Categorieën
Beauty

Kies je foundation naar de toon van je huid

Foundation is bedoeld om je huid er mooi egaal uit te laten zien, maar niet om je ineens een heel lichte of donkere en onnatuurlijke huidskleur te bezorgen. Hoe vaak zie je mensen niet met een veel te lichte of juist donkere foundation lopen! Om te voorkomen dat je voor schut loopt is het heel belangrijk de juiste kleur foundation voor jouw huid te kiezen en dit begint met het bepalen van de ondertoon van je huid.

Iedere huid heeft een ondertoon, dat is de onderliggende kleur van je huid. Een huid met een warme ondertoon is vaak wat oranje, gelig of olijfkleurig en een huid met een koele ondertoon heeft een blauwe of roze ondertoon. Het bepalen van de ondertoon van jouw huid kun je doen door voor de spiegel te gaan staan en een blauw, grijs of paars kledingstuk te dragen of (een stukje stof in die kleuren) bij je gezicht te houden. Doe daarna hetzelfde met een geel of oranje kledingstuk of stukje stof in die kleuren. Maakt het geel je grauw en bleek en staat het blauw je beter? Dan heeft jouw huid een koele ondertoon. Als het geel of oranje jou juist goed staat heeft jouw huid een warme ondertoon.
Nog een mogelijkheid om de ondertoon van je huid te achterhalen is door de aderen aan de binnenkant van je polsen te bekijken. Hebben je aderen een groenachtige kleur? Dan heeft je huid een warme (gele) ondertoon. Zien je aderen er blauw uit? Dan heeft je huid een koude (roze) ondertoon.
Lijkt de kleur van je aderen hier tussenin te zitten? Dan heb je waarschijnlijk een neutrale (beige) ondertoon.

Naast je huid hebben ook foundations ondertonen, die over het algemeen zijn opgedeeld in 3 kleursoorten: warm, koud en neutraal. Je neemt bij het kiezen van een foundation niet de ondertoon van je eigen huid, maar juist de tegenovergestelde ondertoon. Heb je een warme (gele) ondertoon in je huid, dan neem je dus een foundation met een koude (roze) ondertoon. Op deze manier neutraliseer je beide ondertonen en krijg je het meest natuurlijke effect.

Als je in de winkel kijkt zie je dat veel foundations met een warme (gele) ondertoon vaak namen als beige, honey, sand, olive, oker, cacao, espresso en gold hebben en die met een koele (roze) ondertoon vaak crème, ivory, porcelein, peach, rose, champagne.

Je kunt er in principe vanuit gaan dat bij een warme (gele) huid doorgaans het beste een koele foundation past, bij een koele (roze) huid een warme en bij een beige huid een neutrale.

Wat is de ondertoon van jouw huid en heb je daarbij al een goede passende foundation gevonden?

10 reacties op “Kies je foundation naar de toon van je huid”

Hoi Nora,

Sommige merken hebben foundations met de naam ‘Natural Beige’ of ‘Rose Beige’ zoals Rimmel, L’Oréal en Bourjois, waarvan je de tester in de winkel misschien even zou kunnen proberen.
Anders kun je ook voor foundations met namen als ‘beige’, ‘sand’ of ‘light’ gaan.

Succes!

Hoi, handig bericht, maar toen ik de foundation van loreal heb geprobeerd, die perfect match, stond ik het boekje, dat je juist een foundation moet nemen van je eigen ondertoon? Nu snap ik het niet meer…

maar wat met de mac kleurtjes. ik heb een gele ondertoon volgens een paar kleureanalyses maar ik als ik bij mac ga krijg ik altijd een NW kleur (die volgens mij iets rozer toont dan de NC kleur). DUs ik neem aan dat ik goed bezig ben ? ik vraag me wel af waarom andere sites steeds het tegenovergestelde zeggen….

groetjes
Evelien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.