Categorieën
Food & health Gezond eten Gezond leven

Kan TE gezond gevaarlijk zijn?

Wanneer je ergens aan begint dan wil je er ook voor de volle 100% voor gaan. Dit kan in sporten zijn, netjes geordend zijn of in gezond eten. Gezond eten is ook wel iets van de laatste jaren, denk maar aan biologisch eten en de soorten superfoods die de grond uitschieten. Maar sommige mensen kunnen totaal doorslaan in gezond eten, deze mensen lijden aan Orthorexia Nervosa. 

orthorexia

Orthorexia is een nieuwe eetstoornis, hierbij zijn mensen 24/7 bezig met alleen maar gezonde voeding. Deze eetstoornis sluipt er zoals bij andere stoornissen langzaam aan in, beetje bij beetje worden steeds meer voedingsmiddelen verbannen zoals vlees, vis, graan en zuivel. Dit betekend dat eigenlijk alleen plantaardig voedsel overblijft. Kant en klaar producten zijn een no go voor Orthorexia patiënten. Zij willen graag alle regie zelf in handen houden als het over hun voeding gaat. Tijdens het kookproces van groenten gaan er vitamines verloren, op een bepaald punt wordt er dan ook overgestapt op het eten van alleen rauwe producten. En natuurlijk zijn rauwe groenten en fruit absoluut geen probleem in een goede levensstijl, maar wanneer dit het enige is wat genuttigd wordt komen er tekorten van vitaminen en mineralen om de hoek kijken. Vetten worden absoluut gemeden, waardoor er al snel een tekort van vet oplosbare vitamines A,D, E en K optreedt.

orthorexia 2

Zeker op sociaal gebied lijden de Orthorexia patiënten erg, net zoals bij andere eetstoornissen is het haast niet mogelijk om normale dagelijkse bezigheden te hebben. Velen zijn onzeker, depressief en angstig en constant bezig zijn met wat je wel en wat je niet mag eten, dit brengt veel lichamelijke en geestelijke stress met zich mee. Vaste tijdstippen om te eten, de bereiding en wat er precies gegeten gaat worden. Door dit soort aspecten wordt het steeds moeilijker om sociale contacten vast te houden want vrienden en familie eten niet volgens deze regels. Hierdoor kunnen ze in een isolement raken. Het gaat niet zozeer meer over lekker eten maar om wat voor voedingsstoffen het je gaat brengen, what a shame.

Net zoals je bij Anorexia maken de Orthorexia patiënten onnoemelijk veel regels voor zichzelf waar zij zich strikt aan moeten houden. Wanneer dit niet lukt moet er iets tegenover staan, compensatiegedrag zoals een nog strenger dieet volgen. Bij Orthorexia gaat het niet over gewicht verliezen, wat je wel zou kunnen denken, het gaat om zo eerlijk en puur mogelijk eten. Het gaat hier niet om hoeveelheden maar om de kwaliteit van het eten, helaas gaat dit gedrag alleen door tot het extreme.

orthorexia 3

Omdat de healthy lifestyle tegenwoordig normaal begint te worden en velen druk bezig zijn met gezond leven en eten is het belangrijk om een bepaalde grens te trekken tussen gezonde levensstijl en obsessed bezig zijn met eten. Wanneer je alleen maar groenten en fruit eet loop je zeker risico op tekorten van vele voedingsstoffen. Dit kan ontzettend gevaarlijk zijn voor je gezondheid waardoor je zelfs ondervoed kan raken, dit kan grote gevolgen met zich meebrengen. Daarom moet deze nieuwe eetstoornis zeker serieus genomen worden.

 

Bron Beeld: Weheartit

4 reacties op “Kan TE gezond gevaarlijk zijn?”

Zie inderdaad wel eens blogs voorbij komen waarvan ik het vermoeden heb dat de blogger aan het doorslaan is, woorden als melk is voer van de duivel en zo lijken me niet zo gezond. 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.