Categorieën
Film, tv en muziek Lifestyle

3 Nederlandse films die ik onlangs gezien heb

Veel gevloek, gescheld, naakt en flauwe grappen, om meteen alle vooroordelen over Nederlandse films er maar even in te gooien. Ik kan niet helemaal ontkennen dat dit bij veel films inderdaad ook het geval is, maar er zijn de laatste tijd ook een aantal best leuke het witte doek op geslingerd en daarvan deel ik er vandaag drie met je!

De Marathon

2012

Waar gaat de film over?
De Rotterdamse vrienden Gerard (Stefan de Walle), Leo (Martin van Waardeberg), Kees (Frank Lammers) en Nico (Marcel Hensema) werken samen in de garage van Gerard, maar ze zitten daar meer te klaverjassen en biertjes achterover te tikken dan dat ze auto’s repareren. Gerard heeft de blauwe enveloppen van de Belastingdienst al even niet opengemaakt en blijkt op een gegeven moment een schuld van 40.000 euro te hebben. Om te voorkomen dat de garage zijn deuren moet sluiten komen de vier a-sportieve gasten op het geniale idee zich te laten sponsoren en mee te doen aan de marathon van Rotterdam. Je voelt ‘m al aankomen: het lopen van zo’n marathon blijkt toch wel íetsje lastiger dan de heren vooraf dachten…..
Wat vond ik ervan?
Ik ben sowieso dol op Rotterdamse humor en oh yeah, dat zit in deze film wel snor. Vooral Martin van Waardeberg (je weet wel, van de Gamma reclames) is geniaal en superdroog. Beetje jammer dat er met enige regelmaat ernstige ziektes de ruimte ingeslingerd worden, en dat terwijl dit in de film ook een grote rol speelt, daar ben ik altijd zwaar allergisch voor. Verder is het een hele grappige en vermakelijke film die je zeker regelmatig in een deuk doet liggen.

Alleen Maar Nette Mensen

2012

Waar gaat de film over?
Alleen Maar Nette Mensen is gebaseerd op het boek van Robert Vuijsje en gaat over David Samuels (Géza Weisz), een jongen uit een intellectueel Joods gezin die woont in het chique Amsterdam Oud-Zuid. David heeft verkering met Naomi, een keurig net meisje waar zijn ouders helemaal weg van zijn maar waar David eigenlijk een beetje op uitgekeken is. Diep van binnen wil David namelijk niets liever dan een donkere, voluptueuze dame met veel rondingen die wel van wanten weet en gaat koste wat kost op zoek naar zijn droomvrouw, die hij in Rowanda (Imanuelle Grives) gevonden lijkt te hebben…
Wat vond ik ervan?
Voor ik deze film ging kijken dacht ik wel: oké, dit zou typisch zo’n Nederlandse productie in de categorie ‘niet heel sterk’ kunnen zijn, maar in werkelijkheid bleek dat reuze mee te vallen. De rol van Imanuelle Grives als Rowanda is echt geweldig, zeker als je je bedenkt dat het in werkelijkheid een slanke den is en voor haal rol tientallen kilo’s moest aankomen. Alleen Maar Nette Mensen is geen film met een heel diepgaand verhaal, maar is lekker dik aangezet en flink overdreven, heeft lekker veel humor en kijkt gewoon lekker weg.

Plan C

2012

Waar gaat de film over?
Ronald Plasmeyer (Ruben van der Meer) is een Amsterdamse rechercheur die het niet zo heel nauw neemt met de regels van zijn job en die zijn privéleven ook niet helemaal op orde heeft. Hij heeft wat geld geleend bij een Chinees onderwereldfiguur die op een gegeven moment zijn ex-vrouw en zoontje bedreigt om zijn geld terug te krijgen. Ronald bedenkt daarop een geniaal plan om in korte tijd aan € 10.000 te komen en roept daarbij de hulp in van twee niet heel snuggere criminelen (Ton Kas en René van ’t Hof). Ze spreken af dat de twee zonder al teveel geweld een illegaal pokertoernooi gaan overvallen en daarna de buit door drieën delen. Het lijkt een waterdicht plan, totdat er ineens doden vallen en alles gigantisch uit de hand loopt. Wanneer Ronalds partners in crime er dan ook nog eens met het geld vandoor gaan en zijn collega’s bij de politie hem van de overval beginnen te verdenken is de chaos compleet.
Wat vond ik ervan?
Een film met Ruben van der Meer in de hoofdrol, hoe moet je daar ooit met een serieuze blik naar kunnen kijken. Toch vind ik achteraf dat hij de rol heel goed draagt en zeker geloofwaardig over kwam. Plan C is een film met een spannend verhaal, heel veel droge momenten en zeker de rol van Ton Kas als de nogal vreemde en licht psychopatische Bram is hilarisch.

Q: Heb jij deze drie films al gezien? Zo nee, naar welke ben je het meest benieuwd?

25 reacties op “3 Nederlandse films die ik onlangs gezien heb”

Leuke films, heb ze ook alle drie gezien. Heb me kapot gejankt bij de Marathon, en normaliter heb ik ook een hekel als men vloekt met kanker maar denk dat het er (helaas) bij hoort als je deze types zo echt mogelijk wilt neer zetten en het verhaal nog realistischer neer te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.