Categorieën
Lifestyle

Zo overleef je met je gemak je eerste school- of werkdag!

Je eerste dag in een nieuwe klas of op een nieuwe school of werkplek wil je vanzelfsprekend een goede indruk maken. Speciaal voor een ieder die de komende weken in een nieuwe klas, school of werkplek begint heb ik een aantal tips verzameld om goed voor de dag te komen!

Eerste schooldag

– Een goede voorbereiding op je eerste schooldag begint de avond en nacht daarvoor al. Zorg ervoor dat je een lekker ontspannen avondje hebt, lees een boek(je) in plaats van televisie te kijken, ga niet te laat slapen en…. zet je wekker!

– Wanneer je een eindje moet reizen en de weg nog niet helemaal precies weet is het heel handig vóór je eerste dag de route naar school alvast een keer te rijden, dat scheelt een hoop stress en te laat komen op je eerste schooldag.

– Om op de vroege morgen een kledingcrisis te voorkomen is het handig je outfit de avond voor je eerste dag alvast uit te zoeken en klaar te leggen. Je moet natuurlijk helemaal zelf weten wat je aantrekt, maar voor een eerste dag is het aan te raden niet te uitbundig voor de dag te komen en in je glitter & glamour uitgaansjurkje met torenhoge pumps te verschijnen. Natuurlijk betekent dit niet dat je in de grijze massa moet verdwijnen, maar teveel opvallen is op zo’n eerste dag ook niet wat je wil.

– Schaam je er niet voor als je een beetje zenuwachtig bent en praat erover met je ouders, broertjes, zusjes, vriendinnen; ook zij hebben een eerste schooldag gehad.

– Think positive! Je bent echt niet de enige die in een nieuwe klas of op een nieuwe school komt en een beetje gezonde spanning hoort erbij!

– Ren niet meteen naar de lege tafeltjes helemaal achterin de klas, maar ga naast iemand zitten en probeer gezellig een gesprekje aan te knopen. Probeer dit de hele dag door vol te houden en misschien lukt het je zelfs wat telefoonnummers en e-mailadressen te fixen of vind je iemand om mee naar school te reizen. Loop je er in de pauze een beetje verloren bij ga dan gewoon bij wat meiden zitten en probeer je in het onderwerp te mengen. Als je maar je mond opendoet en initiatief toont komt het wel goed!

– Heb je veel last van onzekerheid over jezelf? Schrijf eens 5 goede eigenschappen van jezelf op en vraag iemand anders dit ook over jou te doen. Lees dit lijstje vervolgens elke ochtend en avond eens hardop voor jezelf en moet jij eens kijken hoe vol zelfvertrouwen jij voortaan de klas binnenwandelt!

Eerste werkdag

– Eén van de belangrijkste punten is natuurlijk dat je op tijd aanwezig bent, meteen op je eerste werkdag te laat komen is nogal not done.

You only have one chance to make a first impression en dus is het heel belangrijk ervoor te zorgen dat je netjes en geschikt gekleed bent. Overdrijf niet met make-up, sieraden en parfum, meer hierover kun je in dit artikel lezen.

– Op zo’n eerste werkdag is het vooral belangrijk te luisteren en vragen te stellen. Met de juiste vragen breng je de aandacht naar je toe en meng je je zichzelf in het gesprek. Bovendien is dit een goede mogelijkheid om dingen te leren en je kennis te laten zien.

– Zorg dat je zo goed mogelijk geïnformeerd bent over je nieuwe werkplek. Doe wat research en lees je in over het bedrijf, de werkwijze, bedrijfsstructuur, policy enzovoorts.

– Het maakt altijd een goede indruk als je moeite doet de namen van je nieuwe collega’s te onthouden. Zorg dat je de hele dag een kladblokje en pen bij de hand hebt en schrijf de naam, afdeling en functie van je collega’s op wanneer je wordt voorgesteld. Zo kun je je collega’s de volgende dag bij de naam groeten en maakt een goede indruk.

– Schaam je niet om je collega’s om hulp te vragen of je baas te laten weten wat voor werkzaamheden of projecten je graag voor je rekening zou willen nemen. Ze kunnen tenslotte niet ruiken wat je denkt of wilt.

– Ga je op je eerste werkdag niet meteen in alle roddel en achterklap van het bedrijf mengen en dus kun je je nog even weghouden van het koffieapparaat en het kopieermachine. Omdat je nieuw bent zullen er wellicht collega’s zijn die expres met allerlei smeuïge roddels naar je toekomen om hun frustraties kwijt te kunnen en te testen hoe jij daar op reageert. Wat jij in zo’n geval moet doen is daar zowel verbaal als non-verbaal niet op te reageren en neutraal blijven.

– Zet je computer niet om 5 voor 5 uit en ren niet om klokslag 5 uur de deur uit, maar blijf gewoon nog even 10 of 15 minuten langer na werktijd. Op deze manier toon je je betrokkenheid en welwillendheid en laat je zien dat je geen 9 tot 5 mentaliteit hebt, waarbij het natuurlijk wel per werkplek verschilt hoe zwaar daar aan getild wordt.

– Na zo’n eerste dag kun je je al afvragen of dit wel wat voor je is, of de collega’s bij je passen, of je het werk wel aan kunt en kan het veel twijfels opwekken. Laat je hierdoor niet ontmoedigen en blijf positief, vriendelijk, enthousiast en vol goede moed.

– Het gebeurt vaak genoeg dat nieuwkomers niet goed worden ingewerkt. Schroom in dat geval niet om goed door te vragen over dingen die je nog niet duidelijk zijn en laat het niet op z’n beloop. Het is aan het bedrijf jou zo goed mogelijk in te werken en men dient er rekening mee te houden dat alle dingen die voor hen gewoon lijken voor jou nieuw zijn. Bovendien hoeft men in de eerste week ook nog geen wonderen van je te verwachten.

– Een beetje initiatief tonen is goed, maar overdrijf het niet. Ga je niet meteen overal mee bemoeien en je mening over geven en het hele bedrijf reorganiseren.

Succes!

5 reacties op “Zo overleef je met je gemak je eerste school- of werkdag!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.