Categorieën
Food & health Sport & work-outs

10 redenen om te sporten!

Jaja ik weet wel dat sporten goed voor je is, hoor ik je denken. Inderdaad, iedereen weet het maar toch doen veel mensen het niet. Het is natuurlijk ook veel aantrekkelijker om lekker met een zak chips voor de buis te liggen dan een half uur ‘nutteloos’ op een hometrainer door te brengen, maar toch brengt dat je uiteindelijk meer dan op die bank hangen. Naast onder andere een beter humeur en een mooiere huid vind je in dit artikel nog acht goede redenen om nú van je kont te komen en te gaan bewegen!

1. Goed voor je gezondheid
Ik begin maar meteen met de allerbelangrijkste: sporten is goed voor je gezondheid. Diverse onderzoeken over de hele wereld zijn de afgelopen jaren tot één en dezelfde conclusie gekomen en die is dat regelmatig sporten je algehele gezondheid verbetert. Zo vermindert het onder andere de kans op allerlei hartaandoeningen, overgewicht, hoge bloeddruk en cholesterol, botontkalking, diabetes en allerlei ouderdomsklachten. Ook is aangetoond dat voldoende fysieke activiteit later bijdraagt aan een gezonde en fitte oude dag. Ook verhoog je met wekelijks intensief sporten je weerstand met maar liefst 30%. Om je hart in een optimale conditie te houden zijn vooral wandelen, joggen, lopen, fietsen en zwemmen erg goed.

2. Strak in je vel
De voornaamste reden waarom veel mensen sporten is natuurlijk om wat overtollige kilo’s te verliezen en een wat strakkere body te krijgen. Met sporten verbrand je calorieën, je ontwikkelt meer spiermassa en je kunt met wat minder schuldgevoel een avondje uitgebreid tafelen zonder dat je dat meteen op je heupen terugziet.

 3. Meer energie!
Meer energie? Maar van sporten word je toch juist moe? Nee! Wanneer je een half uurtje flink sport krijg je al snel tot 30% meer energie, zelfs als je helemaal gesloopt bent na een dag hard werken. Je merkt ook vast wel dat wanneer je een dag weinig tot niets doet je je vaak nog meer moe kunt voelen dan wanneer je een dag actief aan de slag bent geweest en zo werkt het met sporten ook. Van een goede work-out wordt je hele lichaam even flink aan het werk gezet: je hart en longen moeten een tandje bijzetten, er wordt extra zuurstof aangevoerd en de toevoer van voedingsstoffen en de bloedcirculatie verbetert. Wanneer je organen goed en optimaal functioneren voel je je veel beter en energieker en heb je veel meer zin in alles. Zo kun je van ’s morgens een half uurtje sporten de hele dag profijt hebben!

4. Minder stress en beter in je vel
Wanneer je een stressvolle baan of schoolcarrière hebt is sporten een goede manier om na werk- of schooltijd even stoom af te blazen. Als je sport produceren je hersenen het stofje endorfine, dat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Endorfine heeft een kalmerend effect waardoor je je meer ontspannen gaat voelen en opgehoopte stresshormonen op een natuurlijke wijze kwijtraakt. Bewegen heeft dan ook een enorme positieve invloed op je geestelijke gezondheid, want door een half uurtje intensief te sporten raak je al gauw zo’n 60% van je geestelijke spanningen kwijt. Diverse grootschalige onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die regelmatig sporten beter in hun vel zitten, minder snel problemen in dingen zien, minder gespannen zijn en meer energie te hebben. Dus, waar wacht je nog op!

