Categorieën
Food & health Gezond eten

Hebben we super foods nodig?

De Femme Magazine redactie houdt ervan, onze collega-redacties houden ervan, veel bloggers houden ervan en het zou ons niet verbazen als ook jij ervan houdt, van die super foods. Maar wat zijn het eigenlijk? En hebben we het wel nodig? Volgens 10% van de Nederlanders is het zelfs noodzakelijk riep het voedingscentrum onlangs, maar is dat ook zo?

sf1

Alleen maar exotische vreemde bessen en zaden?
Super foods is een modewoord dat al snel aan van alles lijkt te worden gehangen. Maar is dit wel terecht? Als je je verdiept in de term kom je erachter dat niet alleen exotische, spannend uitziende, vrijwel onbekende bessen en zaden onder super foods vallen. Claartje van Foodness legde onlangs aan Editie Nl uit dat je in plaats van dure producten met het plakkaat “super foods” net zo goed Hollandse broccoli en boerenkool kunt eten. Boerenkool schijn op dit moment trouwens enorm populair te zijn in Amerika. Dat boerenkool gezond is, wisten wij Hollanders natuurlijk al lang.

sf2

Maar wat is nou een superfood?
Super foods zijn voedingsproducten met extreem hoge voedingswaarden. De voedingswaarden liggen boven gemiddeld. Zo hebben goji bessen extreem veel anti-oxidanten en staan chiazaden bekend om hun abnormale hoeveelheid omega 3 vetzuren. Let wel dat ze voornamelijk deze voedingswaarden bevatten. De rest moet dus aangevuld worden met andere voedingsproducten.

sf3

Heb je het echt nodig?
Je kunt gemakkelijk op super foods terugvallen als je het moeilijk vindt om goed voor jezelf te zorgen (bijvoorbeeld). Bij een druk leven vergeet je jezelf nog wel eens, en schiet gezond eten er makkelijk bij in. Super foods lijken de oplossing te zijn. Je gooit wat fruit en/of groente in de blender met een hand super foods en je hebt de hele hups aan vitaminen weer binnen voor die dag. Wel moet je oppassen dat je wel alle voedingsstoffen binnen krijgt. Zoek eerst uit welke voedingswaarde er in de super foods zitten voordat je ze gebruikt. Ze dienen namelijk als aanvulling op je eetpatroon en niet als vervanger ervan.

Goed of slecht?
Wel denken wij dat door de bovengenoemde reden superfoods een uitkomst zijn voor veel mensen. En omdat het zo’n enorme hype is geworden worden mensen zich meer bewust van eten. Je moet je leven niet laten afhangen van super foods en je moet er wel genoeg andere dingen bij eten, om je voedingspatroon compleet te maken. Maar dat ze extra vitaminen en mineralen met zich meebrengen, daar geloven we wel in. Want wij vallen onder de groep mensen die zich echt beter voelt door het eten van super foods en soms kun je ook aan de huid zien dat super foods hun werk doen. De huid gaat meer stralen en het vochtgehalte verbetert is onze ervaring. Maar zoals met alles: té is nooit goed, je moet ook je eigen hersenen gebruiken en logisch blijven nadenken. En als je een keertje per ongeluk iets te veel neemt, hoef je niet in paniek te raken, want al het overschot aan voedingsstoffen plas je vanzelf weer uit.

Q: Wat vind jij van super foods? Een overdreven hype of geloof je in de voordelen?

Beeld: Weheartit

2 reacties op “Hebben we super foods nodig?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.