Categorieën
Beauty Gezichtsverzorging

Hoe komt het dat olievrije & niet-comedogene foundations toch puistjes veroorzaken?

Al vanaf het allereerste begin dat ik foundations ging gebruiken heb ik te maken met één groot nadeel, wat eigenlijk wel een probleem te noemen is: na verloop van tijd krijg ik van elke foundation pukkels en huidirritatie. Nu ben ik 26 en is dit alles thank god in iets mindere mate dan toen ik 16 was, maar desalniettemin reageert mijn huid gewoon nog steeds niet goed op welke foundation dan ook. Ik ben op onderzoek uitgegaan over de ingrediënten van foundations die misschien wel eens de boosdoeners zouden kunnen zijn van een verstopte huid en pukkel-uitbarstingen en ook testte ik of mijn huid er beter uit zou gaan zien wanneer ik een tijdje geen foundation zou gebruiken.

Olievrij & niet-comedogeen

Binnen het enorme aanbod van foundations zijn er natuurlijk ik weet niet hoeveel verschillende varianten, zo heb je de keuze uit vloeibare foundations, foundations in mousse-vorm en crème foundations en dan heb ik het nog niet over de diversiteit aan kleuren en verpakkingen gehad. Wanneer je een wat onzuivere huid weet je vast dat het belangrijk is dat je er op let dat je een foundation op waterbasis neemt, eentje die dus olievrij is. Naast het feit dat hij olievrij moet zijn is het ook te raden een foundation te kiezen waar ‘niet-comedogeen‘ op vermeld staat, dit betekent dat het de poriën niet verstopt waardoor je minder kans op het ontstaan van mee-eters hebt. Hier hebben we echter meteen het eerste probleem al te pakken, want omdat er geen strikte regels of richtlijnen bestaan over wanneer een cosmeticafabrikant de term niet-comedogeen mag gebruiken is elke fabrikant daarmee in principe vrij om zelf te bepalen welke stoffen volgens hem wel of niet-comedogeen zijn.

Inmiddels vermelden heel veel, zo niet bijna alle, cosmeticafabrikanten op hun foundation(s) dat ze olievrij en niet-comedogeen zijn, want ze willen natuurlijk graag wat verkopen. Je ziet toch dat veel meiden een foundation die deze vermeldingen niet heeft links laten liggen en voor een andere gaan die dat wel heeft. Ook wanneer ik een foundation koop let ik er áltijd op of dit op de verpakking vermeld staat en ga ik daar eigenlijk blind op af. Ja, de fabrikant heeft het erop gezet dus dan moet ik daar vanuit kunnen gaan, toch? Dan is het toch gek dat ik na gebruik van die zogeheten olievrije en niet-comedogene foundations keer op keer na verloop van tijd toch pukkels en onzuiverheden krijg.. Dat moet dan toch door íets veroorzaakt worden..?

Wat zit er eigenlijk allemaal in foundation?

Je ziet dus dat het label olievrij en niet-comedogeen helemaal geen garantie hoeft te zijn dat je er geen pukkels of irritatie van krijgt want kennelijk zitten er in vele foundations toch één of meerdere stoffen waar mijn huid niet goed tegen kan en niet goed op reageert, maar ja welke stof(fen) is/zijn dat? Ik ben erachter gekomen dat het dan meestal toch een oliesoort of synthetische toevoeging is die de pukkels en irritatie veroorzaakt. Helaas komt het vaak genoeg voor dat er op een foundation helemaal geen ingrediëntenlijst staat en van de website van het bedrijf word je vaak ook niet veel wijzer, dus zie er dan maar eens achter te komen wat de boosdoener is.

Aan de hand van een kleine speurtocht zag ik dat één van de oliën die vaak aan foundation wordt toegevoegd lanoline olie is. Je hebt hierin twee soorten: het ene is natuurlijke lanoline olie dat afkomstig is uit de wol van een schaap en over het algemeen niet heel snel irritatie of acne veroorzaakt en het andere soort is de synthetische lanoline olie dat door de mens wordt geproduceerd en heel vet is en daarmee dus alles behalve goed voor een vette huid is. Nog een aantal oliën die aan een zogenaamde olievrije foundation kunnen worden toegevoegd zijn minerale olie, tarwekiemolie, katoenolie of amandelolie, die een verstikkend laagje over de huid leggen en daardoor de poriën verstopt.
Daarnaast wordt heel vaak gebruik gemaakt van bindmiddelen met nogal ingewikkelde namen zoals isostearylisostearaat, isopropylisostearaat, paraffine-olie, lanolineacohol, cetylacetaat en octyldodecylstearoylstearaat, die allemaal niet bevorderlijk zijn voor de conditie van je huid.

