Categorieën
Lifestyle

Bedankt, Paus Gelasius!

Één keer in het jaar mag je jouw verjaardag vieren, met de mensen die je het meest dierbaar zijn. Gemiddeld zijn er per dag 18 miljoen mensen jarig over de gehele wereld. Het is onbegonnen werk om iedere dag stil te staan bij de mensen die jarig zijn en met hen een gezellig feestje mee te vieren. Gelukkig zijn er een aantal feestdagen bedacht die we wel met elkaar mogen delen en die ieder jaar weer terug keren! 

Er was eens een leuk stel, ergens rond de derde eeuw. Zij wilde heel graag met elkaar trouwen, maar er was één probleem. De man in kwestie was een heiden en de vrouw een christen en dus had de keizer dit verboden. Paus Valentijn had hier echter maling aan en vond dat de liefde zwaarder woog, dan wat dan ook. Zodoende stapte het leuke stel in het huwelijksbootje. De keizer was woedend, nee eerder razend en liet Valentijn onthoofden. Om Valentijn te eren heeft Paus Gelasius in het jaar 496 Valentijnsdag tot leven gebracht. Er gaan echter verschillende mythen en legendes rond over de oorsprong van Valentijnsdag, maar zelf vind ik dit verhaal het mooist. Ondanks de onthoofding uiteraard.

valentijn1

Niet alleen in Nederland wordt er Valentijnsdag gevierd, maar ook in veel andere landen. Ieder land heeft zo zijn eigen tradities op deze dag. Bijvoorbeeld in Zuid-Korea is het gebruikelijk dat je als vrouw zijnde je man chocolade geeft. Voor mij is dit de ultieme daad van liefde. Als je als vrouw iets van chocolade (wat dan ook) weg kunt geven aan je man, dan moet je wel heel erg gek op hem zijn. Omgekeerd geeft de man als blijk van liefde, wat te snoepen aan zijn vrouw. ( snoepgoed) Een zoet dagje, waarop de tanden goed gepoetst worden. Maar wat als je dan vrijgezel bent en geen aanbidders hebt? Nou, daar hebben ze in Zuid-Korea een zeer leuke regeling voor. Dan ga je rouwen om je eenzame liefdesleven in een Koreaans restaurant onder het genot van zwarte noedels. En wie weet kun je nog gezellig bij iemand aanschuiven 😉

Nog wat leuke weetjes over Valentijnsdag in andere landen:

  • In Turkije wordt het Schatjesdag genoemd
  • In Estland gaat Valentijnsdag gepaard met Vriendendag
  • In Azië wordt het meest geld uitgegeven aan valentijnscadeaus
  • In de VS wordt het meest vrij genomen op Valentijnsdag

valentijn2

Uiteraard hoef je geen 365 dagen te wachten, tot jij anoniem de liefde mag verklaren aan de persoon waar je al geruime tijd een oogje op hebt. Dit is allang de essentie niet meer van Valentijnsdag. Wat dan wel? Voor de één is het een commercieel gebeuren, voor de ander even een reminder om in alle dagelijkse hectiek even stil te staan bij de liefde. Om te laten weten aan de ander hoeveel hij, of zij voor je betekent. Niet omdat het moet, maar omdat je er weer even over aan het nadenken wordt gezet. Dit hoeft natuurlijk niet persé met een cadeautje te zijn. Helemaal niet zelfs!

Naast dat ik zelf van feestjes houd, kan het in mijn ogen niet kwaad om iets liefs voor een ander te doen. Natuurlijk is hier geen tijd, of dag bepalend voor, maar wie vind het nu niet leuk om in het zonnetje gezet te worden op zo een speciale dag? Ik als oude romanticus, ben Paus Gelasius zeer dankbaar en kijk nu alweer uit naar alle liefdevolle facebook/instagrams posts, de hartverwarmende kreten her en der en de romantische films op televisie. En mocht je er zelf nu helemaal niets mee hebben, dan kun je altijd nog een anti-romantische film aanzetten, en languit op de bank gaan liggen met een bakje zwarte noodles!

Ik wens iedereen alvast een liefdevolle (Valentijns)dag!

Rowenda Mackelie

www.facebook.com/schepjessuiker

www.astoldbyrowenda.com

Bron afbeelding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.