Categorieën
Food & health Gezond leven

Hoe blijf je in shape tijdens de feestdagen?

Bijna met tegenzin druk je het laatste stuk taart in je mond. Niet omdat je het niet lekker vindt, maar omdat de consequenties als neonverlichting in je achterhoofd branden. Tijdens de feestdagen eet je zoveel meer dan anders. Hoe blijf je in balans?

Shape1

Het is moeilijk om te genieten van elke vette hap teveel die je maar binnenschuift als je het gevoel hebt dat elke hap direct op je heupen terug te vinden is. Met een paar tips blijf je in balans tijdens de feestdagen en kom je niet (zoveel) aan.

Groente- en fruitdag
Zodra de porties calorieën weer als zoete broodjes je mond zijn ingevlogen las je even een groente-en fruitdag in. Om de dag goed te beginnen en te zorgen voor genoeg energie om niet om te vallen begin je ’s ochtends met een flink portie fruit, tot sap verpulverd in de blender of gewoon in stukjes. De suikers geven je genoeg energie om overeind te blijven. Je kunt ook twee kleine of één grote appel in stukjes verwarmen met wat honing en kaneel. Zeker voor de koude dagen is dat een lekkere start van de dag. Zorg in ieder geval dat je genoeg fruit eet om vol van te zitten, neem desnoods meerdere porties, want een groot deel van de energie van de dag wordt hieruit verkregen. Stap na het middaguur over op groente. Houd vooral niet vast aan sla, want dit komt op een gegeven moment je neus wel uit. Bieten met walnoten, wortels met knoflook en tomaten met basilicum doen het ook goed. Ga ’s avonds voor iets warms, zodat het ook echt voelt als avondeten. Een vers gemaakte soep die vooral bestaat uit groente, gegrilde groentes (courgette met aubergine, uit, knoflook en paprika overgoten met balsamico en olijfolie) een ovenschotel zonder aardappelen, of een lasagnette a la Rens Kroes. Het alles belangrijkste is dat je lichaam lekker door kan spoelen en je veel vitamines binnenkrijgt.

Houd je sportroutine onder de duim
Om in shape te blijven is beweging net zo belangrijk als voeding. Dus denk niet: “ik ben vandaag toch al slecht bezig, dus sporten heeft toch geen zin”, maar denk: “ik ben vandaag zo slecht bezig, ik ren een rondje extra”.

Ga niet meteen he-le-maal los
Snack met mate als er een dikmakertje voor je neus staat. Eet je niet rond in rotzooi alsof je leven ervan afhangt.

Niet alles is een excuus
Grijp niet elk excuus aan om een zak met chocoladepepernoten leeg te vreten, maar kies die momenten met beleid. Bijvoorbeeld wanneer je echt sinterklaas viert.
Probeer het eten van snaaierijen sowieso te beperken met de feestdagen zelf. Dat scheelt een hoop onnodige kilo’s suiker in je lijf en je kunt er ook nog een beetje van genieten op het moment suprême.

Q: Hoe blijf jij in shape tijdens de feestdagen?

Beeld

Één reactie op “Hoe blijf je in shape tijdens de feestdagen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.