De bovengenoemde stof isopropylmyristaat wordt vaak gebruikt in cosmetische producten waaronder foundation waardoor het een vloeibare doch ietwat creamy structuur krijgt en goed door de huid wordt opgenomen maar is tegelijkertijd ook een voorname veroorzaker van acne is, hetzij in mindere of meerdere mate. Ook de vaak in foundation aanwezige parfum (fragnance) irriteert de huid waardoor deze meer talg zal gaan produceren en eveneens vaak toegevoegde kleurstoffen en talkpoeder verstoppen de poriën. Tevens kunnen er in foundations omstreden parabenen aanwezig zijn die fikse huidirritaties kunnen veroorzaken.

Dan is er natuurlijk ook nog zoiets als minerale make up, waarbij in principe alleen natuurlijke ingrediënten en pure mineralen worden gebruikt die geen allergische reacties veroorzaken, de poriën niet verstoppen en de huid niet beschadigen. Het probleem is alleen dat veel merken die minerale make-up verkopen helemaal geen zuivere mineralen gebruiken of synthetische mineralen en andere niet-gezonde ingrediënten aan hun make-up toevoegen. Cosmeticabedrijven zien dat er tegenwoordig steeds meer vraag naar minerale make-up is en komen snel met nieuwe producten, maar wanneer je op het etiket kijkt en ‘mineraal verrijkt’ tegenkomt weet je meteen dat het geen echt mineraal product is en ze je gewoon glashard bedriegen.

De test: geen foundation

Zo’n half jaar geleden werd ik om de haverklap geteisterd door enorme pukkelontploffingen op mijn gezicht en toen was ik het meer dan zat. Inmiddels had ik alle andere mogelijke oorzaken van dit puistleed al uitgesloten en dan moet je toch wat om te achterhalen waardoor mijn gezicht er iedere keer uitzag als het Himalaya gebergte. Ik besloot een tijdje geen foundation meer te gebruiken, om te zien of het daardoor misschien wat minder werd. Ik denk dat ik nu al zeker een maand of vijf geen druppeltje foundation meer gebruik en echt waar, sinds die tijd heb ik weinig tot soms zelfs geen onzuiverheden. In ieder geval aanzienlijk minder dan wanneer ik wel foundation gebruikte. Toen ik een tijdje geleden puur om te testen een aantal dagen weer wat foundation gebruikte ontstonden er na een aantal dagen little by little steeds meer pukkels en ook merkte ik gewoon dat mijn huid verstopt en afgesloten aanvoelde, hoe weinig foundation ik ook gebruikte.
Ik heb me dan ook voorgenomen voorlopig gewoon geen foundation meer te gebruiken en vind ik mijn huid zonder eerlijk gezegd soms zelfs ook mooier dan mét. Toch wil je die vervelende rode vlekjes soms wel graag bedekken en heb je daar behalve concealer vaak toch ook wat foundation voor nodig, maar dat durf ik inmiddels niet meer aan uit angst voor weer een puistontploffing. Eigenlijk vind ik het wel prima zo zonder foundation en aangezien ook mijn vriendje me veel liever zonder ziet is er voor mij ook geen reden waarom ik het nog zou gebruiken.

Eigenlijk is het een beetje een vicieuze cirkel: als je wat onzuiverheden hebt ga je die verbergen met foundation, dan heb je grote kans dat je er daardoor nog meer krijgt en zo komt je huid eigenlijk nooit echt tot rust. Wanneer je je huid lekker naturel laat (met het gebruik van een klein beetje concealer om die paar rode plekjes te coveren kom je al een heel eind), kan je huid lekker ademen, zul je hoogstwaarschijnlijk minder snel onzuiverheden hebben en heb je eigenlijk helemaal geen foundation nodig.

