Categorieën
Food & health Gezond eten

Minder zout in ons eten

Ja ja, we eten teveel zout, suiker en vet. Eerder hoorde je iedereen over vet, het vet werd overal uitgeslurpt en vervangen voor chemische opvullers, vanaf vorig jaar was suiker ineens het witte gif en ook zout is al een tijde in opspraak. In onze dagelijkse maaltijden zou veel teveel van dit andere witte gif zitten. En dan voegen we er vaak zelf ook nog wat aan toe. Om het een beetje op smaak te brengen.

zout

Zoutvervangers
Veel zouten worden inmiddels al vervangen door Himalayazout en zeezout. Maar het is heus niet zo dat je dan maar onbeperkt zou kunt eten, want ook deze zouten zijn niet goed voor je, ze zijn alleen minder slecht dan het huis-tuin- en keukenzout dat op een doorsnee keukentafel staat. Gelukkig verandert de maatschappij naar dat waar behoefte aan is, en is er gebleken dat er steeds minder zou in ons eten zit.

Onderzoek
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen. Het blijkt het zoutgehalte in brood, groenten, peulvruchten en kaas is gedaald. Bij het gehalte aan zout in diepvriessnacks, kant-en-klaarmaaltijden, sauzen, soepen, en vleeswaren is er niet tot weinig verschil gemeten.

Akkoort
Dit zou er alles mee te maken hebben dat er een akkoord is gesloten onder andere omtrent het maximale zoutgehalte in voedingsproducten. En dat heeft er weer alles mee te maken dat de gemiddelde zoutinname van een Nederlandse volwassene 9 gram per dag is (dat is echt veel, leg het maar eens op een weegschaal), terwijl de gezondheidsraad maximaal 6 gram per dag adviseert.

Vooruitgang
Het is een goede vooruitgang dat er steeds minder zout in ons eten wordt verwerkt. In hetzelfde akkoord is ook vastgelegd dat er ambities zijn om minder verzadigde vetten en minder calorieën in eten te verwerken.

Q: Ben je het eens met die akkoorden of vind je dat de overheid een te dikke vinger in de pap heeft?

Bron
Beeld

4 reacties op “Minder zout in ons eten”

Hi Miriam, ik wist wel dat veel bloggers goed kunnen onderbouwen waarom het Voedingscentrum niet altijd zou deugen, maar ik wist niet dat ze daarvoor worden afgestraft. Vaak vind ik het juist een staalte flinke research waarvoor ze best een compliment verdienen. Dus ik ben heel benieuwd hoe het Voedingscentrum de bloggers afstraft. Tell me more!

Ik vindt niet dat dit aan hun is om dit te zeggen.
Mensen moeten zelf weten wat ze eten.
Nergens doe ik zout bij. Er zit nl al overal vaak zout in.
Als je er nog zelf zout bij doet is het extra en veel te veel.
Zout zit bv ook in kruiden dus voeg ik niet nog eens zout aan toe 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.