Categorieën
Beauty Gezichtsverzorging

Pukkels na je puberteit… What to do?!

Hoe irritant is het als je je puberteit al lang en breed achter je hebt liggen en je nog steeds helemaal onder de pukkels zit. Jup, heel irritant! Helaas zijn er plenty of jong volwassenen die er last van hebben en helaas ben ik ook niet gezegend met een heel makkelijk en glad perzikhuidje. Misschien dat onderstaande tips ook voor jou werken?

1. Afblijven!
Ja, het klinkt logisch maar het is vaak makkelijk gezegd dan gedaan. De verleiding is enorm groot om lekker te gaan knijpen en krabben als er zo’n grote zit maar echt, blijf er vanaf! Als je er met je (vieze) vingers aan gaat zitten verspreid je alleen maar bacteriën die het nog veel erger maken, plus is de kans groot dat je er blijvende littekens aan overhoud. De truc is alleen de echt rijpe pukkels uit te knijpen, die je kunt herkennen aan een wit of gelig puntje. Dan nog moet je uit kijken, want ik heb het vaak genoeg gehad dat het ook met zo’n rijpe pukkel van kwaad tot erger werd en er nog 5 bij kwamen, maar in principe kun je in dat stadium gewoon het vuil eruit knijpen en zal-ie daarna vrij snel verdwenen zijn. Ga de pukkels bij uitknijpen nooit met je blote handen te lijf, maar wikkel hiervoor een tissue om je wijsvingers zodat je geen vuil of bacteriën verspreid.

2. Drink!
Ja dit is één van die dingen dat nooit wetenschappelijk bewezen is, maar ik merk bij mij dat mijn huid echt baat heeft bij het drinken van voldoende water. Ik drink al gauw zo’n 2 liter of zelfs meer op een dag, maar op zich zou een liter ook al voldoende zijn. Je huid voelt hierdoor lekker zacht en soepel aan en wordt gezuiverd, want als de huid te droog is kunnen dode huidcellen niet worden afgevoerd en kunnen hierdoor verstopte poriën en dus pukkels ontstaan. Wat ook aan een zuivere huid schijnt bij te dragen is het drinken van groene thee, vanwege de vele anti-oxidanten. Aangezien het drinken van (veel) thee verder geen schade aanricht, is dit ook het proberen waard!

3. Don’t be agressive!
Dit is echt een fout die waarschijnlijk velen maken: veel te agressieve producten gebruiken. Ik heb ook een tijdje gedacht dat als ik maar genoeg smeerseltje met lekker veel alcohol op mijn huid smeerde de pukkels lekker uitdroogden en ze des te sneller weg waren. Nou, wrong! Alcohol droogt je huid inderdaad uit, maar dit komt het juist niet ten goede. Doordat je huid zo uitdroogt gaat deze meer talg aanmaken en heb je dus meer kans op nog meer…… juist, pukkels! Ook teveel en veel te hard met een washandje of handdoek over je gezicht heen rossen is niet goed, want ook daar word je huid droog van en gaat nog meer talg aanmaken. Ook benzoyl-peroxide dat bij acné soms nog wel eens door huisartsen word voorgeschreven werkt een beetje op deze manier: veel te agressief en maakt vaak van je huid een slagveld. Reinig je huid ’s ochtends en ’s avonds gewoon goed met koud water en milde producten (het liefst op kruidenbasis) en zit er verder niet teveel aan, dat werkt toch het beste. Ik merk bij mijn huid ook dat als ik teveel maskers, scrubs of dergelijke producten gebruik de pukkel-productie juist wordt gestimuleerd, dus ook dat doe ik niet te vaak. Als je je pukkels wil camoufleren is het van belang olie-vrije concealer/foundation te gebruiken, zodat deze je huid niet verstopt en niet (nog) vet(ter) maakt.

