Categorieën
Beauty

Alles over (het aanbrengen van) blush

De meeste celebs (uitzonderingen daargelaten…) zien er op televisie en in de bladen prachtig uit met een mooi laagje blush op hun gezicht en doen veel meiden een poging dit bij zichzelf ook zo mooi en glamourous aan te brengen, al pakt dat soms een stuk minder geslaagd uit…. Teveel, te donker, één grote streep, op de verkeerde plek… Vaak geeft dit alleen maar een averechts effect en ziet het er niet uit, terwijl blush er juist voor dient om je gezicht en uitstraling nog mooier te maken. Daarom in dit artikel alles over blush en het aanbrengen ervan!

De geschiedenis van blush

Terwijl vroeger van rouge gesproken werd, wordt tegenwoordig eigenlijk altijd de term blush gebruikt. Behalve de naam is ook de manier waarop deze make-up aangebracht wordt in de loop van de jaren steeds veranderd. Zo was men in de jaren ’80 behoorlijk enthousiast met de blush die onder het motto ‘hoe meer en heftiger, hoe beter’ in vele felle schmink-achtige kleuren in een rechte streep over de wang werd aangebracht. In de jaren ’90 veranderde dit naar een wat meer subtiel en natuurlijk gezond, glanzend blosje.
Net als veel andere soorten make-up vindt blush haar oorsprong in het oude Egypte. Voor de 18e eeuw werd het hebben van een blosje op de wangen in veel Westerse culturen gezien als een taboe en was een bleke, bijna spierwitte huid juist de trend. Aan het begin van de 18e eeuw creëerden vrouwen op een heel goedkope en slimme manier een gezond blosje door simpelweg in hun wangen te knijpen of gebruikten ze rode bessen of rode bietensap.

Soorten blush

De eerste en misschien wel belangrijkste stap is het kiezen van een geschikte blush. Er zijn verschillende soorten blush die je kunt gebruiken: poeder blush, crème blush of vloeibare blush. Bij het kiezen van een blush is het ook van belang rekening met je huidtype (droog, normaal of vet) te houden.

Poeder blush
Poeder blush is de meest gebruikte soort blush en is in principe geschikt voor ieder huidtype. Voor het aanbrengen van een poederblush gebruik je een poeder- buffer- of speciale brushkwast die je voorzichtig in de blush dipt. Het werkt het beste als je een niet al te grote en zachte kwast gebruikt, zo komt de kleur niet te ‘hard’ aan op je huid en kun je het in kleine hoeveelheden opbouwen. Je hebt vaak snel (te)veel poeder op je kwast zitten, waarvan je het teveel even aan de rand van het blush-doosje kunt aftikken. Het is niet verstandig de overtollige blush van de kwast te blazen, want als je de kwast daarmee per ongeluk wat vochtig maakt krijg je strepen op je gezicht en dat wil je niet. Het beste en mooiste resultaat krijg je als je meerdere dunne laagjes blush aanbrengt. Eventueel kun je meerdere kleuren met elkaar mengen of in elkaar over laten lopen. Werk van het midden van de wangen naar buiten toe en maak draaiende bewegingen om strepen te vermijden.

Crème blush
Crème blush is het meest geschikt voor de normale tot droge huid. Crème blush geeft een wat intensere kleur dan een poeder blush en dus loop je hiermee wel wat sneller het gevaar dat er teveel kleur op je wangen belandt. Sommige merken voegen hydraterende bestanddelen of oliën aan de crème blush toe, waardoor deze beter en langer op zijn plaats blijft zitten. Crème blush breng je aan door een vingertop in de crème te dopen en een klein beetje op je gezicht aan te brengen. Je kunt van crème blush beter te weinig dan teveel gebruiken en het zonodig meerdere keren en in meerdere laagjes aanbrengen, want eenmaal aangebrachte crème blush is vrij lastig te verwijderen.

