Categorieën
Fashion

Tips voor het lopen op hoge hakken

I don’t know who invented high heels, but all women owe him a lot‘, sprak bombshell Marilyn Monroe eens. Hoge hakken zijn inderdaad dé uitvinding voor de vrouw: ze maken je langer, sexy en geven je een zelfverzekerd gevoel. Mits je er goed op kunt lopen! Niets zo erg als een vrouw die je ziet stuntelen en wiebelen op haar high heels. Gelukkig is dat na het lezen van dit artikel verleden tijd!

De opkomst van de hoge hak

In de vijftiende eeuw ontdekten nota bene mannen dat je door het dragen van schoenen met een hak tijdens het paardrijden veel steviger in de stijgbeugels en in het zadel zat en bovendien zorgde die paar extra centimeters voor extra aanzien. In de zeventiende eeuw waren hakken voor zowel mannen en vrouwen helemaal in. De vrouwen aan het hof van Louis XVI zouden zelfs zulke enorm hoge hakken hebben gedragen dat ze alleen met behulp van een stok konden lopen.

De naaldhak maakt haar intrede in de jaren ’50 en men is meteen razend enthousiast over het verlengende en versmallende effect dat ze op de benen hebben. In die tijd maakt Marilyn Monroe de stiletto helemaal immens populair dankzij de wereldberoemde scène op het luchtrooster waar ze behalve de wit opwaaiende jurk ook hoge witte sandaaltjes van Salvatore Ferragamo draagt.

De Ferragamo’s zijn tegenwoordig nog razend populair en staan samen met Manolo Blahnik (Madonna: ‘They last longer than sex‘), Jimmy Choo en Christian Louboutin in het rijtje van de meest populaire heels.

This heels are made for walking

Zorg voor de juiste schoenen
Het goed leren lopen op hoge hakken begint met het kiezen van de juiste schoenen en daarbij is het belangrijk te zorgen dat deze de juiste maat hebben Als ze te groot zijn zakken je voeten naar beneden waardoor je niet voldoende steun krijgt en steeds uit je schoen glipt. Een maat te klein is ook niet goed, want hierdoor ontstaat veel druk op je voeten en dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Koop daarom geen schoenen op de gok, maar pas ze op je gemak in de winkel en loop even een paar rondjes om ze uit te proberen. Pas niet slechts één van de twee schoenen maar allebei want je voeten kunnen best wat van elkaar in maat verschillen. Probeer behalve de maat die je altijd hebt ook eens een (half) maatje groter en kleiner, misschien zit die wel veel beter. Sta je nog niet zo stabiel op hoge hakken begin dan met schoenen die je iets meer steun bieden, zoals bijvoorbeeld een wat dikkere en bredere hak of een sleehak.

Vind je evenwicht en de juiste houding
Doordat je op hoge hakken voornamelijk op je tenen staat ben je minder in evenwicht en moet je je balans weer zien te vinden. Ga daarom eerst eens simpelweg oefenen met het staan op je hakken, verder nog niets. Kijk in de spiegel hoe je houding is en of deze anders is dan wanneer je gewoon plat op de grond staat.
Bij het lopen op hakken is naast balans ook een goede houding heel belangrijk. Wanneer je je schouders naar achteren en borst naar voren drukt geeft dit je een evenwichtige houding, waardoor het staan en lopen op hakken ineens een stuk eenvoudiger wordt. Ga voor een spiegel staan en laat je schouders eerst hangen en breng ze vervolgens naar achter, zo kun je het verschil in houding zien en voelen.

Turn those hips
Het lopen op hoge hakken vraagt om een andere techniek dan het lopen op platte schoenen. Waar je normaal gesproken vanuit je benen beweegt doe je dat nu vanuit je heupen. Wanneer je je omdraait doe je dat dus niet door je been de andere kant op te zwaaien, maar door je heup te draaien waardoor je voet vanzelf volgt. Dit kun je oefenen door je heupen en knieën te ontspannen zodat je als het ware over de grond glijdt. Oefen deze draaibeweging net zo lang voor de spiegel tot je hem onder de knie hebt.

Je eerste stapjes
Als je de juiste houding onder de knie hebt kun je voorzichtig je eerste stapjes zetten. Doe dit het liefst op een harde en niet te gladde vloer zodat je minder kans hebt dat je meteen gestrekt ligt. Let erop dat je je benen recht en dicht bij elkaar houdt en begin met kleine langzame stapjes. Het ziet er nu waarschijnlijk nog niet heel charmant uit maar wat maakt het uit, niemand die het ziet.
Oefen niet alleen met het lopen, maar ook met stilstaan. Dus zet een paar stappen, stop dan even en draai je om. Probeer tijdens het stoppen en het omdraaien niet te wiebelen, want zolang je wiebelt heb je nog niet helemaal de juiste balans gevonden en heb je grote kans door je enkel te gaan. Het is ook aan te raden op verschillende ondergronden te oefenen en dus behalve op een gewone harde egale vloer ook even een stukje op bijvoorbeeld vloerbedekking, gras en buiten op straat te proberen. Voor het geval je straks ineens wel heel snel beneden bent is het ook handig om het traplopen even te oefenen en hierbij vooral op te letten dat je hak en zool volledig op de trede staan.