4. Let op je eten!
Ook een eeuwenoude discussie is of voedsel nu wel of niet invloed op je huid kan hebben, maar ik merk bij mezelf dat mijn huid op bepaalde etenswaren gewoon niet goed reageert. Als je bepaalde periodes ineens heel erg last van pukkels (op bepaalde plekken in je gezicht) hebt zou je er eens op kunnen letten wat er eventueel veranderd is in je eetpatroon. Ik vond het eerst zelf ook een beetje onzin, maar toen ik echt periodes van ontploffingen had en ik zo’n beetje ten einde raad was heb ik er toch eens opgelet. Ik had toen een tijdje waarin ik van die Lu ‘Time Out’ tarwekoekjes at en ineens rond mijn kin overal van die kleine pukkeltjes kreeg. Toen ik met die koekjes stopte waren ook de puistjes weg. Raar, maar echt waar. Hetzelfde geldt bij mij voor saté-saus, pindakaas, vette dingen als patat, varkensvlees en producten met (veel) suiker. Ook chocola kan ik niet heel goed verdragen en dus eet ik dat al jaren niet. Het klinkt nu als een enorme straf en alsof ik bijna niks meer eet, maar dat valt wel mee. Ik laat het allemaal liever dan dat ik het eet en een paar dagen later weer doodongelukkig word als ik in de spiegel kijk. Het is natuurlijk voor iedereen sowieso weer anders hoe de huid reageert op de dingen die je eet; de één kan bij wijze van spreken de hele dag door chocolade, snoep, cola en patat eten zonder ook maar 1 pukkel te krijgen en de ander krijgt na een bakje patat al een huid als een krentenbol. Het is inderdaad ontzettend oneerlijk, maar het is in ieder geval het proberen waard te kijken waar jij eventueel niet tegen kan. Wie niet waagt…

5. Hormoonhuishouding!

Als je ook na je puberteit heel erg last van pukkels hebt is de kans aanwezig dat dit met hormonen te maken heeft. Misschien heb je er juist of nog meer last van als het weer de tijd van de maand is en dan waarschijnlijk ook rond je ovulatie. Ja, dan ben je er dus bijna de hele maand zoet mee. Misschien wil je er liever niet aan, maar het is dan misschien toch verstandig eens aan de anticonceptiepil te denken. De meest bekende pil die ook gebruikt wordt bij een onzuivere huid is de Diane35 pil die een gunstig effect op je hormoonhuishouding en dus huid heeft. Zodra in je puberteit hormoonspiegels ontstaan, worden de talgklieren die zich in de huid bevinden aangetast. Deze talgklieren scheiden talg/olie uit en overtollige olie vermengt zich met dode huidcellen die vuil opvangen in de poriën, waarna de poriën verstopt raken en zich een pukkel ontwikkelt. Het ontstaan van veel pukkels wordt vaak geactiveerd door een heel fluctuerend hormoon-niveau. Bij vrouwen verschijnen veranderingen in de hormoonhuishouding vaak in de puberteit, bij zwangerschap en in de menopauze. Hierdoor kan men wel zeggen dat gecontroleerde hormoonspiegels pukkel-uitbarstingen kunnen verminderen. De kunstmatige vrouwelijke hormonen bekend als oestrogeen en progestageen, of beiden, zijn aanwezig in anticonceptie pillen die mannelijke hormonen produceren die vrouwelijke hormonen de baas zijn waardoor de eierstokken tijdelijk stilgelegd worden. Het gebruik van de pil probeert de hormonen in ons lichaam onder controle te brengen en hiermee acne tegen te gaan.

Wat je waarschijnlijk meer dan genoeg hebt gehoord als je weer eens over je pukkels liep te klagen is dat je er niet zoveel mee bezig moet zijn en niet om de minuut in de spiegel moet kijken. Arghh, ik weet zelf hoe irritant dat soms kan zijn! Toch is het vaak echt zo dat jij het zelf veel erger ziet dan dat het in werkelijkheid is en je je pukkels met al dat turen in die spiegel enorm uitvergroot. Verder moet je proberen er echt niet de hele tijd mee bezig te zijn en maar denken dat het ooit echt minder of zelfs over zal zijn en er ergere dingen zijn!

2 reacties op “Pukkels na je puberteit… What to do?!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.