Categorieën
Food & health Gezond leven

Ontspan met échte winterse geuren

Buiten geen een sneeuw, geen geur van dennenappels? Dan creëer je binnen toch je eigen winterse geurlandschap!

Potpourri

Haal jij elk jaar traditioneel een échte dennenboom in huis? Dan word jij wellicht al een paar dagen of zelfs weken heerlijk door een frisse wintergeur omringd.

Dennengeur is echter niet de enige geur die typisch winters is, en een dennenboom is zeker niet de enige manier om de winter- of kerstgeur in huis te halen.

Een echte wintergeur is die van kaneel, liefst gecombineerd met gember & kruidnagel: ook wel bekend als “gingerbread kruiden”. Wist je dat prettige geuren ontzettend goed zijn voor je geestelijke gezondheid? Je kunt je er veel optimistischer door voelen, emoties beter voelen, mooie herinneringen krijgen en elke geur heeft zijn eigen specifieke gezondheidsvoordelen. Zo werkt kaneel verwarmend en ontspannend, terwijl gember juist verkwikkend werkt. Een mooie combinatie om jouw geest alert, maar wel ontspannen te houden tijdens deze drukke dagen!

Nu kun je de keuken induiken om zelf een lading vrolijke “Gingerbread mannetjes” te bakken, zodat je oven heerlijke geuren door het huis verspreid – maar dat elke dag doen kost wel héél veel tijd & ingrediënten, en zal bovendien uiteindelijk niet zo’n positieve uitwerking op je lijntje hebben..

Gelukkig is daar een ideale oplossing voor: maak zelf een gingerbreadpotpourri!

Wat heb je nodig?
– Kruidnagel
– Kaneel
– Gember
Alle drie liefst vers: dus hele kruidnagels, kaneelstokjes en gemberwortels.
– Bijpassende olie, zoals kruidnagelolie, sinaasappelolie of een notenolie.

Meng de kruiden met de olie en een beetje water, liefst in een afgesloten potje zodat je dit ook goed kunt schudden. Hoe langer je de kruiden met elkaar laat mengen, hoe intenser de geur. Dit proces blijft echter doorgaan terwijl je de potpourri gebruikt, dus schud gerust een paar keer met het potje en giet de potpourri vervolgens in een schaaltje.
De geuren komen vrij door verhitting, dus heb je een oliebrander dan kun je deze gebruiken, zo niet dan kun je ook een schaaltje met de potpourri bovenop waxinelichtjes zetten.
Houd regelmatig in de gaten of er nog genoeg vloeistof in het schaaltje zit!

..en geniet vooral van de héérlijke winterse kerstgeur in huis!

Wat is jouw favoriete kerstgeur?

 

Één reactie op “Ontspan met échte winterse geuren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.