Categorieën
Food & health Recepten

Refreshing Coffee

We hebben verkoeling nodig met dit tropische weer. Of we hebben het te koud of het is weer te warm, wij Nederlanders hebben altijd wel wat. Maar genieten dat doen we zeker met dit weer en ter verkoeling drinken we een heerlijke romige ijskoffie. Want van een uurtje in de zon zitten raken we allemaal even in een dipje en kunnen we een lekkere energie-boost zeker gebruiken.

ijskoffie

Cafeïne, onze beste vriend in de morgen. Voor sommige mensen is dit het eerste waar ze naar grijpen wanneer ze wakker worden. Zonder deze oppepper zijn ze niet vooruit te branden.

Per dag word niet meer dan 400 milligram cafeïne aangeraden om gezondheidsrisico’s te kunnen vermijden. Dit komt neer op ongeveer vier cafeïnerijke producten. Dit advies geldt niet voor iedereen,  want niet iedereen kan het wonderbaarlijke middeltje dat cafeïne heet verdragen en worden van een lekker bakje leut juist heel opgelaten, duizelig of zelfs angstig waarbij hartkloppingen kunnen voor komen. Deze verschijnselen kunnen ook optreden wanneer je heel de dag heb zitten koffieleuten en een grote hoeveelheid cafeïne hebt gedronken.

Wat doet cafeïne precies?

Cafeïne is een stimulerend middel. Het maag- darmkanaal neemt de stof na inname snel op. Binnen drie kwartier is de stof nagenoeg volledig opgenomen Je hebt na een kwartier tot twee uur nadat je jouw koffie gedronken hebt het meeste cafeïne in je bloed zitten. Dit is het moment wanneer je alerter bent, meer energie krijgt en een snellere reactievermogen krijgt. Om dit zelfde effect ook in de zomer vast te blijven houden, wanneer die hete mok koffie er niet zo aanlokkelijk uitziet kun je daarom deze heerlijke ijskoffie maken.

Ingrediënten voor 1 ijskoffie

  • 1 kopje sterke koffie
  • 200 ml Gezoete sojamelk
  • Scheutje karamellikeur
  • Handvol ijsblokjes
  • 100 ml room

Benodigdheden

Blender , glas, kom, handmixer

Bereidingswijze

Zet eerst een kopje sterke koffie en laat deze afkoelen.

Neem je blender en vul deze met de afgekoelde koffie, sojamelk en de ijsblokjes. Schenk er een goeie scheut karamellikeur overheen en mixen maar. Zet de blender op de hoogste stand zodat de ijsklontjes mooi gecrusht worden.

Klop de room met de handmixer lobbig, deze hoeft niet stevig te zijn.

Neem een groot glas en schenk de ijskoffie hier in. Schep een paar volle eetlepels met geklopte room bovenop de koffie en nu is de koffie klaar om van te genieten.

 

Één reactie op “Refreshing Coffee”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.