En hoe zit dat bij jou, krijg jij van een olievrije & niet-comedogene foundation evengoed last van onzuiverheden en/of irritatie?

et is tijd om kalkoen praten over acne. Almost all cosmetic manufacturers tell you that their products are non-comedogenic (non-acne causing) because they want to sell you products. Bijna alle cosmetische fabrikanten u vertellen dat hun producten niet-comedogeen (niet-acne veroorzaakt), omdat ze willen om u te verkopen producten. The unsuspecting consumer purchases these products because the labels state that the product is good for you and will help you to get rid of all of the “ZITS”, scarring, discoloration, etc. that you have. The sad fact is that as long as these ingredients are used in skin care products, sun blocks, shaving creams, hair products, make up and products to “clear” acne, the longer the individual who uses them will have active acne. De nietsvermoedende consument koopt deze producten omdat de etiketten vermeld dat het product goed is voor u en zal u helpen om zich te ontdoen van alle “zits”, littekens, verkleuring, enz. die je hebt. Het trieste feit is dat zolang Deze ingrediënten worden gebruikt in huidverzorgingsproducten, zon blokken, scheercrème, haarverzorgingsproducten, make-up en producten voor de “duidelijke” acne, des te langer de persoon die ze gebruikt hebben actieve acne.

6 reacties op “Hoe komt het dat olievrije & niet-comedogene foundations toch puistjes veroorzaken?”

Ik heb het ook altijd erg gehad, en steeds maar gehoopt dat ik erover heen zou groeien of het zou minderen. Maar dat deed het niet, en uiteindelijk ben ik al op mijn 15e begonnen met het slikken van de diane-35. Ik gebruik deze “pil” dagelijks (is ook gelijk anti-conceptie), natuurlijk met een aantal tussenpauzen (ik heb niet voor niets 2 kinderen). Maar steeds kwam het weer hevig terug en ben ik toch weer begonnen, na de bevallingen.
Begin dit jaar was ik het weer beu en ben gestopt, maar helaas. Ik ben toch al 33 en heb ik dus nog steeds “jeugd”puistjes, en met gebruik van make-up (zeker poeder of foundation) verergert het zeker. Uiteindelijk ben ik dus weer begonnen met de pil en de puistjes verdwenen binnen een maand. Soms nog hier of daar wat last, maar zeker niet wat het geweest is.

Ik gebruik nu MAC foundation, maar pas heb ik een paar dagen de matte mouse foundation van Catrice gebruikt en voila, daar kwamen er weer een paar opzetten. Dus die zou ik zeker niet gebruiken, de MAC vind ik wel aan te raden. Maar als jij je naturel mooier voelt en vind, zeket zo houden.

@ Leontine

Ik ben inderdaad al een aantal keer tegengekomen dat de Face & Body foundation van M.A.C. bij veel mensen geen irritatie geeft, dus die zou ik eventueel nog eens kunnen proberen.
Het is alleen zo dat ik weinig tot nooit in de buurt van een M.A.C. counter kom en ook houd de prijs me een beetje tegen.

Wat jij over de pil zegt heb ik inderdaad ook, daardoor is het bij mij ook aanzienlijk minder geworden, maar het blijft vervelend om ook op later leeftijd nog zo geteisterd te worden door die ellendige ‘jeugd’ puistjes….. 🙁

Heb je inmiddels al een geschikte foundation gevonden? Ik ondervond dezelfde problemen als jij, maar heb nu eindelijk de juiste foundation gevonden die mijn huid niet afsluit: Vichy Normateint. De zijn te koop bij de apotheek en speciaal tegen onzuiverheden.

Crèmes sluiten je huid overigens ook af. Je kan beter jojoba olie gebruiken ipv een dag of nachtcrème. Deze olie is niet-comedogeen.

Ik vond dit artikel heel handig ik heb veel geleerd maar ik ben 13 dus ik moet de pubertijd nog meemaken dus jah misschien iets voor later maar in ieder geval ik ga echt geen foundation meer gebruiken

Beste dames, heb je last van onzuiverheden, gebruik dan niets, geen creme, geen camouflage/concealer producten, poeder of rouge met minerale olie (parafine liquidum, mineral oil, petrolatum of iets dergelijks) of lanoline! Werkt allemaal verstoppend! Foundation op silicone-basis daarentegen laat je huid wel ademen en werkt daarentegen niet comodogeen (oftewel verstoppend)! Deze is wel kostbaar. Reinig smorgens en savonds met de juiste producten en gebruik géén alcohol op je huid. EXFOLIEER zeer regelmatig (liever geen scrub) en laat je voorlichten bij een schoonheidsspecialiste met Acne-specialisatie! Als je aanvullend verzekerd bent krijg je de behandeling vaak ook nog vergoed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.