Categorieën
Beauty Lichaamsverzorging

Alles over voeten & voetverzorging

Je staat er waarschijnlijk niet heel vaak bij stil, maar onze voeten brengen ons dag in dag uit overal naartoe en alles bij elkaar loopt een gemiddeld mens tijdens zijn of haar leven ongeveer zo’n vier keer de wereld rond! Nu de dikke wollen sokken en warme laarzen voorlopig de kast weer even in verdwijnen en de leuke slippertjes en open schoentjes weer tevoorschijn komen wordt het tijd weer wat extra aandacht aan je poezelige voetjes te besteden!

Je voeten

Je voet bestaat uit 26 botjes, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen.
De in totaal 52 botjes van je beide voeten vormen samen een kwart van alle botten in je lichaam. Daarnaast heeft iedere voet wel zo’n 250.000 zweetkliertjes die per dag ongeveer een kwart liter vocht afscheiden. Je voeten zijn zo’n beetje de basis van je lichaam, want daar komen tal van zenuwuiteinden in uit en het is er een wirwar van kleine en grotere spieren. Het is belangrijk dat je voeten in goede conditie zijn en goed verzorgd worden als je weet dat een gemiddeld mens zo’n 8000 tot 10.000 stappen per dag loopt, wat in je hele leven zo’n 185.000 kilometer is en je daarmee ruim vier keer de wereld rondloopt!

Voetenkwaaltjes

Wanneer je voeten normaal functioneren en in goede conditie zijn ben je je er niet zo van bewust, maar er kunnen behoorlijk wat vervelende kwaaltjes aan je voeten ontstaan.Vrouwen hebben gemiddeld vier keer zoveel last van voetenkwaaltjes- en problemen als mannen, waarvan één van de voornaamste oorzaken (helaas) het lopen op (hoge) hakken is.

Hamerteen

Wanneer je een holle voet en een hoge wreef hebt is de kans aanwezig dat er een zogenaamde hamerteen ontstaat. Door te strakke pezen blijft de teen gespannen staan met het topje van de teen naar beneden wijzend. Het dragen van inlegzooltjes kan de pijn iets verminderen, maar de enige echte oplossing om van een hamerteen af te komen is door deze te laten corrigeren door een plastisch chirurg.

Wratten
Wratten worden veroorzaakt door een (besmettelijk!) virus dat vaak voorkomt in een zwembad of op een sportschool. Vooral wanneer je weerstand even wat lager is heb je meer risico op het oplopen van dit virus. Een wrat op je voetzool kan door de druk van je lichaamsgewicht dieper in je huid komen te liggen wat behoorlijk pijnlijk kan zijn. Soms gaat een wrat vanzelf weer weg, maar zo niet doe je er goed aan deze te laten verwijderen door je huisarts.

Likdoorn
Een likdoorn of eksteroog is een pijnlijke plek naar binnen groeiend eelt dat eruit ziet als een verdikking van je huid. Een likdoorn ontstaat op plekken waar regelmatig druk of wrijving op de huid ontstaat en door die druk of wrijving vormt zich eelt, de plek waar de likdoorn in ontstaat. Likdoorns krijg je meestal op je voetzool of op de bovenkant of zijkant van je teen. Midden in de likdoorn hopen zich vaak dode huidresten op en dit is te zien doordat het meestal in het midden wat donkerder is. De beste manier om een likdoorn te behandelen is het losweken van de hoornlaag met salicylzuur, wat je tegenwoordig bij elke drogist in de vorm van speciale likdoornpleisters kunt kopen. Deze zien er van de buitenkant uit als een gewone pleister, maar hebben in het midden een gaasje met een gaatje waar salicylzuur in zit. Deze pleister plak je precies over de likdoorn en na een paar dagen is deze meestal losgeweekt. Uiteraard kun je (mocht een pleister niet helpen) ook naar een pedicure gaan die de likdoorn zal wegsnijden.

Blaren
Teveel druk of wrijving kan blaren veroorzaken, wat met vocht gevulde blaasjes zijn. Wanneer je blaren hebt betekent het dat je voet op die plek (te)veel belast is en dit kan veroorzaakt worden door overbelasting of door beknelling of wrijving. Meestal zijn je schoenen hierbij de boosdoener. Wanneer je veel en lang achter elkaar op hoge hakken rondparadeert heb je snel kans op het krijgen van blaren en daarom is het verstandig je schoeisel een beetje af te wisselen. Je kunt een blaar verwijderen door een naald te ontsmetten, de blaar door te prikken en het plekje af te dekken met een blaarpleister. Een blaarpleister vangt het vocht uit de blaar op en bevordert het natuurlijke herstelproces. Om het ontstaan van blaren te voorkomen is het dus belangrijk  goed passende schoenen te kopen en zoveel mogelijk sokken of panty’s te dragen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.

