Categorieën
Food & health Gezond leven

Inner beauty: meer in het hier en nu leven & genieten, hoe doe je dat?

Zo aan het begin van een nieuw jaar zit iedereen vol met goede voornemens en willen veel mensen hun manier van leven drastisch aanpassen of zelfs helemaal omgooien. Hoewel ik niet echt aan concrete voornemens doe is mijn doel dit jaar wel alles wat rustiger en meer weloverwogen aan te pakken en daarmee hoop wat minder gejaagd, gestressed en opgefokt te zijn. Ergens vorig jaar kreeg ik van iemand een boekje over mindfulness en hoewel ik in eerste instantie dacht dat dit een beetje zweverige materie zou zijn bleek het juist het tegenovergestelde te zijn en blijk ik er heel veel aan te hebben en uit te kunnen halen.

Mindfulness werd in eerste instantie vooral in de medische wereld gebruikt bij pijnbestrijding en in de psychiatrie tegen depressies. Tegenwoordig worden er zelfs heuse mindfulnesscursussen ingezet bij gestresste managers, leerkrachten of  moeders en wordt het steeds meer en meer a way of life.

Tanden poetsen, douchen, ontbijten, je aankleden en opmaken, naar je werk fietsen, het zijn allemaal dingen die je dagelijks (waarschijnlijk) op de automatische piloot doet. Je beschuitje met jam en kopje thee heb je in een minuut achterovergeslagen zonder echt goed geproefd te hebben wat je nu eigenlijk eet. Grote kans dat je aandacht op het moment van het eten al bij je werk was, bij de spullen die je zo nog in je tas moet doen of dat je je vriendin vanavond echt weer eens moet bellen. Tijdens een etentje met diezelfde vriendin vraag je je vervolgens alleen maar af of je wel gezellig genoeg bent, of je er wel leuk uitziet en wanneer jullie weer af zouden kunnen spreken. Geniet je zo echt van het eten en  de gezelligheid? Nee, je zit alleen maar met je aandacht bij jezelf en in de toekomst.

Wat is nu mindfulness? Mindfulness richt zich op het hier en nu, het heden en het trainen hiervan. Andere zaken die op het moment niet van belang zijn worden als het ware weggefilterd, enkel en alleen het ‘nu’ telt. Mindfulness helpt je meer intens te genieten van bijvoorbeeld je eten of een goede film en bewust en met je volle aandacht een gesprek met iemand te voeren. Dat klinkt misschien een beetje simpel en onbenullig, maar in de praktijk blijkt mindfulness vaak erg lastig omdat wij mensen nu eenmaal geneigd zijn veel te piekeren en vooruit te denken waardoor onze gedachten continue afdwalen van het hier en nu.

Mindfulness kun je oefenen door je bij simpele dagelijkse dingen die je doet af te vragen: wat zie ik, wat ruik ik, wat hoor ik, wat voel ik? Het klinkt misschien heel stom en de eerste keren lukt het misschien helemaal niet om je aandacht echt alleen op het hier en nu te richten en zul je nog 1000 andere dingen denken, maar dat is helemaal niet erg. Mensen krijgen nu eenmaal te pas en te onpas gedachten en gevoelens en zo ook negatieve. Wat veel mensen doen bij het voelen (opkomen) van een negatieve emotie is er tegen vechten of het negeren, maar dat is echt niet altijd het meest verstandige. Wanneer je negatieve gevoelens en emoties keer op keer onderdrukt heb je een grote kans dat deze op een later moment dubbel zo hard terugkomen. Natuurlijk is het niet prettig je rot en vervelend te voelen, maar als je jezelf gaat dwingen dit niet te voelen en jezelf er ook nog eens voor te straffen door deze gevoelens te veroordelen wordt het alleen maar erger. Laat ze er gewoon zijn, veroordeel je zelf niet en probeer ze op een goede manier een plekje te geven. Nog een belangrijk punt is dat je bij het oefenen geen of in ieder geval niet al te hoge verwachtingen moet hebben. Als je gaat denken ‘ik mag nu niets denken want ik moet mindfulness oefenen’, is de kans groot dat het niet (goed genoeg) lukt en dat je teleurgesteld raakt.

Oefeningen

Probeer iedere dag eens een maaltijd heel bewust te eten en iedere hap die je neemt met je volle aandacht te nuttigen. Ga eens na wat je allemaal waarneemt, zoals smaak, geur, het kauwen in je mond. Eet ook tussendoortjes met aandacht, ga daarbij ook eens na of je echt trek hebt of dat het puur uit gewoonte is dat je naar die mueslireep graait? Wanneer je meer bewust en langzamer eet heb je ook kans dat je langer verzadigd bent.

Probeer daarnaast ook iedere dag een dagelijkse bezigheid met je volle aandacht uit te voeren. Bijvoorbeeld tandenpoetsen, aankleden, douchen, de hond uitlaten, afwassen, een kop koffie drinken of wat dan ook. Doe het allemaal heel rustig aan en alsof alles nieuw en onbekend is zodat je goed opmerkt wat je allemaal voelt, ziet, hoort, ruikt en proeft. Succes!

 Q: Houd jij je wel eens bezig met mindfulness of besteed je op een andere manier aandacht aan je inner beauty? Heb je nog goede voornemens met betrekking tot je manier van leven voor dit jaar?

Volg By Sjanty ook via Facebook, Bloglovin & Twitter!

11 reacties op “Inner beauty: meer in het hier en nu leven & genieten, hoe doe je dat?”

Interessant! Ik ben op mijn opleiding bezig met een cursus mindfulness, echt super interessant. Dat doe ik vanwege mijn vele stressen. Ik heb al veel oefeningen geleerd die ik dagelijks uitvoer zodat ik weer even kan ontspannen.

Ik heb vorig jaar een 8 weekse cursus mindfulness gevolgd. Dat was echt ontzettend inspirerend en ben er een stuk minder gestresst door geworden. Vooral het afstand kunnen nemen van emoties heeft me heel erg geholpen.

Goed artikel. Mijn moeder heeft het een tijdje gedaan maar als ik dit zo lees is het ook wel wat voor mij. Ik dwaal non stop af met mijn gedachten, wat er ook vaak in resulteert dat ik meerdere keren per dag dingen kwijt ben omdat ik er gewoon niet ‘bij’ was toen ik het ergens neerlegde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.