Vloeibare of gel blush
Gel blush is het beste te gebruiken bij een normale tot droge huid, maar er zijn er ook speciale olievrije varianten te verkrijgen die het ook geschikt maken te gebruiken bij een vette huid. Een voordeel van gel blush is dat ze vaak waterbestendig zijn waardoor je er gewoon mee kunt zwemmen of door een regenbui kunt lopen zonder bang te hoeven zijn dat het uitloopt of verdwijnt. Breng een kleine hoeveelheid gel blush aan op je vingertoppen of op een sponsje, begin in het midden van je wangen en vervaag de kleur naar buiten toe. Bouw de kleur geleidelijk op voor een mooi en natuurlijk resultaat.

Kies je kleur blush

Het kiezen van de juiste kleur blush die bij jouw huid past is heel belangrijk, zo zal een passende kleur je een frisse en gezonde glans geven terwijl je er met een ‘verkeerde’ kleur vaak uitziet alsof je niet heel uitgerust bent of nogal overdreven opgemaakt bent.

De bedoeling van blush is dat het een gezonde blos op je wangen tovert en tegelijkertijd kleur en diepte aan je huid geeft. Daarnaast kun je met het gebruik van blush je gezicht er smaller, breder, langer of ronder uit laten zien en door te spelen met licht en schaduw bepaalde delen van je gezicht highlighten of camoufleren. Belangrijk om te weten is dat lichte kleuren accentueren en donkere kleuren camoufleren.

Welke tint blush staat nu het beste bij welke huidskleur?

Lichte huid: Een lichtroze of een lichte brons tint
Medium huid: Warme roze en bruinachtige tinten
Donkere huid: Baksteenrood, cacao of een diepe brons tint

Heb je een lichte huidskleur? Pas dan op met diepe en intense kleuren, deze kunnen je een harde uitstraling geven.
Heb je een medium of donkere huidskleur? Kies dan niet voor te lichte kleuren, want deze zullen ‘verdwijnen’ op jouw huidskleur.


Blush aanbrengen

Blush wordt vaak gebruikt om de jukbeenderen te benadrukken. Omdat niet iedereen even duidelijk zichtbare jukbeenderen heeft, is het belangrijk te weten waar in je gezicht ze zich precies bevinden. Dit kun je achterhalen door je wangen in te zuigen of te glimlachen, dan zullen je jukbeenderen vanzelf naar voren komen. Om deze te benadrukken breng je wat blush onderaan je jukbeenderen en een beetje op je slaap aan.

Voor een zachte, neutrale glans
Zuig je wangen in of glimlach om je jukbeenderen duidelijk zichtbaar te maken en breng er lichtjes wat blush over aan door middel van korte op-en neergaande verticale bewegingen, omhoog bewegend naar het oor.

Voor een heldere uitstraling
Breng wat blush aan op je jukbeenderen en veeg het heel subtiel ook wat naar achteren door, maar ga niet verder dan je ooghoek. Door de blush op de voorkant van je wangen te houden doet je huid helder lijken en wordt ook meer accent op je ogen gelegd.

Voor een lang en smal gezicht
Als je een lang en smal gezicht hebt en je een beetje breedte wil creëren is het aan te raden wat blush op de appeltjes van je wangen aan te brengen en dit in de richting van je oren naar buiten toe te vervagen. Breng daarna ook een klein beetje blush over het midden van je voorhoofd en langs de lijn van je kin aan, dit zal je gezicht korter doen lijken.

Voor een rond en breed gezicht
Voor het optisch creëren van meer lengte aan je gezicht breng je de blush net boven de appeltjes van je wangen aan en vervaag je dit lichtjes naar voren om je gezicht wat smaller te laten lijken. Breng de blush niet té dicht bij je neus aan, want dit accentueert juist de ronde vorm van je gezicht.

Welke soort en kleur blush gebruik jij en hoe breng je het aan?

5 reacties op “Alles over (het aanbrengen van) blush”

Ondanks mijn lichte huidskleur gebruik ik vrijwel alle kleuren blush, gewoon omdat ik het zo’n mooi product vind. Ik gebruik meestal de voor een zachte, neutrale glans of voor een heldere uitstraling manier om m’n blush aan te brengen.

Leuk artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.