Categorieën
Food & health Gezond leven

Stress

Iedereen heeft er mee te maken; druk op school, familiebezoekjes, sporten, opruimen en ga zo maar door. Allemaal factoren waardoor er druk op je komt te staan wat zorgt voor stress. Het is een kleine vijand die veel schade kan aanrichten.

buddha_2-wallpaper-2048x1152
Het hoeft niet gelijk schadelijk te zijn, spanning maakt je lichaam klaar om in actie te komen. Sommige mensen presteren juist beter wanneer er een druk op ze ligt, ze krijgen beter hun taken gedaan. Maar vaak is het geval dat stress zijn tol op ons lichaam eist. Hierdoor krijgen we te maken met gezondheidsklachten zoals bijvoorbeeld  vertraagde spijsvertering, hoofdpijn, nekpijn maar ook hartkloppingen kunnen voorkomen. We worden er ook niet bepaald vrolijker van, vaak vliegen de snauwen ons om de oren wanneer we in de buurt van een gestrest persoon bevinden.

Het hoofd loopt over van gedachten hier heeft vooral onze nachtrust onder te leiden. Het liggen woelen in ons bed nadenken over alles zorgt dat ons lichaam niet de rust krijgt die het heel hard nodig heeft. Om vervolgens oververmoeid de dag weer te beginnen met zero concentratie.

Langdurige stress zorgt voor het stijgen van cortisol, dit wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Een hoog cortisol gehalte leidt onder andere tot vermindering van het afweersysteem waardoor je minder bestand bent tegen ziektekiemen.

Zorg daarom beter voor je ontspanning om stress te verminderen. Hieronder een paar tips om jullie te helpen.

  1. Goed plannen, stel prioriteiten die van belang zijn en probeer tijd vrij te houden voor ontspanning. Door georganiseerd te werk te gaan krijg je rust in je hoofd. Schrijf anders zo nodig alles op zodat je het niet kunt vergeten.
  2. Ontspannen en leren loslaten, neem tijd voor jezelf. Probeer taken uit handen te geven.
  3. Vertrouwen opbouwen
  4. Hardop lachen, je lacht wanneer je je goed voelt, maar omgekeerd ook! Als je lacht voel je jezelf beter, lachen zorgt voor de aanmaak van endorfine, een natuurlijk pepmiddel dat het immuunsysteem versterkt.
  5. Goed voelen, door goed te slapen voel je gezonder, vol energie en je krijgt een beter immuunsysteem.

Q: Wat doen jullie om te ont stressen?

2 reacties op “Stress”

Handig artikel. Ik heb enorm veel stress, verdriet en gemis in mijn lichaam en geest doordat mijn vader 3 maanden geleden plotseling is overleden. Verschrikkelijk… Die stress uit nu in misselijkheid. Ik ben al 3 weken non stop misselijk.. Ik hoop dat het snel over gaat..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.