscheid te maken in diverse groepen: naast de “full time” veganist zoals hierboven beschreven, zijn er ook mensen die grotendeels plantaardig eten maar om praktische redenen soms toch iets dierlijks eten (flexanisten), mensen die grotendeels plantaardig eten maar op sommige vaste momenten toch niet helemaal veganistisch eten (parttime veganisten), mensen die alleen rauwe voedingsmiddelen eten en dus niets wat verwarmd is boven lichaamstemperatuur (raw vegans) en mensen die alleen fruit, noten, graankorrels & pitten eten maar geen producten waarvoor een plant of dier gedood of bexschadigd is (fruitarisme).

Naast een eigen levenswijze heeft ieder natuurlijk een eigen motivatie om te kiezen voor een leven vrij van (de meeste) dierlijke producten. Logischerwijs is veganisme ten eerste een duidelijk statement tegen een systeem waarin dieren ondergeschikt worden gemaakt aan mensen door ze te behandelen als gebruiksvoorwerpen of productiemiddelen. Eén veganist maakt jaarlijks al een verschil voor tientallen dieren, gezamenlijk beperken veganisten het aantal dieren dat jaarlijks gefokt, opgesloten, uitgebuit en geslacht worden al drastisch.

Naast dieren geeft een veganist vaak ook meer om zijn of haar medemens, vanuit een bepaalde levensvisie (religie) of vanuit eigen overtuigingen. Mensen worden zich, mede door documentaires zoals Food Inc., steeds meer bewust van de kosten die de productie van vlees, zuivel & eieren met zich meebrengen. Niet alleen wordt meer dan 70% van grond die voor landbouw gebruikt zou kunnen worden nu voor veeteelt gebruikt, maar ook zijn voor de productie van 1 kilo vlees meerdere kilo’s granen nodig. Granen waarmee tientallen mensen gevoed kunnen worden: véél meer, véél goedkoper en veel dier-, mens- en milieuvriendelijker dan 1 kilo vlees.

Een ander hot item is milieuvervuiling, met name het broeikaseffect. De VN stellen dat de vleesproductie de tweede grootste oorzaak is van milieuproblemen zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling, verzuring en aantasting van de biodiversiteit (o.a. door het kappen van regenwouden). Een plantaardig dieet biedt dus een duurzaam alternatief.

Een duurzaam alternatief, niet alleen voor onze planeet, maar ook voor je eigen lichaam. Steeds meer onderzoek wijst uit dat een gevarieerde plantaardige voeding alle voedingsstoffen biedt om gezond en energiek te blijven. Uit experimenten die worden gepresenteerd in documentaires zoals Forks over Knives en Fat, Sick & Nearly dead blijkt zelfs dat hart- en vaatziekten, kanker en diverse andere ziekten kunnen worden voorkomen door plantaardige voeding en dat ziektes als diabetes zelfs kunnen worden teruggedraaid.

Als je dit allemaal beseft, vraag je je wellicht af waarom we ooit zijn begonnen met het eten van dierlijke producten en waarom we daar niet gewoon mee stoppen. We blijken er immers allemaal beter mee af te zijn… Wat denk jij: zou jij veganistisch willen leven?

 

Één reactie op “Viva la vegan?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.