Categorieën
Columns

Column: Zwarte Pieten & witte chocoladekruidnoten

Over een week is Sinterklaas het land alweer uit, vliegen de kruidnoten met korting de winkels uit en heb jij de tijd om je gedichten nog eens goed te bestuderen. Voor het zover is wil FemmeMagazine’s Hester nog een ding met jullie bespreken…

‘Ongeveer elke columnist(e) heeft er ondertussen al over geschreven en het is een actueel nieuwsonderwerp: Zwarte Pieten.’ Een zin die ik pas ongeveer op deze manier op de tv hoorde voorbijkomen en die mijn oren deed spitsen. Natuurlijk bepaalt die man (ik heb geen idee meer waar ik het gehoord heb, maar ik gok erop dat het een man was) niet waar ik over schrijf, maar misschien is het toch wel aardig om ook een poging tot een zwartepietcolumn te wagen. Vandaar deze titel en inleiding.

Het belangrijkste deel van de titel is daarmee alleen nog niet uitgelegd. De witte chocoladekruidnoten! Natuurlijk ga ik jullie niet vervelen met mijn mening over Zwarte Piet, volgens mij kan alleen Sophie dat op een leuke manier. In plaats daarvan praat ik liever over andere aspecten van het hele Sinterklaasfeest. Ik zou mijn verlanglijstje kunnen delen, zodat jullie allemaal een cadeautje extra kunnen kopen en dat aan mij kunnen doneren, maar ik ben bang dat daar niet veel animo voor is en jullie al die make-up en geurkaarsen liever zelf houden. Vandaar dat ik me dus maar richt op iets wat jullie allemaal vast wel aanspreekt… het eten. Want oh my, wie heeft (met witte chocolade omhulde) kruidnoten uitgevonden? En schuimpjes, pepernoten, chocoladekikkers, speculaas en chocoladeletters – die laatste zijn het perfecte excuus om geen hele reep op te eten, maar wel een heleboel chocolade in een keer te nuttigen. Wat kerstliedjes zijn voor Kerst, zijn kruidnoten voor Sinterklaas.

… wat mij betreft kunnen ze dan ook beter een punt maken van de hele kruid- en pepernotenverbastering

Nou wil ik niet zeggen dat de hele zwartepietdiscussie me niet boeit, want Zwarte Piet behoort tot mijn jeugdsentiment en ik zou het best een beetje jammer vinden als die hele traditie ineens verandert, maar nu ik daar niet zóveel waarde meer aan hecht vind ik het eten toch ook wel een van de leukste dingen. Wat mij betreft kunnen ze dan ook beter een punt maken van de hele kruid- en pepernotenverbastering, want zoals je misschien al hebt gemerkt heb ik het in deze column consequent over kruid- in plaats van pepernoten gehad. Hoewel de harde ‘nootjes’ in de volksmond pepernoten worden genoemd, zijn het namelijk toch echt kruidnoten. Het lijkt me dat we er allemaal veel meer aan hebben als dát nou eens rechtgezet wordt… Wie doet er met me mee? Een handjevol kruidnoten voor elke persoon die je overtuigd hebt!

Wat vind jij van de hele discussie? En wat zeg jij altijd over de harde ‘nootjes’: peper- of kruidnoten?

Bron afbeelding

4 reacties op “Column: Zwarte Pieten & witte chocoladekruidnoten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.