5. Work that brain!
Niet alleen je lichaam wordt tijdens sporten aan het werk gezet, ook je hersenen moeten er flink aan geloven. Bij beweging komt er naast endorfine ook een hoeveelheid serotine vrij waardoor je beter en meer geconcentreerd kunt denken. Doordat bij sporten je hartslag en ademhaling omhoog gaan schakelen je hersenen sneller en ben je beter in staat je op dingen te focussen en te concentreren en door de verbeterde bloedtoevoer lever je betere prestaties. Hierbij speelt vooral de intensiteit van het sporten een rol en is het meer effectief één of twee keer per week goed intensief te sporten, dan vijf keer per week heel lang.

6. Maandelijkse periode
Ja meiden, sporten kan je ook door die ellendige maandelijkse periode heen helpen. Wanneer je erg veel last van menstruatiepijn hebt kan bewegen dit helpen verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen. Door middel van diverse onderzoeken is namelijk vastgesteld dat lichamelijke activiteit allerlei klachten tijdens de menstruatie kan helpen verlichten. Daarnaast zal door sporten ook je chagarijnige humeur meteen wat opknappen en werk je die extra pondjes van de reep chocolade die je naar binnen hebt gewerkt er meteen weer vanaf. Sla je meteen drie vliegen in één klap!

7. Meer zelfvertrouwen
Door te sporten voel je je fitter, strakker, mooier, zit je beter in je vel en dit alles resulteert vaak in meer zelfvertrouwen. Naast al deze voordelen zorgt sporten vaak ook nog eens voor een betere en meer zelfverzekerde lichaamshouding. Bovendien voel je jezelf in een strak lijf ook een stuk aantrekkelijker en sexy en dat zal ook je partner vast niet erg vinden!

8. Betere nachtrust, zzz…
Door regelmatig te sporten ben je meer ontspannen, is je lichaam lekker moe en is de kans groot dat je beter zult slapen. Het is dan weer niet heel verstandig vlak voor het slapengaan nog heel intensief te gaan sporten, want dan zou je juist wel eens meer moeite kunnen hebben om in slaap te komen omdat je lichaam dan nog in volle gang is. Ook naar de nachtrust van lichamelijk actieve en inactieve mensen is onderzoek gedaan en daar is uitgekomen dat het slaappatroon van actieve mensen beter is. Dit heeft te maken met het feit dat je lichaam na lichamelijke activiteit een grotere behoefte aan slaap heeft.

9. Een mooiere huid
Door te sporten verbetert de bloedcirculatie en daarmee de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar lichaamscellen. Hier kan vooral je huid baat bij hebben want door eens lekker flink te zweten worden allerlei afvalstoffen en vuil dat zich in de poriën heeft opgehoopt als het ware naar buiten geduwd en zal je huid er mooier en glanzender uit gaan zien.

10. Sociale contacten
Last but not least: sporten is een geweldige manier voor het opdoen of onderhouden van sociale contacten. Natuurlijk kun je in je eentje gaan hardlopen, maar het is toch veel gezelliger om het met iemand samen te doen! Wanneer je alleen gaat zul je eerder geneigd zijn een keertje over te slaan, maar wanneer je met iemand afspreekt heb je altijd een stok achter de deur en kun je elkaar motiveren. Ga je liever naar de sportschool of een sportclub is dit natuurlijk ook een ideale gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten.

Sport jij en zo ja, wat voor sport doe je?
En wat is voor jou de voornaamste reden om te sporten?

4 reacties op “10 redenen om te sporten!”

Ik voetbalde vroeger, maar ik moest stoppen vanwege een langdurige blessure en enkele operaties… Sport op dit moment niet omdat het niet kan met mijn rug, maar als het ooit weer kan zou ik zo weer op het veld willen staan 🙂

Eigenlijk was er geen reden dat ik ging voetballen, waarschijnlijk omdat er gewoon heel veel jongens bij ons in de straat woonde haha!

Leuk artikel 🙂 Zelf doe ik ook aan sporten ja, vooral fitness en doe het vooral voor mijn conditie maar ook om vorm te geven aan mijn lichaam 😉 Het is goed voor allerlei redenen zoals jij hier boven hebt genoemd 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.