Schimmel/zwemmerseczeem
Ongeveer de helft van de Nederlanders krijgt ooit te maken met een schimmelinfectie aan de teennagels. Met name ouderen, mensen met suikerziekte of een lage weerstand lopen een verhoogde kans op het krijgen van schimmelnagels, in de volksmond ook wel kalknagels genoemd. Schimmels ontstaan vaak in een vochtige omgeving en zo zijn verkeerd groeiende of beschadigde teennagels van warme, vochtige voeten extra gevoelig voor schimmelinfecties. Ook het zogenaamde zwemmerseczeem wordt veroorzaakt een schimmel die ontstaat in een vochtige en warme omgeving en ook een hoge pH waarde van de huid van de voeten werkt gunstig voor de ontwikkeling van deze schimmel. De naam zwemmerseczeem komt van het feit dat veel mensen deze infectie vaak in het zwembad oplopen.

Je kunt een schimmelnagel herkennen doordat de nagel verdikt of verhardt, bobbelig wordt, afbrokkelt, verkleurt (van roze naar wit of van geel naar donkergeel) of wanneer het gebied rondom de nagel gaat jeuken of pijn gaat doen.
Het oplopen van zwemmerseczeem of een schimmelinfectie aan de teennagels is in veel gevallen te voorkomen door het nemen van een aantal simpele maatregelen. Dit is door onder andere je voeten dagelijks (met een milde zeep) te wassen, je voeten goed af te drogen en vooral ook tussen de tenen, iedere dag schone sokken aan te trekken en altijd slippers te dragen in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s. Een andere manier om schimmels geen kans te geven is door je schoenen buiten te zetten als het vriest, de bacteriën kunnen hier niet tegen en zullen gaan doodgaan.
Nog een goede tip om het ontstaan van schimmel tegen te gaan is regelmatig een voetenbadje met tijm te nemen. De essentiële olie van tijm bevat thymol en carvacrol en deze stoffen werken desinfecterend en remmen de groei van schimmels en bacteriën. Wanneer je last van voetschimmel hebt is de kans groot dat er ook schimmeldeeltjes in je schoenen zitten en is het verstandig deze te bestrijden met een schimmeldodend poeder.

Schimmels gaan vaak in het bloed zitten en zijn dan eigenlijk alleen met een anti-schimmel medicijn goed te genezen. Echter kan de werking van dit soort medicatie soms van invloed zijn op de lever en nieren zijn en kunnen daarom niet geschikt voor mensen met bepaalde aandoeningen en een verminderde weerstand zijn en zal de huisarts de medicatie in deze gevallen liever niet voorschrijven. In dat geval is een behandeling door een pedicure de beste oplossing. De pedicure zal verdikte nagels grondig af-frezen en je adviseren over voetverzorging en het gebruik van schimmeldodende middelen. Voor een volledig herstel van een schimmelnagel zonder het gebruik van medicatie zullen dan vaak wel meerdere bezoeken aan de pedicure nodig zijn.


Zweetvoeten

Je denkt misschien dat je de enige bent, maar enorm veel mensen hebben last van zweetvoeten. Een heel vervelend en bovenal gênant kwaaltje. Over het gehele lichaam bevinden zich zo’n twee miljoen zweetkliertjes, waarvan heel veel op het voorhoofd, in de handpalmen en de voetzolen. Als de voeten bijna continu behoorlijk veel zweet afscheiden kun je spreken van ‘echte’ zweetvoeten en de voeten zijn dan bijna voortdurend vochtig. Het zweet zelf bestaat voor 98% uit water dat allerlei reststoffen bevat. Het zweet zelf is geurloos als het uit de poriën komt, maar het krijgt die typische onaangename geur als het door de lucht wordt ontbonden en uiteenvalt. Niet alleen uit hygiënisch oogpunt is het belangrijk zweetvoeten te behandelen, maar ook door de constante vochtigheid raakt de huid beschadigd en vormt zich een ideale situatie voor huid- en nagelschimmels die zich bij voorkeur in een vochtige en warme omgeving nestelen. Hieronder vind je enkele tips om het ontstaan van zweetvoeten zoveel mogelijk tegen te gaan:

