Categorieën
Food & health Sport & work-outs

Zwem je slank, strak en fit!

Als je graag wat kilootjes kwijt wil of wat strakker in je vel wil zitten denk je waarschijnlijk aan de sportschool. Toch is er ook een andere manier waarmee je dezelfde, zo niet betere, resultaten kunt bereiken: zwemmen! Je kunt hierbij denken aan een paar keer per week baantjes trekken, maar ook de bewegingen die je moet maken om te blijven drijven terwijl je gezellig met je vriendin bijkletst bieden al resultaat!

Calorieën verbranden

Voor mensen met overgewicht is zwemmen is een gezonde en verantwoorde manier om wat kilootjes kwijt te raken. In het zwembad wordt het lichaamsgewicht als het ware gedragen door het water waardoor je gewrichten en wervelkolom veel minder worden belast. Het ervaren van gewichtsloosheid in water komt doordat het menselijk lichaam voor 90% uit water bestaat en de dichtheid daarom bijna gelijk is aan dat van water.

Vetten verbrandt je door duursporten zoals zwemmen, hardlopen, wielrennen en schaatsen. Bij dit soort sporten is het belangrijk om op een relatief laag tempo te beginnen, dit op te bouwen en zo lang mogelijk vol proberen te houden. Door te trainen krijg je meer spierkracht waardoor je het zwemmen op den duur steeds langer volhoudt. Hoe meer spieren je hebt hoe meer vet je lichaam verbrandt en door je spiermassa te vergroten verbruik je gedurende de dag, ook in rust, meer calorieën. Als je een schoolslag of rugslag doet verbrand je ongeveer net zoveel calorieën als met een stuk wandelen of joggen op een laag tempo. Het hangt natuurlijk een beetje van je gewicht en de intensiviteit van je bewegingen af hoeveel calorieën je verbrandt, maar als je een half uur de borstcrawl doet zijn dit al gauw zo’n 350 calorieën. Het advies luidt om minimaal twee of drie keer per week een uurtje te gaan zwemmen, omdat je deze manier spiermassa opbouwt en daardoor weer meer uithoudingsvermogen krijgt.

Behalve baantjes trekken zijn er ook allerlei leuke sportieve activiteiten die je in het zwembad kunt doen zoals aquajoggen, aquafitness, aqua-aerobics en waterpolo.

Zwem je fit!

Bewegen in het water vergt heel weinig van je spieren, gewrichten, pezen en banden, dit in tegenstelling tot activiteiten in de sportschool die soms behoorlijk wat van je lichaam kunnen vragen. Een half uurtje op de loopband kan bijvoorbeeld heel belastend zijn voor je enkels en knieën en in het water bestaat zo’n ‘schokbelasting’ niet omdat de krachten gelijkmatig zijn verdeeld. Ook kan zwemmen gewrichtsklachten als artritis, reuma, artrose, slijtage en stijve gewrichten (bij oudere mensen) voorkomen of verhelpen. Door de weerstand dat het water biedt heeft zwemmen ook een spierversterkende werking. Sporters die een blessure hebben opgelopen of even geen belastende oefeningen kunnen doen gebruiken vaak aquafitness om gezond te blijven en hun fitheid te behouden.

Als je graag een wat strakker lijf wilt is regelmatig zwemmen daarvoor een prima middel. Tijdens het zwemmen gebruik je namelijk praktisch elke spier in je lichaam waaronder buik-, borst-, schouder-, rug-, arm- en beenspieren.

Zwemmen zorgt voor....

…. een strakker lijf omdat je je hele lichaam gebruikt

…. versterking van je spieren

…. het verbranden van calorieën en dus afvallen

…. een goede training van hart en longen

…. ontspanning van lichaam en geest

…. een verbeterde lichaamscoördinatie

…. het voorkomen of verhelpen van diverse gewrichtsklachten

…. weinig belasting van je spieren, het is daarom ook de sport met de minste blessures

Zwem jij graag en regelmatig?
Doe je dit voornamelijk voor the fun of ook om wat strakker in je vel te zitten?

5 reacties op “Zwem je slank, strak en fit!”

Ik vind zwemmen zo leuk maar ik heb nooit tijd ervoor! Als ik naar de fitness ga scheelt het me veel meer tijd want met zwemmen moet je perse je haar wassen, je make-up doen etc…

Ik ben nu 13 kilo afgevallen, moet er nog 10, maar wil intussen al wat strakker in mijn lichaam komen te zitten, gezien het allemaal wat slapper wordt. Ik hoop dit met zwemmen te gaan doen, omdat ik dit leuk vind. Is dat de manier of kan ik beter wat anders gaan doen?

Ik ben vandaag gestart met zwemmen, een uurtje baantjes zwemmen zowel op mijn rug als gewoon de schoolslag. Het viel me 100% mee. Ik heb een uur lang gezwommen zonder te stoppen. En 10 minuten watergetrappel. Ik ben gaan zwemmen omdat ik strakker wil worden. Ik ben nu 49 jaar en alles begint te hangen, verschrikkelijk vind ik dat. Ik wil dit 3x per week gaan doen. Ik voelde me heerlijk na het zwemmen. Lekker ontspannen en ook moe. Ik raad het iedereen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.