Categorieën
Food & health Gezond leven

Hoe een mindset jouw doelen beinvloedt

In december weet je al dat je in januari start met je goede voornemens. Daar stel je je dan ook helemaal op in. Want elk pondje dat dan door het mondje gaat, gaat er toch in januari weer af. Je denkt dan echt dat je het kunt. Maar denk je er in januari nog steeds zo over? En in februari? Lukte het jou om de goede voornemens na te komen?

succes

 

Sinterklaas
Eigenlijk begint het al in december. Zodra de (chocolade!)pepernoten “legaal” gegeten mogen worden, want de sint is in het land. De voorgenomen beperking van één handje pepernoten ben je al lang weer vergeten. Boeien, dat krijgen we er in januari wel weer af als de goede voornemens ingaan. Ja, op zo’n moment denk je nog positief. Je gelooft er écht in dat het gaat gebeuren.

Kerst
De kerstdagen naderen, en ook al zijn er tussen Sinterklaas en de kerstdagen geen officiële feestdagen, het feestelijke gesnack staat niet stil. Met de feestdagen pas je nog maar net in de kerstjurk. Hopende dat dat na gang 4 nog steeds het geval is. Ja, ja, in januari gaan we weer gezond eten en sporten om de huidige vreetpartij er weer af te krijgen.

Oud en Nieuw
En dan, zo ergens tussen kerst en Oud en Nieuw voel je de druk. Inmiddels ben je zo gewend aan het feestelijke geschrans dat je geen idee hebt hoe je die extra speklaag er weer af krijgt. O God, de uitdaging staat pal voor de deur. Je weet het niet meer. Je weet niet meer hoe je je moet beperken met eten en hoe je je op “gezond” kunt focussen. Dit gaat je nóóit lukken! Maar echt. Wáár moet je beginnen?

1 januari
Het is 1 januari. Traditiegetrouw word je rond het middaguur wakker met een enorme dorst en te veel hoofdpijn om je bed uit te kruipen voor een slokje vocht. 1 januari, de dag dat de goede voornemens van praatjes worden omgezet in daden. Wel, dat is de bedoeling. Je had het eigenlijk al kunnen weten, vandaag gaat er niks meer gebeuren. Het enige waar jij de deur nog voor uitgaat is een patatje met om de kater te voeden. Of een maandmenu van de afhaal-Chinees om de hoek om de hoofdpijn te verzachten. En sporten? Neh, de enige beweging die jij maakt is die met je duim, die ervoor zorgt dat de tv van de ene zender naar de andere zender zapt. Yo, later. Die hele goede voornemens die komen nog wel een keer.

Deadlines
Maar wat nou als je de deadline even niet op 1 januari inplant? Want dat werkt sowieso niet. Dat is elk jaar weer hetzelfde liedje. Begin op de maandag na 1 januari. Afgelopen jaar viel dat op 5 januari. Je hebt genoeg tijd gehad om bij te komen van de feestdagen. Fit zul je je na zo’n periode waarschijnlijk niet voelen. Maar je kunt er inmiddels wel enorm aan toe zijn om je fit te voelen. Pak jezelf bij de lurven en wees ervan overtuigd dat je het kunt. Zie jezelf in je nieuwe sportoutfit door de sportschool stuiteren. En die te gekke sportschoenen zijn het echt niet waard om in de kast te verstoffen. Bovendien waren ze daar ook een tikkeltje te duur voor. Jij wilt gezien worden op die dingen. De hele buurt mag weten hoe hip (en sportief!) jij bent. Jij kunt dit. Een uurtje eerder naar bed om vervolgens een uurtje eerder je nest uit te rollen om te sporten? Dat kun jij! We zouden bijna zeggen: “kom op, kom op, kom op nou!” Maar dat vertikken we. Neem jezelf gewoon voor wat voor een Superman jij bent, want dat ben je. In iedereen schuilt een Superman, zo lang je er zelf maar in gelooft. En zo lang jij erin gelooft dan kun je het ook. Echt!

Q: Wat heb jij gedaan om de goede voornemens na te komen? En lukte dat?

Beeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.