– Was je voeten dagelijks en dan bij voorkeur met lauwwarm water. Droog je voeten daarna goed af, vooral tussen de tenen. Na het afdrogen kun je je voeten met voetpoeder of een poederspray behandelen, dit poeder zuigt het vocht op en vaak bevatten deze middelen ook bacterieremmende stoffen. Ook zijn er speciale crèmes verkrijgbaar voor de verzorging van de voeten na een voetbad of na het wassen.
– Het éénmaal per week nemen van een warm voetbad kan helpen bij het verminderen van zweetvoeten, want door de warmte wordt de zweetuitscheiding namelijk bevorderd. Let er hierbij op dat de temperatuur van het water niet hoger is dan 38 graden  (handwarm) en je niet langer dan vijf minuten met je voeten in het badje zit.
– Draag goed ventilerende schoenen en wissel een beetje af met schoeisel, zo kunnen gedragen schoenen een beetje drogen en luchten. Het is bij het kopen van schoeisel aan te raden te kijken of de schoenen van echt leer zijn, want schoenen met een leren binnenzool zorgen namelijk voor minder transpiratie.
– Draag sokken van katoen of wol, vermijd synthetische stoffen en trek iedere dag schone aan (of verschoon je sokken wanneer nodig meerdere keren op een dag).


Eelt

Er is sprake van eelt wanneer de bovenlaag van de huid (de hoornlaag) is verdikt. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving en in feite is eelt een soort bescherming van het lichaam tegen de druk en wrijving van buitenaf. Zo vind je op de bal van je voet en bij je tenen ter bescherming een dun laagje eelt, dit is volkomen normaal. Dit eeltlaagje moet je dan ook niet weghalen, anders kun je daar heel pijnlijke plekken krijgen! De ernst van eeltvorming verschilt van persoon tot persoon, zo hebben mensen met een droge huid sneller last van eelt dan mensen met een normale huid. Je kunt het ontstaan van teveel eelt voorkomen door je voeten elke avond met een lekkere vette crème in te smeren, dit houdt de huid zacht en voorkomt kloven. Er kan overmatig eelt ontstaan wanneer iemand een vertraagde afstoting van de hoornlaag heeft, wat men pathologisch eelt (hyperkeratose) noemt. Dit komt vaak onder de bal van de voet, aan de boven- of onderkant van een teen of op de hiel voor en kan een behoorlijk pijnlijk en brandend gevoel geven. Verkeerde schoenen, standafwijkingen van de voeten of extreme zweetvoeten zijn vaak de oorzaak van dit type eeltvorming. Je kunt overmatig eelt verwijderen met een speciale eeltrasp of -vijl of met een puimsteentje en dit kun je het beste doen na een voetenbadje, dan is het eelt zacht en kun je het makkelijk wegvijlen. Nog beter is het om eelt professioneel door een pedicure te laten verwijderen.

Voetverzorging

Wassen
Was je voeten dagelijks met een milde zeep en spoel ze daarna af met koud water, hierdoor gaan je voeten niet gelijk zweten wanneer je je sokken en schoenen aantrekt. Het is hierboven al meerdere keren aangegeven maar het is echt heel belangrijk om je voeten goed af te drogen, want je hebt zo een infectie of voetschimmel te pakken wanneer je voeten niet goed droog zijn. Eventueel kun je je voeten na het wassen of voor je naar bed gaat nog lekker insmeren met een voetencrème.

Teennagels knippen
Je kunt je teennagels het beste knippen met speciaal daarvoor bestemde schaartjes of teenknippers. Het is het makkelijkste om je nagels net na het douchen te knippen, dan zijn ze nog lekker zacht. Zorg ervoor dat je je nagels niet te rond afknipt (zo recht mogelijk) om ingroeien van je nagels te voorkomen. Als je last van je tenen krijgt wanneer je veel en lang loopt is er grote kans dat dit komt doordat je teennagels niet of verkeerd zijn geknipt.

Scrubben
Van regelmatig scrubben worden je voeten lekker zacht. Laat je voeten eerst in lauwwarm water weken en scrub ze dan met een scrubhandschoen en een milde (voet)scrub. Vergeet daarbij ook de randjes langs je nagels niet mee te nemen, want daar willen dode huidcellen zich nog wel eens ophopen.

Schoenen
De conditie van je voeten is mede afhankelijk van de schoenen die je draagt. Wanneer je nieuwe schoenen gaat kopen is het aan te raden dit wat later op de dag te doen. Naarmate de dag vordert zwellen je voeten namelijk iets op en zo weet je zeker dat je schoenen later niet te krap zullen zijn of te strak zitten.

Verzorg jij je voeten goed?
Heb jij last van één van bovenstaande voetenkwaaltjes?

3 reacties op “Alles over voeten & voetverzorging”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.