Categorieën
Beauty Lichaamsverzorging

Ontharen: de fabels en feiten

De tijd voor blote benen en hemdjes, jurkjes en bikini’s nadert meer en meer en dus moeten benen en oksels weer lekker gladgeschoren voor de dag komen. Nu zijn er verschillende manieren om te ontharen en doen er ook verschillende verhalen over weetjes en voor- en nadelen van ontharingsmethoden de ronde.
Daarom op By Sjanty de feiten en fabels over ontharen!

Als je scheert komen haartjes dikker, donkerder en stugger terug.
Fabel: Bij scheren verandert er niets aan de structuur of kleur van haartjes en scheren heeft dan ook geen invloed op de textuur of kleur van de teruggroeiende haartjes. Het voelt misschien zo omdat je bij scheren de haartjes als het ware ‘stomp’ afsnijdt, maar het heeft verder geen enkel effect op de dikte of kleur ervan.

Met waxen of harsen blijven haartjes lang weg en komen ze zachter terug.
Feit: Als je scheert of ontharingscrèmes gebruikt, blijven de haarwortels zitten. Bij waxen worden de haartjes er met wortel en al uitgetrokken waardoor ze lang wegblijven en nieuwe haartjes vaak wat zachter terugkomen.

Naarmate je meer je harst of waxt groeien haartjes helemaal niet meer terug.
Fabel: Hoe vaak je je ook laat waxen of harsen, het haar zal altijd blijven terug groeien. Ook al wordt het haar met de wortel verwijderd, het haarzakje waarin het groeit blijft intact.

Je kunt het beste met de richting van de haargroei mee scheren.
Deels fabel, deels feit: De meningen over het mee of tegen de haargroeirichting in scheren zijn nogal verdeeld, maar het is toch het beste met de haargroeirichting mee te scheren. Dit geldt vooral voor het scheren van de bikinilijn en oksels omdat de haartjes daar wat dikker zijn en omdat de haartjes heel dicht bij de huid worden afgeschoren je kans op ingroeien van de haartjes hebt. Bij je benen zou het, als je niet zo snel last hebt van een geïrriteerde huid, op zich minder kwaad kunnen tegen de haargroeirichting in te scheren en zal dit een wat gladder resultaat en minder stoppels opleveren. Om de huid soepeler te maken en dode huidcellen te verwijderen is het sowieso aan te raden voor het scheren je huid te scrubben, hierdoor zullen de haartjes minder snel ingroeien en snijd je haartjes nog dieper af waardoor je benen nog gladder zullen worden.

Met epileren blijven de haartjes drie tot vijf weken weg.
Feit: Met epileren blijven haartjes inderdaad ruim een maand weg omdat ze vanaf de haarwortel worden verwijderd, echter is deze manier van ontharen wel erg pijnlijk.

Scheren net na of tijdens een douche gaat makkelijker en geeft een beter resultaat.
Feit: Door het warme water gaan je poriën goed openstaan waardoor de haartjes zacht worden, zich makkelijker laten verwijderen en je een gladder resultaat behaalt.

De haartjes bij je oksels en benen groeien even snel en zul je even vaak moeten scheren.
Fabel: Okselhaar groeit bijna 50% sneller dan het haar op je benen, dus zul je je oksels vaker moeten scheren dan je benen. Het is zelfs mogelijk dat wanneer je je oksels ’s morgens hebt geschoren er ’s avonds alweer haartjes te zien zijn, zo snel groeit het.

Je moet harder drukken met je scheermes of scheerapparaat om een gladder resultaat te krijgen.
Fabel: Het tegenovergestelde is waar. De meeste scheersystemen zijn zo ontworpen dat ze makkelijk over je huid glijden en de haartjes meenemen zonder dat je hard hoeft te duwen. Hoe nieuwer en scherper je scheermesje is, hoe lichter de druk die je hoeft uit te oefenen.

Het is niet verstandig je te scheren net voordat je de zon in gaat.
Feit: Het is verstandiger je de avond van tevoren te scheren als je een dagje naar het strand of zwembad gaat. Door de combinatie van zon, warmte, zout en chloor kan de huid snel gaan irriteren en ontstaan snel rode jeukende bultjes als je rechtstreeks van de badkamer het strand op springt of het zwembad in duikt. Als je huid verbrand is, zorg dan dat het eerst herstelt voordat je je weer scheert.

Laserontharing is permanent.
Fabel: Het woord permanent is nogal betrekkelijk. Laserontharing kan het aantal haartjes grotendeels verwijderen maar op termijn (dit kan soms jaren duren) kunnen sommige haren toch weer terug groeien.

Het kan geen kwaad als ik mijn scheerapparaat- of mesje uitleen aan een vriendin.
Fabel: Uit hygiënisch oogpunt is het niet verstandig en af te raden scheerapparaten en –mesjes met anderen te delen.

Er is geen verschil tussen scheermesjes- en apparaten voor vrouwen en mannen.
Fabel: Mannenhaar is heel anders van samenstelling en is onder andere veel stugger en dikker dan het lichaamshaar van een vrouw. Daar wordt bij de samenstelling van een scheersysteem wel degelijk rekening mee gehouden en dus is het niet verstandig zijn om als vrouw het scheersysteem van je vriend of man te gebruiken en omgekeerd.

Welke manier van ontharen gebruik jij?

15 reacties op “Ontharen: de fabels en feiten”

Epileren door het vaak te doen minstens 1 keer perweek zo goed als weg met kleine kop langzaam stand tegen de haren in tm 2mm lang en met de groei mee 2 mm tm 5mm bikini line 95 % komt na een jaar niet meer trug. (maak een foto om vergelijken wacht 3 maanden met epileren om goed resultaat te waarnemen)

Wanner je kleine kop gebruikt en regelmatig epileert na genoeg geen pijn na 3 keer epileren op de gevoelige plekjes. Heb Je veel dik haar eerst schere wachten tot de haren 2 mm zijn dan pas epileren met de groei mee minste pijn en beste eindresultaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.