Categorieën
Film, tv en muziek Lifestyle

Beauty & The Beast: Schoonheid zit van binnen

Op Net5 was gisteravond de eerste aflevering van het nieuwe programma ‘Beauty & the Beast: Schoonheid zit van binnen’ te zien, wat al een tijdje nogal wat opschudding veroorzaakt. In ‘Beauty & the Beast’ worden mensen met een afwijkend uiterlijk gekoppeld aan vrouwen met een obsessie voor schoonheid en veel mensen noemen het  ‘aapjes kijken’ en een ‘freakshow’.

In onze hedendaagse maatschappij speelt uiterlijk een grote rol, voor sommige personen zelfs dé grootste rol. In ‘Beauty & the Beast: Schoonheid zit van binnen’ worden deze personen gekoppeld aan mensen die een afwijkend uiterlijk hebben. Terwijl de één een abonnement heeft op de plastisch chirurg om er ‘mooier’ van te worden, is het voor de ander een bittere noodzaak om te overleven. Hoe reageren deze tegenpolen op elkaar en wat kunnen ze van elkaar leren wanneer zij inzicht in elkaars leven krijgen?

Uiterlijk speelt een erg belangrijke rol en is daarbij bepalend voor veel dingen, zoals in welk ‘hokje’ iemand gestopt kan worden. Sommige mensen gaan voor dit zogenaamde schoonheidsideaal ver en laten op relatief jonge leeftijd het nodige aan zichzelf verbouwen. In ‘Beauty & the Beast: Schoonheid zit van binnen’ wordt hen een spiegel voorgehouden doordat ze aan iemand gekoppeld worden die bijvoorbeeld door ziekte of een ongeluk een afwijkend uiterlijk heeft. Deze zogenaamde ‘beasts’ worden door hun uiterlijk dagelijks geconfronteerd met vooroordelen en dat heeft veel invloed op hoe ze in het leven staan.

In de dagen dat de ‘beauty’s’ en de ‘beasts’ samen op pad gaan, leren zij elkaar steeds beter kennen. Er wordt bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan een schoonheidssalon waarbij de beautyholic vertelt waarom schoonheid zo belangrijk is. De ‘beauty’ maakt op haar beurt weer onder andere kennis met de ouders van ‘the beast’, die vertellen welk effect het afwijkende uiterlijk van hun kind op hun leven heeft gehad. Na deze periode zullen de ‘beauty’s’ inzien dat er meer is dan alleen uiterlijk, maar ook de ‘beasts’ krijgen meer begrip en een andere kijk op de wereld van de beautyholics.

‘Beauty & the Beast: Schoonheid zit van binnen’ wordt geproduceerd door Palm Plus, de makers van onder andere tien seizoenen van het BNN-programma ‘Je zal het maar hebben’. Het programma is gebaseerd op een Engels format dat bedacht is door de 26-jarige Adam Pearson, die een genetische aandoening heeft die Neurofibromatose heet en daarom een misvormd gezicht heeft.

In de eerste aflevering zagen we hoe de 39-jarige Erwin en de 26-jarige Marilou met elkaar op stap gingen. Erwin heeft Treacher Collins, een ziekte waardoor je gezicht er anders uitziet en je oren vaak onderontwikkeld zijn. Marilou is erg met haar uiterlijk bezig, zo heeft ze haar borsten twee keer laten vergroten en wil een neuscorrectie laten uitvoeren.  Marilou nam Erwin mee voor een schoonheidsbehandeling, terwijl Erwin op zijn beurt Marilou laat zien hoe mensen over het algemeen op hem reageren.

Marilou & Edwin

Wat vinden jullie van (het concept van) dit programma? Vinden jullie het goed dat Net5 hiermee wil laten zien dat niet alles om uiterlijke schoonheid draait of gaat het jullie te ver?
Mocht je het programma nog niet gezien hebben, kun je het hier terugkijken.

3 reacties op “Beauty & The Beast: Schoonheid zit van binnen”

ik heb hem gisteren gezien
ik vind zelf wel interessant dat ze zo een programma maken want tegenwoordig gaat echt alleen maar over hoe mooi je wel niet moet zijn.
doordat ik hierna heb gekeken denk ik van uiterlijk is inderdaad belangrijk maar de innerlijk is wat telt.
ik vond Erwin echt een goede man die stevig in zijn schoenen staat en hebt echt respect voor hem omdat 1.hij aan dit programma mee durft te doen en 2.dat hij trots is op wie hij is en niks aan zichzelf wilt veranderen.
goede programma alleen de naam tja ik weet niet ….

X.

Ja het programma is inderdaad wel integer neergezet, net als ‘Je zal het maar hebben’.
Ook de boodschap dat innerlijke schoonheid belangrijker is dan uiterlijke schoonheid die het programma uit wil dragen is denk ik niet overbodig in een maatschap als deze.

Of de naam van het programma, ‘Beauty & the Beast’, zo handig gekozen is tjah…
‘Beast’ klinkt toch vrij hard..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.