Categorieën
Beauty Nagels

Is mijn nagellak wel veilig?!

Op de E.L.F. nagellakjes die ik testte stond vermeld dat deze vrij van tolueen, formaldehyde en dibutylftalaat zijn. Nu had ik daar vaag wel eens wat over gehoord, maar heb me er verder nooit echt in verdiept wat deze stoffen nu precies zijn en wat ze doen. Veel merken hebben de formules van hun nagellak inmiddels al aangepast zodat deze vrij van bovenstaande chemische stoffen zijn, maar wat doen deze nu eigenlijk, waarom zijn ze zo slecht en werkt een nagellak zonder deze stoffen net zo goed als mét?

Bij het horen van de woorden tolueen, formaldehyde en dibutylftalaat (afgekort DBP) zal waarschijnlijk niet bij iedereen meteen een belletje gaan rinkelen. Deze stoffen worden samen ook wel de ‘big 3′ genoemd, oftewel de drie meest giftige stoffen die in nagellak voorkomen. Nu is het allerminst mijn bedoeling je angst aan te jagen, want in nagellak zitten natuurlijk maar heel kleine hoeveelheden van deze stoffen en van zo’n hele kleine concentratie zul je natuurlijk niet zomaar van alles oplopen. Toch leek het me goed deze stoffen eens nader te bekijken en te zien wat het nu precies zijn, wat ze doen en wat ze kunnen veroorzaken. Het is verder natuurlijk helemaal aan jou te belissen of je nagellak waarin deze stoffen zitten wil gebruiken of niet.

Formaldehyde

Formaldehyde wordt ook wel Methanal genoemd en is een gas dat een ontsmettende en conserverende werking heeft. Het dient vooral als verharder die ervoor zorgt dat de nagel goed hard en stevig wordt en daarom komt formaldehyde voornamelijk in nagelverharders voor. Formaldehyde is een giftig kleurloos gas met een heel sterke, onaangename prikkelende geur en er is bewezen dat dit gas kankerverwekkend kan zijn wanneer je er lang aan blootgesteld wordt.  Formaldehyde kan de ogen, neus en keel irriteren en daarnaast kan er ook hoofdpijn en huidirritatie en in de loop van de tijd zelfs astma optreden. Naast nagellak bevat ook tabaksrook onder andere formaldehyde en daarom wordt hier op de verpakkingen van sigaretten en shag ook voor gewaarschuwd.

Tolueen

Tolueen is een verdunningsmiddel en wordt behalve in nagellak onder andere ook verwerkt in producten als verf, anti-roest middelen, zilverpoets, verf en lijm. Tolueen is ook hetgeen waar de zogenaamde lijmsnuivers high van worden. Tolueen is een oplosmiddel dat nagellak vloeibaar houdt en ervoor zorgt dat het makkelijk aan te brengen is. Wanneer je grote hoeveelheden tolueen inademt kun je duizelig en misselijk worden en zelfs flauwvallen. Als je langdurig  aan hoge concentraties tolueen wordt blootgesteld kan het geheugenproblemen en blijvende schade aan verstandelijke en emotionele functies veroorzaken met als gevolg een verminderd geheugen, prikkelbaarheid, spraakproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn. Tolueen kan ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de ongeboren baby tijdens een zwangerschap.

Dibutylftalaat

Dibutylftalaat (afkorting DBP) is een kleurloze tot lichtgele, stroperige vloeistof met een heel kenmerkende geur. Dibutylftalaat is één van de meest gebruikte weekmakers die er in nagellak voor zorgt dat deze minder snel gaat scheuren en chippen. Diverse (dier)proeven hebben aangetoond aan dat deze stof schadelijke gevolgen kan hebben voor de voortplantingsorganen en tijdens een zwangerschap voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Dit komt doordat DBP ervan wordt verdacht verstoringen in de hormoonhuishouding te veroorzaken en via de moeder zijn weg naar de placenta weet te vinden waardoor het ongeboren kind schade of een achterstand in de groei kan oplopen.
DBP mag in de Europese Unie dan officieel ook niet meer aan cosmetica toegevoegd worden, omdat de stof wordt beschouwd als schadelijk voor de voortplanting. Volgens de Europese regelgeving mogen stoffen die carcinogeen (kankerverwekkend), mutageen (een medische verandering teweegbrengt) of toxisch (giftig) voor de voortplanting zijn, niet in cosmetica gebruikt worden. DBP en soortgelijke stoffen mogen ook niet meer gebruikt worden in kinderspeelgoed en kinderverzorgingsproducten.

Deze merken zijn vrij van (de meeste van) de ‘big 3’

– Catrice
– Chanel
– China Glaze
– Dior
– Elizabeth Arden
– Essie
– Estee Lauder
– Eyeko
– Gosh
– Illamasqua
– L’Oréal
– M.A.C.
– Maybelline
– NARS
– OPI
– Revlon
– Rimmel London
– Rituals
– Sally Hansen
– Teeez
– Wet n’ Wild

Let jij bij het kopen of gebruiken van nagellak op of er één van deze drie chemische stoffen in zit of laat je je daar niet door beïnvloeden of afschrikken?

