Categorieën
Beauty Make-up

Zwarte oog(kohl)potloden

Oogpotlood, ook wel kohlpotlood genoemd, is een product dat we waarschijnlijk allemaal wel eens gebruiken of hebben gebruikt. Kohlpotlood is al eeuwen oud, sinds de bronstijd draagt men al kohl. Oorspronkelijk gebruikte men het toen als bescherming tegen oogkwalen en geloofde men dat het donker maken van de oogleden ook bij zou dragen aan bescherming tegen de zon. Destijds brachten moeders direct na de geboorte ook kohl aan rond de ogen van hun kind.  Sommige deden dit om om de ogen van hun kind te versterken en anderen geloofden dat hiermee voorkomen kon worden dat hun kind vervloekt zou worden door het ‘boze oog’. Tegenwoordig is oogpotlood bijna niet meer weg te denken uit onze make-up stash en is het in alle denkbare soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Hieronder neem ik er een aantal onder de loep!

MNY
oogpotlood

€ 1,99

Het nieuwe merk MNY heeft een oogpotlood (001) in het assortiment die behalve zwart ook nog verkrijgbaar is in blauw, bruin en grijs. Oogpotloden zijn over het algemeen geheel zwart qua verpakking, maar bij deze is dat alleen de dop en onderscheid zich daarmee van de andere potloden. Als je de dop van het potlood af haalt komt er een heel scherpe punt tevoorschijn. Ik ben zelf meer van de wat dikkere en bijna stompe punten zodat je een wat dikker lijntje krijgt, maar dat is voor iedereen anders natuurlijk. Bij gebruik van het potlood komt er genoeg zwart vanaf en blijft hij gedurende de dag ook wel aardig zitten. Voor de € 1,99 die hij kost valt hij zeker niet tegen!

Rimmel
Soft Kohl Kajal Eye Pencil

€ 4,99

Aangezien ik een behoorlijke Rimmel-fan ben en de meeste producten van dit merk over het algemeen goede kwaliteit hebben en lang blijven zitten wilde ik ook het kohlpotlood (061 Jet Black) wel eens proberen. Helaas viel het me een beetje tegen. Bij het aanbrengen van het potlood op mijn waterlijn kwam er heel weinig zwart vanaf en pakte hij ook bijna niet. Als ik het potlood onder mijn oog aanbreng is het zwart gauw vervaagd en niet echt meer op zijn plaats. Ik had er wel iets meer van verwacht, ook omdat bij swatchen van het potlood wel aardig wat zwart vanaf kwam. Naast zwart is dit potlood ook te verkrijgen in paars, blauw, groen en bruin.

Rimmel
Exaggerate Waterproof Eye Definer

€ 6,99

Met deze Exeggarete kan Rimmel in de herkansing en die pakt gelukkig positief uit. Dit potlood gebruik ik al een hele tijd en is echt heel fijn. Het is geen potlood met een standaard slijpbare punt, maar eentje met een draaimechanisme wat ik al een pluspunt vind. De pigmentatie is echt prima; er komt echt een intens zwarte kleur vanaf. Met het dunne smalle puntje komt hij overal makkelijk bij en is dit vooral met het tightlinen van je bovenste ooglid heel handig, zodat alles lekker zwart is.Ook handig is het smudgesponsje aan het uiteinde van het potlood waarmee je een aangebracht lijntje mooi kunt vervagen. Klein minpuntje is dat het uiteinde met het smudgesponsje bij mij al regelmatig van de potloodjes af is gegaan, dus daar moet je een beetje voorzichtig mee zijn. Ook het dopje sluit blijkbaar niet altijd even goed, want ook die ben ik al een aantal keer kwijtgeraakt. Op zich valt de prijs van € 6,99 nog mee als je nagaat dat je best lang met het potlood doet. De Exaggerate Waterproof Eye Definer is ook verkrijgbaar in paars, bruin en blauw.


Gosh
Kohl/Eyeliner

€ 4,99

Dit potlood gebruik ik denk ik al een jaar of 2 en is het heel prettig. Het potlood zelf is net even iets breder dan de andere oogpotloden en houd lekker stevig vast. Verder brengt hij mooi diepzwart aan en blijft eigenlijk best wel de hele dag zitten zonder heel erg te vervagen. Meestal slijp ik dit potlood pas als er bijna geen punt meer aanzit en het bijna pijn gaat doen met aanbrengen, omdat de punt dan lekker breed is en lekker creamy en wat dikker aanbrengt zodat ik hem een beetje kan vervagen. Als je hem dan moet slijpen gaat dit heel makkelijk; het potlood gaat niet brokkelen en blijft mooi intact. Op de waterlijn blijft hij ook heel lang zitten en daar was ik vooral naar op zoek, want de meeste waren na een half uur al verdwenen. Verder valt de prijs van € 4,99 best mee, dus dit is een aanrader! Behalve zwart is dit potlood ook te verkrijgen in diverse (metallic) kleurtjes.

Essence
Kajal Pencil

€ 0,99

Dit is met recht een budget oogpotlood met een prijsje van € 0,99. Wat overigens helemaal niet wil zeggen dat hij dan ook de minst goede zou zijn wat veel mensen nog altijd denken, alleen ben ik bang dat het in dit geval toch wel zo is. Toen ik het (01 Black) op mijn waterlijn probeerde aan te brengen kwam er praktisch geen zwart van het potlood af en je ziet ook op de swatch al duidelijk verschil met de andere potloden qua pigmentatie. Die is bij deze niet heel goed. Ook vind ik dat er een heel raar stompig puntje aan het potlood zit, nu is dat natuurlijk wel een beetje bij te slijpen maar dan nog blijft het een vreemde vorm hebben die gewoon niet heel fijn werkt.
Toen ik na een paar keer aanbrengen eindelijk een beetje een zichtbaar lijntje had was deze ook weer heel snel verdwenen en de rest onder mijn ogen ging heel erg afgeven en in de lijntjes zitten, dus nee deze is het voor mij niet.

L’Oréal
Contour Khôl

€ 7,49

Dit is een potlood (131 Noir Intense Jet Black) dat ik eigenlijk nooit gebruik.  Ik vind hem niet fijn aanbrengen en hij geeft ook gauw af. Dit is de duurste van alle potloden die ik vergelijk, maar ik vind het de prijs niet echt waard. Zo zie je maar weer dat de duurste lang niet altijd de beste hoeft te zijn. Op zich is de pigmentatie van dit potlood niet heel slecht, maar moest ik hem wel een aantal keer aanbrengen voor hij echt zichtbaar werd op mijn waterlijn. Als je het potlood gaat slijpen wordt de punt er niet echt beter op en hangen er hier en daar allemaal kleine stukjes slijpsel aan, zoals je op de foto hierboven ook een beetje kunt zien. Al met al niet zo’n bijzonder potlood. De Contour Khôl is ook te verkrijgen in onder andere wit, groen, grijs en paars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.