Categorieën
Food & health Gezond eten Gezond leven Recepten

Verkoelende Ayran

Wanneer je echt opzoek bent naar iets verfrissends dan is het Turkse drankje Ayran een uitkomst. Deze koude yoghurtdrank met een klein beetje zout zorgt voor verkoeling  en hydratatie van je lichaam. 

ayran

Tijdens de warme dagen die we hebben is het belangrijk om goed te blijven drinken. Je kunt verkoeling vinden in het Turkse drankje Ayran. Waar Nederland maar een paar warme weken gewend is heeft Turkije meer te maken met hitte. Daarom zoeken zij hun verkoeling in deze yoghurtdrank. Doordat er zout aan toe wordt gevoegd zorg je ervoor dat het vocht ook in je lijf blijft en niet meteen wordt verlaten via transpiratie, want zout trekt vocht aan.

Tegenwoordig zie je in Nederland ook vaker het drankje in de supermarkt staan, gemak dient de mens natuurlijk. Maar hier zitten dan altijd weer toegevoegde stoffen in die eigenlijk niet van belang zijn. En omdat dit drankje zo verdomd makkelijk is om te maken kunnen wij niet begrijpen waarom je het dan in de supermarkt zou kopen. Je kunt Ayran namelijk ook makkelijk een dag in de koelkast bewaren, zo kun je gelijk een grote kan maken en daar heel de dag van genieten.

De consistentie kun je zelf bepalen, wanneer je het drankje net iets te dik vindt voeg je er meer water aan toe en natuurlijk vice versa . je kunt Ayran met verschillende producten op smaak brengen, alhoewel dit niet nodig is kun je naar eigen smaak altijd citroensap of verse munt aan toevoegen.

Ingrediënten voor een kan (4 personen)

  • 1 liter Turkse yoghurt
  • 200 ml water
  • 1 tl zout
  • ijsblokjes
  • verse munt

Benodigdheden

Blender, grote kan

Bereidingswijze

Vul de blender met de yoghurt, zout en water en laat dit heel even goed mixen.

Schenk dit over in een grote kan en voeg hier wat ijsblokjes aan toe zodat het een ijskoude drank wordt.  Deze is gelijk klaar om te serveren, als garnering kun je de glazen opleuken met een blaadje verse munt en is jou zelfgemaakte Ayran helemaal klaar.

 

4 reacties op “Verkoelende Ayran”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.