Formaldehyde is een giftig gas en bewezen als kankerverwekkend voor de mens bij inademing. In cosmetica functioneert het als verharder en bacterieremmer. Het zit onder andere in sigarettenrook (dus als je rookt, stoppen!) en kan de ogen, neus en keel gaan irriteren en in de ergste gevallen ontstaat er astma. Ook kan het zorgen voor hoofdpijn en huidirritatie. Ai, formaldehyde is ook al geen lieverdje dus. Maar wat blijkt, dit heftige ingrediënt blijkt helemaal niet in nagellak aanwezig te zijn. Formaldehyde wordt wel gebruikt in sommige nagelverharders maar niet in nagellak zelf. Nagellak bevat een resin (een harsachtige substantie) genaamd formaldehyde-resin die ervoor zorgt dat de lak stevig en bestendig is. De resin wordt inderdaad gemaakt uit formaldehyde maar eenmaal een resin bevat het geen formaldehyde meer en is het niet schadelijk. Je zou dus kunnen zeggen dat alle lakjes formaldehyde vrij zijn, so nothing to worry ‘bout. Let wel op bij nagelverharders. Ik zag dat

33 reacties op “Is mijn nagellak wel veilig?!”

Ik ga er nu zeker op letten!
Gelukkig heeft Catrice niet alle3 die stofjes.
Maar Essence staat er niet tussen, hebben die de stofjes dan wel?

xx

Hoi Lianne,

Ik ben op onderzoek uitgegaan of Essence ‘big 3 free’ is, maar daar is tot nu toe nog niets over bekend.
Ik ga dit daarom even nader checken bij Essence! Wordt vervolgd!

ik heb nog een nail hardener van Essence waar een waarschuwing op staat dat er formaldehyde in zit, dus nee, helemaal ‘big 3-vrij’ is Essence niet.

Lianne,

Ik heb de ingrediënten van de Essence nagellakjes en nagellakverharders bekeken en enkel in de nagelverharders is formaldehyde verwerkt.
De andere 2 stoffen heb ik niet in de Essence producten kunnen ontdekken.

Hoi,

Kan het zijn dat de Rimmel nagellak 2 week treatment uit de collectie is gehaald omdat er formaldehyde in zit?
Ik vond het altijd super goede nagellak maar kom er nu pas achter dat dat stofje heel slecht is voor je nagels.
Welke (doorzichtige) nagellak kan ik wel gebruiken die mijn nagels verhard en lang blijft zitten zonder dat schadelijke stofje er in?

Groetjes Annemieke

@ Annemieke

Waarom de Rimmel Nail Rescue Two Week Treatment uit de collectie is gehaald is mij niet bekend, dat zal ik eens voor je navragen.

Helaas bevatten de meeste nagelverharders wel een kleine hoeveelheid formaldehyde, omdat ze anders minder goed werken. Twee nagellakverharders waarvan mij bekend is dat ze geen formaldehyde bevatten zijn de Herôme Nagelverharder Soft en de Etos nagelverharder, die zou je wellicht eens kunnen proberen.

@ Annemieke

Van Rimmel ontving ik het bericht dat de Nail Rescue niet uit het assortiment is gehaald, maar alleen niet overal meer te koop is. Ze zijn enkel nog te krijgen in de wat grotere Rimmel meubels, mocht je een adres bij jou in de buurt willen weten moet je het me even laten weten!

Hee,
ik heb veel nagellakjes van eigen merk, van etos hema en douglas.
En ook een aantal van miss sporty.
Weet je of daar de Big 3 in zit?

ik wil jullie vragen hoe je nagellak maakt want mijn nichtje die is hier en wij willen alle bij weten hoe je nagellak maakt ik hoop dat jullie mij een mail daar van sturen
groetjes inanna

Wat een nuttig artikel! Bedankt voor het uitpluizen. Was wel benieuwd of jij weet hoe het met Anny nagellak zit. Ben er namelijk helemaal verslingert aan 😉

BVD
Janneke

In OPI zit wel degelijk Formaldehyde check http://www.opi.nl/data/pdf/IngredientenNagellak20101021.pdf…..de producten waar ik mee werk in de salon zijn wel 100% Veganistisch en puur en vrij van al deze kunstmatige toevoegingen…en ik ben blij dat dit product zo goed vooruitstrevend bezig is geweest en zo super “toekomst” gericht bezig is.

De oprichtster komt zelf uit een eco-vriendelijk gezin en heeft samen met haar man dit product op de markt gebracht en met “succes”. Alles is tevens biologisch afbreekbaar tot de verpakking aan toe….I Love it 😉

Interessant artikel! Ik was op zoek naar informatie over formaldehyde en toen kwam ik hier terecht.
In het artikel staat dat niet alle stoffen van de big 3 in Catrice zaten, maar welke dan wel? Heb je nog iets kunnen vinden over de lak van Essence? Groetjes!

Hoiiii,

Het feit dat Essence er niet tusse staat schrikt mij af,
Mag ik nu me nagellak op niet mijn vingers een keer in mijn mond houden, o mijn dochtertje van 6 slaapt met haar 2 vingertjes in haar mond maar ze had eccense nagellak op. (de nagellak was wel gewoon droog hoor.)
Moet ik nu bang zijn of is er niks aan dr hand?

Groetjes

Ik heb het merk Max Nails van nagellak maar ik weet niet of er 3 van die stoffen in zitten en is dat dan erg als het op is gedroogt en je doet je vingers in je mond? want nu durf ik eigelijk geen nagellak op te doen of te ruiken me moeder zegt dat ik al High ben geweest omdat ik prikkelbaar en vermoeid en hooftpijn had. Groetjes

Is hema nagellak en yves rocher werken die ook met deze de big3 stoffen er staat namelijk geen inhoud op de flesjes. Weet iemand of deze ook schadelijk zijn voor de gezondheid?

Groetjess

Ik heb nagellak van Zoya, niet Big 3 free maar Big 10 free!! De nagellak zit dagenlang en je kan de nagellak nog langer dragen met met uitsluitend gifvrije verharder! Giftige stoffen op je nagels zitten binnen zeer korte tijd in je bloedbaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.