Categorieën
Beauty

De geschiedenis van…. mascara

Mascara is nog altijd één van de meest verkochte make-up artikelen en wordt dagelijks gebruikt door miljoenen, zo niet miljarden vrouwen (en mannen) over de hele wereld om hun wimpers langer en voller te doen lijken.
Bijna maandelijks komt er weer een nieuwe mascara uit die beloofd nóg beter te zijn dan welke mascara dan ook, maar wie is nu eigenlijk de uitvinder van het product mascara zoals wij dat nu inmiddels in allerlei variaties kennen?

Ook eeuwen geleden hield men zich al bezig met schoonheid en er zo mooi mogelijk uitzien. Langzamerhand ontdekte men dat het versieren van de ogen je mooier kon maken en zo trokken de oude Egyptenaren al randjes om hun ogen om deze meer sprekend te maken en gebruikten de Kelten verf om hun ogen mee te versieren.
Terwijl men dus al druk in de weer was met een geïmproviseerde variant van wat wij nu kennen als oogschaduw liet het ontstaan van de eerste mascara nog relatief lang op zich wachten. Vroeg in de 19de eeuw begon een meneer genaamd Eugene Rimmel zich bezig te houden met het creëren van iets wat op mascara zou moeten lijken, maar in een heel vroeg en nog lang niet doorontwikkeld stadium. Bij het horen van de naam Rimmel denken de meeste van ons nu meteen aan het make-up merk, maar waarschijnlijk minder bekend is dat in veel talen het woord ‘rimel’ de vertaling van mascara is, waaronder in het Portugees, Turks, Roemeens, Italiaans en Frans.
Een meer echte mascara werd in 1913 ontworpen door de chemicus T. L. Williams. Hij had een zus genaamd Maybel die op een gegeven moment werd gedumpt door haar vriend omdat hij voor een andere vrouw was gevallen. Williams wilde iets bedenken waarmee Maybel haar vriend weer terug zou winnen en creëerde voor haar een mengsel van vaseline en kolenstof die haar wimpers een donkere, volle en verleidelijke look gaven. Zijn plan werkte, want binnen no time viel de ex-vriend van Maybel als een blok voor haar zwoele oogopslag en waren ze weer een setje. Maybel was natuurlijk laaiend enthousiast over deze uitvinding en dus ging Williams het product in zijn kleine laboratorium nog wat verder uitwerken. Nadat hij één en ander wat had aangepast en verbeterd besloot hij de mascara lokaal te gaan verkopen onder de naam ‘Lash-Brow-Ine‘.

Het product was enorm populair onder de lokale bevolking en ging als warme broodjes over de toonbank, alleen was Williams nog niet helemaal tevreden over de naam. Hij ging daarom op zoek naar een wat beter klinkende nieuwe geschikte naam voor zijn mascara en kwam op Maybelline. Maybelline is een combinatie van de naam van zijn zus Maybel, die de inspiratie voor de ontwikkeling van het product was, en de andere helft komt van een belangrijk ingrediënt wat hij gebruikte: Vaseline. Het cosmeticamerk Maybelline was hiermee geboren en bracht in 1917 de zogenaamde ‘Cake Mascara’ op de markt; de eerste wat meer moderne ogen mascara voor dagelijks gebruik.

Mascara bestond dus eigenlijk uit niets meer of minder dan een zwarte kleurstof, voornamelijk houtskool, gemengd met vaseline en plantaardige Carnaubawas. De eerste periode werd de mascara verkocht in doosjes met daarin een soort ‘cake’ waar je een klein vochtig klein borsteltje overheen moest halen en daarmee de zwarte substantie op je wimpers aanbrengen.

 

 

 

 

 

 

In het laatste deel van de 20e eeuw werden de verpakkingen en applicators al iets verbeterd zodat de mascara met wat minder geknoei kon worden aangebracht. In 1957 veranderde de gehele situatie toen Helena Rubinstein een geheel nieuwe versie van de mascara lanceerde, wat een doorbrak in de geschiedenis van de mascara betekende.

Helena Rubinstein

Deze mascara had de vorm zoals wij hem nu nog kennen: een tube met een borsteltje. Deze vernieuwde vorm maakte het aanbrengen van mascara voor de vrouwen een stuk makkelijker en daarmee het gebruik van mascara veel populairder. Rond 1958 was Max Factor de eerste die de mascara in de vorm van de huls met de borstel er rechtstreeks in opgenomen op de markt bracht.

Het woord mascara is overigens afgeleid van het Spaanse woord ‘máscara’ of het Italiaanse ‘maschera’, dat ‘masker’ betekent.

Bruikbare mascara in crème vorm werd pas in de jaren ’50 van de vorige eeuw geintroduceerd door Helena Rubinstein en Elizabeth Arden. In het laatste kwart van de 20e eeuw werden de verpakkingen en applicators (kwastjes en stokjes) verbeterd zodat mascara nu zonder geknoei kan worden aangebracht.

4 reacties op “De geschiedenis van…. mascara”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.