Categorieën
Food & health Sport & work-outs

Sporten in stijl

Sneakers, zweetbandjes, sport-bh, vastgebonden haren in een rommelige staart, diepe rimpels van inspanning op een onopgemaakt gezicht.. Zo stellen we ons een fanatiek sportende vrouw meestal voor. Hm, niet echt charmant. Er bestaat echter ook een sport waarin je je op en top vrouw kunt voelen, waarbij je je training of wedstrijd doorbrengt op hoge hakken, met opgestoken haren, in een prachtige jurk, met veel make-up en glinsterende sieraden.. én een man in je armen!

Sporten in stijl

Stijldansen is namelijk echt een sport in stijl. Wellicht herken je wel iets uit programma’s als Dancing with the Stars?

Hoewel stijldansen vaak bestempeld wordt als een bezigheid voor oudere, deftige mensen, wordt het steeds populairder onder jongeren! Stijldansen is echt voor alle leeftijden, je kunt er je hele leven mee bezig blijven. Voel je je eenmaal thuis bij een dansschool, dan wil je daar waarschijnlijk ook nooit meer weg.

Stijldansen is namelijk meer dan een sport. Hoewel zelfs dat al door velen ontkend wordt.. Sta maar eens een uur op de dansvloer, in strakke of wat lossere danshouding, moeilijke figuren uit te voeren op je hoge schoenen – zeker weten dat je dan anders oordeelt!

Naast een sport, is stijldansen vooral ook een hele sociale bezigheid. Buiten het meestal wekelijks lesuur, vinden er regelmatig dansavonden of speciale themafeesten (zoals een kerstgala of een halloweenparty) plaats, waar vrijwel alle vaste dansers op afkomen. Vaste groepjes ontstaan van leden die samen afspreken naar een dansavond te gaan en zelfs daarbuiten goede vrienden worden. Stijldanser zijn betekent dus vaak echt deel van een gemeenschap zijn.

Dé dansen

De stijldansen zijn onder te verdelen in Ballroom en Latin. Ballroom-dansen zijn de meer statische dansen, waarin man & vrouw tegen elkaar aan staan en rond de vloer dansen. Latin-dansen zijn swingender, waarbij man & vrouw met veel heupbewegingen dansen. Onder de Ballroom-dansen vallen de Tango, Slow Foxtrot, Quickstep, Weense Wals en Engelse Wals. De Latin-dansen zijn de Cha Cha, Rumba, Jive, Samba en Paso Doble.

Het mooie van stijldansen is dat het op vrijwel elke muziek kan! Je zult het je wellicht niet kunnen voorstellen, maar stijldansen kan op liedjes uit tekenfilms, op Guus Meeuwis en de favoriete Jive met kerst is “All I want for Christmas is you” van Mariah Carey. Dit is mogelijk doordat stijldansen een strikt tempo volgt: je moet als danser de telling van elke dans kennen en deze in de maat van de muziek herkennen. Als je dat eenmaal door hebt, hoor je in al je favoriete nummers vrijwel direct welke dans je erop zou kunnen dansen. Stijldansen is dus echt niet meer weg te denken uit je leven!

Wat denk jij, zou stijldansen iets voor jou (en je partner) kunnen zijn? Zoek eens een dansschool op in de buurt en vraag naar een gratis kijk- of proefles!

8 reacties op “Sporten in stijl”

Ik heb ook jarenlang aan stijldansen gedaan. In ons dorp was er maar een klein groepje, dus werd ik tot man gedoopt, haha! Was een geweldige tijd en helemaal met alle top-40 muziek die we altijd gebruiken 🙂

Maar wedstrijddansen is ook duur, privelessen, danskleding, vervoer en acomodatie moet je als amateur allemaal zelf betalen. Pas als je in de hoofdklasse zit krijg je uitnodigingen en wordt vaak alles vergoed! Maar eerst heb je enige duizenden Euro’s uitgegeven. En iedere stijve hark kan kampioen worden, zolang je trainer/coach maar goed betaald wordt! En kost veel vrije tijd, ook de weekenden, en vaak kan je in het dansseizoen beter niet zwanger worden!
Dit is niet negatief bedoeld, maar de realiteit.

Daar heb je zeker gelijk in! Om te genieten van stijldansen echter, en het als sport te zien, is wedstrijddansen zeker geen noodzaak. Voor een lager bedrag dan je voor de gemiddelde sportschool betaalt train je wekelijks een uur en heb je verder alleen dansschoenen nodig. Je kunt de sport zo duur maken als je zelf wilt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.