Verzorg je voeten
Het lopen op hoge hakken legt veel druk op de bal van je voet en dit kun je wat verlichten door een gelkussentje in je schoen te plaatsen, die je gewoon bij de drogist kunt kopen. Verder is het belangrijk je voeten goed te verzorgen door ze in te smeren met een lekkere crème en ze regelmatig op een voetenbad te trakteren.

Oefening baart kunst
Probeer iedere dag minimaal een half uur op je hoge hakken door te brengen om het lopen erop te oefenen. Als je nog veel moeite met het lopen hebt kun je de schoenen ook gewoon aantrekken en lekker blijven zitten, ook op deze manier komt je voetbed iets omhoog en zal het zich op den duur vanzelf naar de juiste positie vormen. 
Het allerbelangrijkste is dat je je bij het lopen op hakken lekker vrouwelijk en zelfverzekerd voelt en daar ook naar loopt. Zorg ervoor dat je niet hoeft te haasten en te rennen wanneer je high heels draagt en let erop dat je gecontroleerde bewegingen maakt. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

Hoe slecht is het vaak op hoge hakken te lopen?

Wat als je het liefst dag en nacht je high heels draagt maar ineens vreselijk last krijgt van de bal van je voet en kramp in je kuiten en je tenen. Ja natuurlijk krijg je regelmatig te horen dat het waarschijnlijk niet heel goed is om dag in dag uit op hoge hakken te lopen, maar in hoeverre ís dat nu echt zo?

Natuurlijk, wanneer je dagelijks op hoge hakken loopt kan dit op den duur tot problemen leiden. Zo komen je rug, enkels, knieën en heupen onder best wel grote druk te staan en daar zou je last van kunnen krijgen. Met de nadruk op zou kunnen, want het is natuurlijk voor ieder persoon weer verschillend of dat wel of niet gebeurt. Zo krijgen sommige vrouwen die hun hele leven op de hoogste hakken lopen nergens last van en zo zijn er ook vrouwen die op bijna platte schoenen al last van hun voeten en gewrichten krijgen.

Wanneer je veelvuldig op hakken rond paradeert loop je het risico dat je natuurlijke lichaamshouding verandert en kan de onnatuurlijke houding die je aanneemt op den duur problemen gaan geven.
Je lichaamsgewicht verplaatst zich naar voren wat je moet compenseren door de spieren in je onderrug aan te spannen om in balans te blijven. Ook komt je bijna volledige lichaamsgewicht op je voorvoet terecht waardoor het misschien niet heel gek klinkt dat deze overbelast kan raken. Dit kan onder andere een hamerteen, eelt, likdoorns en metatarsalgie (pijn in je de bal van je voet en middenvoetsbeentjes) tot gevolg hebben.

De conclusie is dat het over het algemeen het beste is om je hakken af en toe uit de kast te halen en niet dagelijks op hooggehakte pumps door het leven te gaan. Er is een kleine maar, want een hakje van 4 centimeter schijnt over het algemeen minder snel tot problemen moeten leiden. Maarja hàllo, 4 centimeter is dan ook niet echt een high heel te noemen….. Is het niet dagelijks dragen van pumps voor jou ondenkbaar is het wel belangrijk je benen goed te stretchen en in het bijzonder je achillespees die tijdens het lopen op hoge hakken korter wordt.

Dan nog wat tips

Pas op met het dragen van lange jurken en broeken waar je hak in kan blijven haken. Je wil niet weten hoeveel vrouwen hierdoor lelijk onderuit gaan!

Sommige vrouwen denken dat ze met het dragen van kousjes of sokjes in high heels minder snel last van slip- en glijgevaar hebben, maar vaak blijkt het tegenovergestelde waar. Over het algemeen zorgen blote voeten dan toch voor meer grip en houvast.

Een trucje dat veel modellen gebruiken om niet onderuit te gaan op de catwalk is door met een schaar in de leren zolen van hun high heels te krassen zodat ze meer grip hebben. Smart!

Draag jij vaak high heels?

8 reacties op “Tips voor het lopen op hoge hakken”

Slimme tips! Ik dacht dat ik nooit op hoge hakken kon lopen, maar stiekem viel dat nog wel mee. Al moet ik zeggen dat ik hele hoge hakken niet fijn vind voor een hele dag, maar voor een avondje kan het prima.

Handige tips! Ik heb pas geleden een heel mooi paar sleehakken gezien, maar ik heb nog nooit op hakken gelopen, dus weet ik niet zo goed of je ze moet kopen, maar als ik ze koop ga ik zeker deze tips toepassen

Ik draag vaak hoge hakken, maar heb wel het voordeel dat ik er niet op hoef te lopen (rolstoel), en dat is toch wel erg fijn hoor 😉

ik loop graag op hakken maar er is een groot verschil in de leest. m.a.w. de ene hoge hak loopt veel beter dan de andere. Heb jij tips, welke merken een goede leest hebben? Ik hoorde van Peter Kaiser en die lopen idd goed maar ik kan die schoenen niet aanhouden, mijn hiel schiet steeds omhoog maakt niet uit wat ik doe. zooltjes, achterin voor de hiel een dingetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.